Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών Τον χαβά του ο Ερντογάν

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα περίμενε διαφορετική αντιμετώπιση από τον Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη και τα όσα συζήτησαν πίσω από κλειστές πόρτες.

Όμως πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο θόρυβος από την επίσκεψη και ενώ φάνηκε ότι επιδίωξη είναι να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, η Άγκυρα συνέχισε τη γνωστή τακτική, στέλνοντας σε όλο και πιο επίμαχες περιοχές ερευνητικά σκάφη για ωκεανογραφικές έρευνες. Το πρώτο σκάφος κινήθηκε βόρεια, μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου και Ίμβρου, το δεύτερο κινήθηκε σε πιο «θερμά» νερά, στο Καστελλόριζο.

Η Άγκυρα συνεχίζει έτσι να δοκιμάζει αντοχές και ανοχές της Αθήνας, κάτι που δεν είναι και τόσο ευχάριστο, εάν πράγματι η βούληση των δύο πλευρών είναι να βρουν λύση στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Με μια τέτοια πρακτική η Τουρκία δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνει τη διεκδικητική πολιτική της και διατηρεί την καχυποψία που δικαιολογημένα υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

****

-Στο Μεξικό τελικά, στη θέση του εκλιπόντος πρέσβη Άννινου, πηγαίνει με απόφαση του Υπηρεσιακού η πρέσβης Ξένια Στεφανίδου.

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη της θέσης του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, καθώς πλησιάζει το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα αποχωρήσει ο Β. Κασκαρέλης για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Ίδρυμα Νιάρχου.

Ο Αναστάσιος Μητσιάλης αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, τη θέση και φαίνεται ότι έχει πάρει την τελική έγκριση και από το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά επειδή πολλές από τις επιλογές της Β. Σοφίας τις βλέπουμε να ανατρέπονται την τελευταία στιγμή από το Μαξίμου, περιμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση...

Είμαστε για τα πανηγύρια...

Από το ένα άκρο της εποχής ΓΑΠ, της κατάργησης των εκδηλώσεων στις διπλωματικές αρχές για τις εθνικές εορτές με πρόσχημα την οικονομική κρίση, φθάνουμε στο άλλο. Έτσι διαβάσαμε ότι ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, με τις ευλογίες του κ. Αβραμόπουλου, ζήτησε και νοίκιασε για την παράθεση δεξίωσης έναν κρατικό ξενώνα στην Άγκυρα, λόγω και του συμβολισμού ότι στις αίθουσές του είχαν συναντηθεί ο Βενιζέλος με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αλλά πάντως δεν θα είναι και ιδιαίτερα ευχάριστη η εικόνα του έλληνα πρέσβη να δεξιώνεται για την εθνική εορτή της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό κάτω από το πορτρέτο του Κεμάλ…

— Στα Σκόπια κάποιοι επιβεβαιώνουν καθημερινά το βασικό επιχείρημα της Ελλάδας περί αλυτρωτισμού. Πιθανόν να μη γνωρίζετε ότι η μεγάλη καμπάνια που είχε ξεκινήσει ο κ. Γκρούεφσκι και οργανώσεις της σκοπιανής διασποράς για μαζικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο εναντίον της Ελλάδας για διεκδίκηση περιουσιών στη χώρα μας, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Σχεδόν 8.000 προσφυγές απορρίφθηκαν, καθώς δεν είχαν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα.

Τώρα λοιπόν, κάποιοι θερμοκέφαλοι προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα ζωντανό και εξαγγέλλουν μαζικές προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια, υποσχόμενοι ότι μετά θα ακολουθήσει και προσφυγή σε δεύτερο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να φέρουν το θέμα εκ νέου στο Στρασβούργο. Δεν σχολιάζουμε φυσικά την αισιοδοξία τους, ότι θα μπορέσουν να βγάλουν άκρη με το ελληνικό δικαστικό σύστημα, που για μια υπόθεση καταπάτησης χωραφιού μπορεί να περιμένεις και μία δεκαετία, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι παράγοντες των αλυτρωτικών οργανώσεων των «Αιγαιατών Μακεδόνων» προαναγγέλλουν ότι εάν λυθεί το θέμα της ονομασίας, τότε θα είναι πιο εύκολη η δικαστική διεκδίκηση περιουσιών και άλλων δικαιωμάτων στην Ελλάδα…

— Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της ΕΝΥ, αναλαμβάνει και τυπικά η νομική σύμβουλος Α' Τζένη Σταυρίδη.

— Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο νέος βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ, ο οποίος και φιλέλληνας είναι και άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας με κλασικές σπουδές στην Οξφόρδη και με ξεχωριστό, ιδιόμορφο στυλ. Αλλά δεν μπορεί να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι η προϋπηρεσία του, ένα διάστημα στις Βρυξέλλες πριν από αρκετά χρόνια και μετά η παραμονή του στο Λονδίνο σε διευθύνσεις του Φόρεϊν Όφις κάθε άλλο παρά πολιτικές, μάλλον δείχνει ότι το Λονδίνο υποβαθμίζει τη θέση και ρίχνει το βάρος στη διεκπεραίωση των οικονομικών, εμπορικών, τουριστικών σχέσεων.

****

Όχι σε παρέες και ομάδες…

Διαβάζουμε στο νέο οργανόγραμμα που προωθείται στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του ΥΠΕΞ για την «Εισαγωγή συστήματος στρατηγικής διοίκησης και αξιολόγησης της απόδοσης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού βάσει στόχων» και για την «Κατάρτιση σχεδίων δράσης από τις αρχές εξωτερικού με σκοπό τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητάς τους».

Είναι προφανές ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν μπορεί ο κάθε διπλωμάτης και η καριέρα του να εξαρτάται από τις διαθέσεις ή την τρέλα κάποιου που τυχαίνει να είναι προϊστάμενός του για ένα φεγγάρι. Τα φύλλα αξιολόγησης, δυστυχώς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν εδώ και πολύ καιρό. Μετατρέπουν συνήθως τους διπλωμάτες σε πρόθυμους οσφυοκάμπτες των προϊσταμένων τους και πολτοποιούν κάθε δυναμικό πνεύμα. Αλλά υπάρχει μια σοβαρή παράμετρος. Πρέπει να υπάρξουν πραγματικά αντικειμενικές και αδιάβλητες θεσμικές διαδικασίες για την αξιολόγηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Για να μην εγκαταλειφθεί η αρτηριοσκληρωτική επετηρίδα προς χάρη των παρεών και των ομάδων…
Όσο για τη δεύτερη πρόβλεψη, την οποία επεχείρησε να εισαγάγει ο Β. Κασκαρέλης, είναι απολύτως ορθό οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας να λειτουργούν βάσει στοχοθεσίας και αυστηρού ελέγχου της επίτευξης των στόχων. Φαντασθείτε πόσοι πόροι θα είχαν εξοικονομηθεί εάν είχε υπάρξει από το παρελθόν μια τέτοια διαδικασία, που οι πρεσβείες π.χ. στην Αργεντινή, στο Λουξεμβούργο, στη Νέα Ζηλανδία, το προξενείο στο Χιούστον ή το Γενικό Προξενείο του Λος Άντζελες θα έπρεπε κάθε χρόνο να παρουσιάζουν απολογισμό πεπραγμένων…

www.paron.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: