Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Σε αναζήτηση της Ψυχής μας

Του Νίκου Χιδίρογλου

Τι καταλαβαίνουν οι πολλοί από τους εορτασμούς της επετείου της Εθνεγερσίας; Εκτός από τα τυπικά της υπόθεσης (που και αυτά θέλουν να τα καταργήσουν οι της «προόδου», αποκαλώντας «φασιστικά», «μεταξικά» & «μιλιταριστικά» κατάλοιπα τις παρελάσεις των παιδιών μας), όχι πολλά. Αλήθεια, τι σημαίνουν σήμερα, στην εποχή του ορθολογισμού και του υλισμού, οι λέξεις αυταπάρνηση και θυσία;
Ας δούμε όμως για άλλη μια φορά, τι είπε ο Κολοκοτρώνης, απευθυνόμενος στην Πνύκα στους μαθητές του Α’ Γυμνασίου Αρρένων της Αθήνας, το 1834:
«Παιδιά μου! Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα... Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μια Θρησκεία».
Αν ρωτήσετε έναν αριστερό ή νεοφιλελεύθερο ιστορικό να σας σχολιάσει τα παραπάνω, μπορεί και να ακούσετε ότι ο ηγέτης της Επανάστασης του ’21, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ήταν «εθνικιστής» ή «αντιδραστικός». Άλλωστε, κατά καιρούς, τα παιδιά της «προόδου» δεν έχουν σεβαστεί και πολύ το άγαλμά του, στο κέντρο της Αθήνας.
Ενοχλεί πολύ τους ορθολογιστές, τους «προοδευτικούς», τους «εκσυγχρονιστές», αλλά και τα λοιπά γκρουπούσκουλα της αντεθνικής κομπανίας, η αναφορά σε ΠΙΣΤΗ και ΠΑΤΡΙΔΑ. Τους ενοχλεί το ΗΡΩΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ. Διότι, τις αξίες μας, που αποτελούν εμπόδιο στην διεθνιστικής έμπνευσης παγκοσμιοποίηση, θέλουν να τις ξεριζώσουν από τις ψυχές των ανθρώπων. Και για να είμαστε ακριβείς, θέλουν να τις ξεριζώσουν από τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ψυχές μας, ακριβώς για να παύσουν να είναι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ. Όμως, είναι αυτό δυνατόν;
Ουκ εάλω η Βασιλεύουσα Ψυχή των Ελλήνων
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γράφει για την Ψυχή των Ελλήνων ("Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη", Αθήνα 1988, σελ. 11): "Ουκ εάλω η Βασιλεύουσα Ψυχή των Ελλήνων! Ουκ εάλω η Βασιλεύουσα Ψυχή των Ελλήνων!... Απολιόρκητη όταν πολιορκείσαι, και όταν συλλαβαίνεσαι ασύλληπτη, κι όταν κουστωδίες σε πάνε και σε φέρνουνε στα πραιτώρια, κι όταν δένεσαι πάνω σε πασσάλους και μαστιγώνεσαι, κι όταν δένεσαι πάνω σε άλογα κι άρματα και σέρνεσαι βάφοντας κόκκινη την οδό προς τον Άδη. Κι όταν ενταφιάζεσαι, δεν μένεις εκεί, παρά μόνο για μια ή για δύο το πολύ για τέσσερις νύχτες οπότε 'όρθρου βαθέως' γιομίζεις το φως με πίδακες της Ανάστασης".
Δεν μπορείς να αναφέρεσαι στον Ελληνισμό, χωρίς να προσπαθήσεις να εντρυφήσεις στη μεταφυσική διάσταση της ελληνικής ψυχής. Και ο Νικηφόρος Βρεττάκος, την απεικόνισε θαυμάσια. Φυσικά, τα παραπάνω δεν είναι κατανοητά σε όσους θέλουν να ξεριζώσουν από την Ψυχή του Έλληνα τα μεταφυσικά της στοιχεία. Τα στοιχεία εκείνα που παρά τις κακουχίες του χρόνου, του επέτρεψαν να είναι σήμερα παρών και να δίνει τη μάχη.
Θα κερδίσουμε η μάχη;
Την ώρα που αυτά γράφονται, ένα ακόμα προκεχωρημένο μας φυλάκιο, η Κύπρος, μάχεται δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο γεωγραφικό μας χώρο και ότι όλοι αυτοί, έχουν γίνει πολύ επιθετικοί, πολύ βίαιοι. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Εμείς, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα, να υπερβούμε την ηθική & ιδεολογική «ραστώνη» των τελευταίων δεκαετιών. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το χρέος μας έναντι της ιστορίας.
«Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγομεν πέτρες», ήταν το σύνθημα που έγραφαν στους τοίχους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που πολέμησαν κατά των Βρετανών αποικιοκρατών. Άρα, άλλες ήταν οι προτεραιότητες κάποτε των Ελλήνων. Ποιες είναι τώρα; Ποιες προτεραιότητες έχουν όσοι έσπευσαν στην κάλπη το 2009, έχοντας ως οδηγό τους το «λεφτά υπάρχουν»;
Αν δεν αλλάξουν πολλά, δεν θα βγούμε σύντομα από το τούνελ. Και αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές ή κυβερνήσεις (φυσικά οι εθνομηδενιστές μόνο το χάος και τη συμφορά μπορούν να φέρουν), αλλά με την επικρατούσα ηθική. Διότι στις μέρες μας, μόνο για επικρατούσα ανηθικότητα μπορούμε να μιλήσουμε.
Μετά από τρεις δεκαετίες ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την αλήστου μνήμης κυβέρνηση του ΓΑΠ, ο αξιακός γενετικός κώδικας του μέσου Έλληνα, υπέστη κάποιες μεταλλάξεις. Παρατηρείται πλέον σε πολλά επίπεδα μια ανηθικότητα, την οποία υποδαυλίζει συνεχώς η ριζοσπαστική αριστερά μέσω της επιθετικής προώθησης των ελευθεριακών μοντέλων της.
Να τους σταματήσουμε τώρα!
Θέλουν μια κοινωνία-σκουπιδοτενεκέ οι αριστεριστές και αν δεν τους σταματήσουμε, θα το καταφέρουν. Το μόνο που τους απομένει, είναι η επίσημη κατάληψη της εξουσίας, ώστε οι ιδεοληψίες τους να γίνουν τα δόγματα του κράτους. Και εκεί, ελλοχεύει ο ολοκληρωτισμός των αρνησιπατρίδων και των μηδενιστών.
Των ανθρώπων με τις άδειες και «μαυρισμένες» ψυχές, τις ψυχές που δεν είναι ελληνικές, αλλά αντίθετα, γεμάτες μίσος για κάθε τι εθνικό και όμορφο. Θα αφήσουμε να καταλάβουν την κυβέρνηση, για να βουτήξουν τον τόπο στο βούρκο, για να βγάλουν το σταυρό από τη σημαία μας και να αποκαθηλώσουν τις εικόνες μας από τους δημόσιους χώρους ή να μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν «αντιδραστικός»; Αντισταθείτε ΤΩΡΑ στον εθνομηδενισμό και στην αρνησιπατρία.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: