Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Είν’ η έναρξη της κατάρας...


Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ε Π Ε Ι Δ Η αποδεδειγμένα δεν είχαμε κι ούτ’ έχουμε άξια και ικανή ηγεσία, η στήλη εγκαίρως - προ ετών - είχε επανειλημμένα προβλέψει ότι: Η ευλογία των «θεόσταλτων» κοιτασμάτων θα αποβεί κατάρα. Αδυνατούσαμε μόνο να προβλέψουμε το είδος και τις διαστάσεις της κατάρας. Τώρα υποφέρουμε την έναρξή της. Και τρέμουμε τις ανυπολόγιστες εισέτι, πολύ χειρότερες διαστάσεις και συνέπειές της, εξαιτίας (α) της υποταγής τής κυβέρνησης Αναστασιάδη στον εκβιασμό του Δ΄ Ράιχ στο Γιούρογκρουπ και (β) της υπαγωγής, απ’ την κυβέρνηση Χριστόφια, της ΚΔ υπό την κυριαρχία τής Τροϊκοκρατίας. Με την καραδοκούσα Τουρκία να τρίβει μανικωμένη τα χέρια της. Να υπενθυμίσουμε τι γράφαμε εδώ τη Δευτέρα 5 Σεπτ. 2011, με τίτλο «Ευλογία ή Κατάρα»:

«Π Ο Ι Α ΑΡΑΓ
Ε θα είναι η τύχη της Κύπρου, μετά τον εντοπισμό των “θεόσταλτων” κοιτασμάτων, μπορούμε […] να την υποπτευθούμε, μελετώντας το πλήθος των έγκυρων και μη έγκυρων προβλέψεων, πλειάδας ειδημόνων, επιστημόνων, διαφόρων ειδικοτήτων και ποικίλης καταρτίσεως. Διότι ο ενεργειακός πλούτος ενός τόπου υπήρξε ανέκαθεν, είναι και σήμερα εντονότερα, στην κορυφή της πυραμίδας του ζωτικού ενδιαφέροντος και του ζωτικότερου συμφέροντος των υπερδυνάμεων, των μεγάλων δυνάμεων και των επίδοξων ν’ ανέλθουν την κλίμακα χωρών για να γίνουν και του λόγου τους μεγάλες δυνάμεις. Και, συνεπώς, εποφθαλμιούν, εκάστη με την ισχύ κι επιρροή που διαθέτει, τα όπου γης - ή στη γειτονία της - κοιτάσματα προς ίδιον όφελος.
»Κ Υ Ρ Ι Ο Σ λόγος για τα δεινά που υπέστη, διά μέσου των αιώνων έως και τώρα, η προαιωνίως ελληνική (και από το 1974 βιαίως “μισο-τουρκική”) μεγαλόνησος Κύπρος, ήταν πάντα η στρατηγικής σημασίας - για τ’ αποικιοκρατικά, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ισχυρών - γεωγραφική της θέση. Πρωτίστως επειδή η μήτηρ Ελλάς (το αθηναϊκό κατ’ ακριβολογίαν κράτος), μετά την ανολοκλήρωτη Επανάσταση του 1821 και ιδίως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, απέτυχε ν’ ανελιχθεί σε σεβαστή δύναμη της περιοχής και ν’ αξιοποιήσει, υπέρ των ελληνικών στρατηγικών συμφερόντων, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Κύπρου.
»Τ Ω Ρ Α ΣΤΗ γεωγραφική της θέση προστέθηκε κι ο υποθαλάσσιος ενεργειακός της πλούτος. Που αυξάνει τις ορέξεις και την πλεονεξία τών πάντοτε εποφθαλμιούντων […] Και το μέγα ερώτημα, κατά πόσον σήμερα τα κοιτάσματα θα αποβούν ευλογία ή κατάρα για την Κύπρο, δυστυχώς - δυστυχέστατα, για τον κυπριακό Ελληνισμό, έχει ήδη εκ των προτέρων απαντηθεί: Με αποδεδειγμένα ανεπαρκέστατη, σε όλους τους τομείς κρατικής πολιτικής, την κυβέρνηση Χριστόφια και με μιαν αντιπολίτευση αποδεδειγμένα ανίκανη να προβάλει πειστική εναλλακτική, άξια πρόθυμη και ικανή, ηγεσία του τόπου, η αποφυγή της κατάρας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πιθανότερη. Όσα υποφέρουν οι λαοί, πλείστων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εξαιτίας της κατάρας του ενεργειακού τους πλούτου και της αναξιότητας των ηγεσιών τους, πολλαπλασιάζουν τους φόβους. Εάν, υπό την αρχηγία Χριστόφια η “διαχείριση” 98 εμπορευματοκιβωτίων ιρανο-συριακών εκρηκτικών οδήγησε στον Όλεθρο της 11ης Ιουλίου, πού άραγε θα οδηγήσουν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα;». («Ειρήσθω» 5.9.2011)

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: