Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


«Η ελληνική Διασπορά ζητά να αλλάξει το όνομα των Σκοπίων και του έθνους»

Σκόπια.
Η ελληνική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε την αλλαγή του ονόματος της γλώσσας και του έθνους των Σκοπίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «24 Βέστι» που επικαλείται τη σκοπιανή τηλεόραση.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο απαιτεί τα Σκόπια να υιοθετήσουν ένα όνομα για το έθνος και τη γλώσσα που δεν πρέπει να περιέχει τη λέξη ‘Μακεδονία’ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα πρέπει να αποσύρουν την αναγνώριση με τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

«Τα Σκόπια δεν ψάχνουν για δικαιολογίες- το κλειδί είναι στην Ελλάδα»

Ο Πόποσκι απαντά στον Αβραμόπουλο
«Δεν αποτελεί έναν τρόπο στο να προσεγγίζουμε τα πράγματα με την εξεύρεση δικαιολογιών. Αυτή η εξειδίκευση ανήκει σε κάποιον άλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ως απάντηση στη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι τα Σκόπια, δεν
πληρούν τις μεταρρυθμίσεις και δεν είναι έτοιμα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον Πόποσκι, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο από τις Βρυξέλλες, όπου ο Σκοπιανός υπουργός, παρέστη στη συνεδρίαση της Τρίτης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου των χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίες συνεισφέρουν στην αποστολή  ISAF στο Αφγανιστάν- σε υπουργικό επίπεδο- «τα Σκόπια σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εδώ και τέσσερα χρόνια είναι έτοιμα για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
«Φυσικά το κλειδί παραμένει εκεί που ήταν. Στην Αθήνα και ελπίζουμε εν ευθέτω χρόνω να συμβάλλει σε μια εποικοδομητική σχέση ο γείτονάς ας, ο οποίος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμες κάποιες ενέργειες από τις δικαιολογίες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων προς τον Έλληνα υπουργό, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σύμφωνα με τον υπουργό των Σκοπίων, Πόποσκι, όπως επεσήμανε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια σήμερα συνεισφέρουν και συμβάλλουν στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν και αυτό θα πράξουν και στο μέλλον, προσηλωμένα στην παροχή της συνεισφοράς τους στην αποστολή που έχουν αναλάβει.

Ελάτε, ελάτε, ...αρνί γάλακτος από τη ΦΥΡΟΜ


Elate, elate, ...αρνί γάλακτος από τη ΦΥΡΟΜ, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα

«Φέτος έχουμε μεγάλη προσφορά αρνιού από την Καβάλα  ή την περιοχή της Χαλκιδικής που πωλούνται σχεδόν 7 ευρώ το κιλό. 
"Αλλά, το αρνί της ΦΥΡΟΜ είναι περιζήτητο, λόγω των χαμηλών τιμών. Κάθε ευρώ σημαίνει πολλά για τους πολίτες μας και το αρνί από τη Φύρομ είναι περιζήτο», μας είπε ένας κρεοπώλης στην αγορά της Θεσσαλονίκης γράφει τη σκοπιανή ‘Βέτσερ’.
Στη συνέχεια στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα αρνιά από τα Σκόπια τα αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους 150 δηνάρια δηλαδή 2,45 ευρώ. 
Στην αγορά των Σκοπίων έχουν  από 310 έως 330 δηνάρια (5 ευρώ) και στην αγορά της Θεσσαλονίκης περίπου 6 ευρώ.

Το ΔΝΤ πάει στα Σκόπια

Το δάνειο από το ΔΝΤ πήγε στα ...μνημεία
Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έρχεται για ένα διήμερο εργασίας στα Σκόπια, σύμφωνα με το σκοπιανόKapital.
Η συνάντηση των δανειστών με εκπροσώπους της κυβέρνησης  έχει προγραμματισθεί την Τετάρτη, προκειμένου να ελέγξουν και να επανεξετάσουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, τη διαδικασία της πίστωσης των 220 εκατ. ευρώ.
Οι ελεγκτές του ΔΝΤ αναμένεται να συναντηθούν με το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Ντίμιταρ Μπογκόφ και τον υπουργό Οικονομικών, Ζόραν Σταβρέσκι καθώς και με επιχειρηματίες της χώρας.
Παραπλήσιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το κόστος για τη διαμόρφωση της πλατείας της πόλης των Σκοπίων με την τοποθέτηση των μνημείων σε αυτήν κόστισε μέχρι στιγμής 207 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με συνέντευξη τύπου της υπουργού πολιτισμού των Σκοπίων,  Καντσέσκα-Μιλέφσκα.
«Το έργο ‘Σκόπια 2014’ καλύπτει πάνω από 70 μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένων  των μνημείων στην πόλη, πολλά κτήρια, γέφυρες, ανακατασκευές των προσόψεων των κτηρίων και παρόμοια», αναφέρει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων ‘Πρες 24’

Αντόνιο Μιλόσοσκι: «Τα Σκόπια έχουν εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα»...


«Τα Σκόπια έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά μόνο ...εποχιακές».
Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε από το βουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι, απαντώντας σε Έλληνα ομόλογό του σχετικά με το ζήτημα αν η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, στη συνεδρίαση των νομοθετών με εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
«Ναι, είναι αλήθεια, τα Σκόπια έχουν εδαφικές βλέψεις στην Ελλάδα, αλλά είναι εποχιακές. Κάθε καλοκαίρι, πάνω από 300 χιλιάδες πολίτες της χώρας μας από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο, καταλαμβάνουν τις ακτές του Αιγαίου», είπε ο Μιλόσοσκι.

Σλαβιστής Πανεπιστήμιου Τορόντου: Το όνομα των Σκοπίων δεν πρέπει να αλλάξει


Απρίλιος 19, 2013.

«Η τυποποίηση της σύγχρονης γλώσσας των Σκοπίων έχει τις ρίζες της στα τέλη του 18ου αιώνα κατά τη στιγμή του σχηματισμού όλων των σλαβικών ταυτοτήτων» δήλωσε η καθηγήτρια Κριστίν Κράμερ, σλαβιστής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.


( σημ. το ‘σλαβιστής’ το σκοπιανό κείμενο το  παρουσιάζει ως ‘μακεδονιστής’, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναφέρεται ως ‘σλαβιστής’ – καθηγήτρια Σλαβικών γλωσσών και λογοτεχνίας και τη σλαβική των Σκοπίων την ονομάζει ‘μακεδονική γλώσσα’)

«Η γλώσσα των Σλάβων των Σκοπίων, είναι μια ειδική γλώσσα και μην ακούτε  μερικά από τα γειτονικά κράτη που λένε  για τον «τεχνητό χαρακτήρα» του ‘μακεδονικού’ έθνους και του πολιτισμού», ισχυρίζεται η καθηγήτρια, σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα.

Και θα συνεχίσει:

«Υπάρχουν όλα τα είδη των ανοησιών σε αυτόν τον κόσμο. Η «μακεδονική» γλώσσα συχνά αποκαλείται φανταστική γλώσσα. Ο Θεός, ο Τίτο, είπε ένα πρωί, ας κάνουμε τη ’μακεδονική’ γλώσσα.

»Στην πραγματικότητα, η τυποποίηση της σύγχρονης γλώσσας των Σκοπίων, δηλαδή, της ‘μακεδονικής’ έχει τις ρίζες της στα τέλη του 18ου αιώνα, την περίοδο κατά την οποία σχηματίζονται όλες οι σλαβικές ταυτότητες, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία αρχίζει να αποχωρεί από τη Βαλκανική Χερσόνησο», ισχυρίστηκε η Κράμερ, σε διάλεξη που έδωσε σε εκδήλωση της Σλαβικής Διασποράς, στην Ουάσιγκτον.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της σλαβικής γλώσσας και στη διαίρεση της γεωγραφικής Μακεδονίας με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913.
Στη συνέχεια η Κράμερ τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις (διάλεκτοι) της γλώσσας στην περιοχή των Σκοπίων.

 (Δεν αναφέρει, φυσικά, για τις σλαβικές φυλές που υπάρχουν στην περιοχή της Βαρδάρσκας και η κάθε μία έχει τη γλώσσα της και ότι εδώ και δεκαετίες γίνεται προσπάθεια ομογενοποίησης τους).

«Νομίζω ότι το όνομα δεν πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχει άλλη «Μακεδονία», ούτε άλλη «μακεδονική» γλώσσα. Αν υπάρχει «Βόρεια-μακεδονική γλώσσα» ή «Άνω μακεδονική γλώσσα», αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και «Νότια-μακεδονική γλώσσα». Είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι η «μακεδονική» γλώσσα δεν ομιλείται πουθενά αλλού στο κόσμο, δήλωσε η Κράμερ.

Η διάλεξη από την καθηγήτρια Κριστίν Κράμερ πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη της Σλαβικής Διασποράς στην Ουάσιγκτον από κοινού με την αμερικανική αλβανική εθνική οργάνωση που εργάζεται  για την πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της Κριστίν Κράμερ «Macedonianмакедонски јазик”, όπως φαίνεται στη φωτό κάτω.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: