Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Από-δειπνο για Κυπριακό…

Υπό το κράτος έντονων επιφυλάξεων και ανησυχιών, όσον αφορά τον χαρακτήρα της συνάντησης, πραγματοποιείται απόψε το περιλάλητο δείπνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, στην οικία της επικεφαλής της Ειρηνευτικής Αποστολής στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Στο δείπνο, εκτός από τους δύο ηγέτες και τις συζύγους τους, θα παρευρεθούν και η Λίζα Μπάτενχαϊμ με τον σύζυγό της, καθώς και το ζεύγος Ντάουνερ. Θα παρευρίσκεται, επίσης, και διερμηνέας για τον κ. Έρογλου, αφού ο Τ/κ ηγέτης δεν μιλά πολύ καλά την αγγλική γλώσσα.
Για την αποψινή συνάντηση αναφέρθηκε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε, γι' άλλη μια φορά, την κυβερνητική θέση, ότι το δείπνο θα είναι καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς ουδεμίαν απολύτως πολιτική διάσταση. Ερωτηθείς, αν έχει διασφαλιστεί ότι το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το έχουμε πει, το έχουμε επαναλάβει ότι αυτό το δείπνο θα έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα. Το έχει πει και ο κ. Ντάουνερ χθες, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από το Γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ, άρα, οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει. Αυτόν τον χαρακτήρα θα έχει και κανέναν άλλο: κοινωνικής συνεύρεσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων», τόνισε.
Προσδοκίες το… φθινόπωρο
Στο θέμα του δείπνου αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία, «μέσα από τη σύμφωνη γνώμη και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των δύο πλευρών, να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το ερχόμενο φθινόπωρο».«Ασφαλώς, πιστεύουμε την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «ότι, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου».
«Πολιτικό γεγονός»
Από την πλευρά της, η Συμμαχία Πολιτών χαρακτήρισε το αποψινό δείπνο ως ένα «πολιτικό γεγονός», που εξυπηρετεί τις μεθοδεύσεις του Αλ. Ντάουνερ, και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «κοινωνική συνάντηση», ούτε έχει νόημα να ιδωθεί ως τέτοια. Πρόκειται για ένα πολιτικό γεγονός, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, που εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς του κ. Ντάουνερ για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών από το σημείο διακοπής τους το ερχόμενο φθινόπωρο.
Το ΑΚΕΛ στηρίζει τον Πρόεδρο
Εν τω μεταξύ, το θέμα του εγγράφου Ντάουνερ, καθώς και ο χειρισμός του οποίου έτυχε από την Κυβέρνηση, ήταν και χθες στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Εκφράζοντας διάθεση αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, το ΑΚΕΛ, διά του Εκπροσώπου του Γ. Λουκαΐδη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στο θέμα, ενώ εξέφρασε εκ νέου τη βούληση και την ετοιμότητά του να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που έρχονται. Ο μόνος λόγος για τον οποίο, ως ΑΚΕΛ, «ήμασταν αναγκασμένοι όλο αυτό το διάστημα να επανερχόμαστε στο θέμα της απόκρυψης του εγγράφου Ντάουνερ, υπήρξε ο κακός χειρισμός του όλου ζητήματος και η επιμονή να μη λέγεται η αλήθεια από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ο κ. Λουκαΐδης. Κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως το ΑΚΕΛ θα προσφέρει στήριξη στον Πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση ότι και ο ίδιος θα διαχειριστεί από εδώ και πέρα τα θέματα μέσα από συλλογικότητα και διαφάνεια.
«Αντιφατικές» δηλώσεις 
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ έκανε λόγο για «αντιφατικές» δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσον αφορά το θέμα της ημερομηνίας παραλαβής του εγγράφου Ντάουνερ, ενώ εξέφρασε σειρά ερωτημάτων προς την Κυβέρνηση, δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη σύντομη θητεία του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας» και λαμβάνοντας υπ’ όψιν «τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις 16.5.13». Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, ανέφερε ότι το κόμμα του αδυνατεί να κατανοήσει «γιατί επελέγη η μη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, αφού το έγγραφο επιδόθηκε πολύ πριν από την πραγματοποίηση της τελευταίας συνεδρίας του Σώματος». 

Σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών

Μη πειστικές τις εξηγήσεις της Προεδρίας, σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν το έγγραφο, χαρακτήρισε ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο Αρχηγών, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε δε, πως ένας άλλος λόγος που θεωρεί χρήσιμη μιαν άμεση συνάντηση του Προέδρου με την πολιτική ηγεσία, είναι η ενημέρωση για το δείπνο με τον κ. Έρογλου, αλλά και η ανάγκη να προετοιμαστεί κατάλληλα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. 

Ζητούν απόρριψη 

Παράλληλα, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ κάλεσαν εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει το «έγγραφο συγκλίσεων», διαμηνύοντας προς τα ΗΕ πως σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ως βάση για διαπραγμάτευση. «Το λεγόμενο έγγραφο συγκλίσεων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βάση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο ως ενδιάμεση συμφωνία», τόνισε ο Δ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι «είναι επιτακτικό το καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ότι ουδεμία δέσμευση της ε/κ πλευράς υπάρχει ως προς το περιεχόμενο του εγγράφου». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δ. Συλλούρης, επισήμανε ότι «αυτό που επιβάλλεται να μας απασχολεί στο έγγραφο Ντάουνερ είναι το απαράδεκτο περιεχόμενό του και ο τρόπος απεγκλωβισμού της πλευράς μας από τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια που αυτό περιέχει».
Παρατηρήσεις από Χριστόφια 
Εξάλλου, με δήλωσή του, ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απέστειλε το έγγραφο Ντάουνερ, με την παράκληση να του υποβάλει τις παρατηρήσεις του ως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς. «Έχω μελετήσει το έγγραφο και του απέστειλα γραπτώς τις παρατηρήσεις μου», σημείωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: