Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Εγινε ο πρώτος που ψήφισε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων Ενας Χρυσόγελος (!) μόνο για... κλάματα

Ενα ένα τα φύλλα συκής που κρύβουν τις πραγματικές πολιτικές που εξυπηρετούν οι Οικολόγοι Πράσινοι αρχίζουν και πέφτουν. Ο επικεφαλής τους στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος ψήφισε κατά της Ελλάδας και υπέρ των Σκοπίων, συντασσόμενος με το ψήφισμα του Αγγλου (τυχαίο;) σοσιαλδημοκράτη Ρίτσαρντ Χιούιτ, ο οποίος ζητούσε την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM με την Ε.Ε, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Το «ναι» του Ελληνα ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγελου κατά της εθνικής πολιτικής την περασμένη Πέμπτη έκανε τα Σκόπια να χαμογελάσουν, ύστερα από μια σειρά καταδικών τους για τις αλυτρωτικές και ανιστόρητες συμπεριφορές τους.

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ο μοναδικός Ελληνας ευρωβουλευτής που την περασμένη Πέμπτη τάχθηκε υπέρ των Σκοπίων, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι Ελληνες συνάδελφοί του εξέφραζαν τις σοβαρές ενστάσεις τους για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, που εξακολουθεί να προκαλεί τις γειτονικές χώρες και να μη δείχνει διάθεση συμβιβασμού για το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα.

Βέβαια, την ουρά τους απέξω έβγαλαν δύο ακόμη ευρωβουλευτές με ελληνική καταγωγή, οι οποίοι αρκέστηκαν στο «λευκό». Πρόκειται για τους ευρωβουλευτές Γιώργο Χατζημαρκάκη (Γερμανία) και Μαρίνα Γιαννακουδάκη (Βρετανία).

Κατά της έκθεσης τάχθηκαν και οι έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου.

Η ψήφος του κ. Χρυσόγελου έγινε σημαία στα ΜΜΕ της FYROM, τα οποία μετέδιδαν:
«Ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπέρ του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη “Μακεδονία”» αναφέρει το KANAL 5. «Υπέρ των ενταξιακών συνομιλιών λέει Ελληνας ευρωβουλευτής» σημειώνει με τη σειρά της η «Nova Makedonia». Το «ναι» Χρυσόγελου προκάλεσε αίσθηση, με αποτέλεσμα να αναφερθούν σε αυτό ακόμη και διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters αλλά και η «Deutsche Welle» με σχετικούς τίτλους.

Στην παρέμβασή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου επέκρινε έντονα την ηγεσία των Σκοπίων και κάλεσε την προεδρία του συμβουλίου και τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Στ. Φούλε να καταδικάσουν την τάση «αρχαιοποίησης» της σημερινής πολιτικής από την πλευρά της ΠΓΔΜ και την εμμονή της σε μύθους και κατασκευάσματα. Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την έκθεση Χιούιτ, ενώ τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, 505 υπέρ έναντι 61 κατά.


Νίκος Ελευθερόγλου

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: