Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Ομάδα διανοουμένων ζητά την παύση των διαπραγματεύσεων για το όνομα


Ομάδα διανοουμένων από το νοτιοσλαβικό κράτος απαιτεί την άμεση αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα και την κατάθεση  αίτησης,  για την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη με την ονομασία «Μακεδονία», γιατί σύμφωνα με αυτούς η κάθε αλλαγή  στην ονομασία του κράτους θα καταργήσει και την έννοια του«μακεδονικού» λαού.
«Η πίεση για αλλαγή του ονόματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως τελευταία μορφή γενοκτονίας, επάνω στη φυσική, γλωσσική και θρησκευτική υπόσταση, που έχει επινοηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και βασίζεται στις παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας», αναφέρει το μανιφέστο που υπεγράφη από 50 διανοούμενους, καλλιτέχνες, καθηγητές, δικηγόρους και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.
«Το όνομα είναι το αρχέτυπο της ψυχής του έθνους, η πηγή της συνολικής ταυτότητας του. Η αλλαγή του, έστω και με την προσθήκη  ενός γράμματος ή θέτοντας ένα επίθετο σε αυτό, θα φέρει την καταστροφή και θα μετακινηθεί ο πληθυσμός ιστορικά, πολιτισμικά και ανθρωπολογικά», σύμφωνα με το μανιφέστο.
«Είναι νόμιμη και αδιαμφισβήτητη φιλοδοξία της χώρας μας η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  γίνει κάμψη της σπονδυλικής στήλης και της απώλειας της αξιοπρέπειας μας. Εμείς ως έθνος είμαστε υπομονετικό και ανεκτικό, αλλά όλα έχουν τα όριά τους», γράφει το μανιφέστο.
Το μανιφέστο μπορεί να υπογράψει ο καθένας στη χώρα, για να διαλαλήσουν στο κόσμο ότι στο έδαφος αυτό ζούνε «Μακεδόνες», οι οποίοι διαφωνούν με την αλλαγή του ονόματος του κράτους τους και δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις, αναφέρει η συντονιστική επιτροπή του μανιφέστου που αποτελείται από : τον ποιητή Ευτύμ Κλετνίκοφ,  τον συνθέτη και μαέστρο Ζάρπο Ζάπροφ, τον ιστορικό Στέφαν Βλάχοφ Μίσοφ, τον καθηγητή πανεπιστημίου Σλόμπονταν Πρέντζοφ κ.α.

Τα Σκόπια ακύρωσαν τη Σύνοδο Κορυφής της Οχρίδας


Σκόπια.
Ο πρόεδρος του νοτιοσλαβικού κράτους, Γκεόργκι Ίβανοφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνεται η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της περιοχής,  στην Οχρίδα.
Η υψηλού επιπέδου συνάντηση είχε προγραμματισθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) με διοργάνωση από τον πρόεδρο Γκεόργκι Ίβανοφ. Ωστόσο, δεν είχε προσκληθεί η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ατιφέτε Γιαχάγκα.
Η καταστρατήγηση αυτή προξένησε  την ακύρωση του προέδρου της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ενώ αρνήθηκε την παρουσία του ο Βούλγαρος πρόεδρος, ενώ ο Έλληνας πρόεδρος την αγνόησε.
Ο Ίβανοφ σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι η απόφαση της ακύρωσης της συνόδου κορυφής στην Οχρίδα έγινε σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της χώρας και σύμφωνα με αυτόν, ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με τα βασικά έγγραφα και τους κανόνες της Διαδικασίας  Περιφερειακής Συνεργασίας Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γράφει το δημοσίευμα.

Σκόπια: «Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών τροφοδοτεί το πολιτικό παιχνίδι της Αθήνας»


Σκόπια.
«Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι λειτουργεί συνειδητά προς όφελος της Ελλάδας, διότι, καθώς λένε διπλωματικοί κύκλοι, υπάρχουν στοιχεία που τον κρατούν στα χέρια τους.
«Συνειδητά ή όχι, ο Τσερβένκοφσκι έγινε στρατηγικός εταίρος της ελληνικής πολιτικής για τα Σκόπια και ο προτιμότερος συνεργάτης για συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση. Λαμβάνοντας όλες  τις πτυχές, οι πιθανότητες για θετική έκβαση στη Νοτιοσλαβία τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, βρίσκονται κοντά στο μηδέν», γράφει η Βέτσερ επικαλούμενη την πύλη «Курир».
Η  συμπεριφορά του ηγέτη της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της Νοτιοσλαβίας, του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τους τελευταίους έξι μήνες, αποτελεί ατού για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις της 24ης Δεκεμβρίου 2012 στο σκοπιανό κοινοβούλιο (με τη επέμβαση της αστυνομίας κλπ. κατά της αντιπολίτευσης) και το χάος που επικράτησε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μπροστά στο Κοινοβούλιο, βοήθησαν στην εκπλήρωση του σκοπού που είχε για πρόωρες εκλογές λόγω της κρίσης, γράφει η νοτιοσλαβική εφημερίδα ‘Βέτσερ’.
Στη συνέχεια προσθέτει η εφημερίδα,  ότι «τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία τα χρησιμοποίησε για να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τα πραγματικά γεγονότα του ελληνικού κράτους και τη μεγάλη (συντριπτική) δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση».
«Επίσης, αποτέλεσαν ένα επιχείρημα συν, για την ελληνική διπλωματία προς τη διεθνή κοινότητα, χρησιμοποιώντας τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου ως στοιχείο και κακό προηγούμενο για την Νοτιοσλαβία, η οποία δεν αξίζει ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σκόπια: «Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές δεν μας καταψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο»


«Σχεδόν όλοι οι Βούλγαροι βουλευτές υποστήριξαν την έκθεση που κατέθεσε ο εισηγητής των Σκοπίων, Ρίτσαρντ Χόβιτ, ενώ κατά πλειοψηφία αρνητικές ψήφοι ελήφθησαν από τους Έλληνες, Ιταλούς, Γάλλους και Ολλανδούς», γράφει η νοτιοσλαβική Dnevnik.
Δεκαέξι από τους είκοσι δύο Έλληνες βουλευτές καταψήφισαν το ψήφισμα, σχετικά με την πρόοδο της FYROM που προετοίμασε ο βρετανός ευρωβουλευτής Richard Howitt.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Πέμπτης, μετά από τις αρνητικές ψήφους των Ελλήνων βουλευτών ακολουθούν με αρνητική ψήφο οι Ιταλοί (10), οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι με έξι (6) ψήφους και οι Βρετανοί με πέντε (95) ψήφους.
Η έκπληξη  ήταν το γεγονός ότι από τους 61 βουλευτές που καταψήφισαν την έκθεση του Χόβιτ, δεν υπάρχει ούτε ένας ευρωβουλευτής από τη Βουλγαρία- σημειώνει το δημοσίευμα.
«Παρά το γεγονός ότι μαζί με τους Έλληνες διαφωνούν σε ορισμένες απόψεις της έκθεσης και ζήτησαν τροποποιήσεις, εντούτοις, δεν εμφανίζονται στον κατάλογο των βουλευτών που δεν έδωσαν το πράσινο φως. Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μέλη του ανατολικού γείτονά μας που αυτοπροσδιορίζονται ως αναποφάσιστοι», σημειώνει το Dnevnik.

Σκόπια: «Η Ελλάδα θα θέσει νέο βέτο τον Ιούνιο»


Το νοτιοσλαβικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου, η Ελλάδα θα θέσει ένα νέο βέτο.
Τη θέση αυτή εξέφρασε ο υπουργός  Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους, Νίκολα Πόποσκι, έπειτα από συνάντηση με τον διευθυντή της Διεύθυνσης της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφανο Σανίνο, στη μονοήμερη επίσκεψή του, σήμερα, στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Ο Πόποσκι δήλωσε ότι είναι ασφαλής ότι η χώρα του θα λάβει εκ νέου σύσταση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Είναι γνωστό ότι η χώρα μου αξίζει αυτόν τον χρόνο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και γνωρίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει την υποστήριξή της, χωρίς την οποία δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν», είπε ο Πόποσκι.
Υπενθύμισε, μάλιστα, την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από 10 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι στην επόμενη διεύρυνση, τα βαλκανικά κράτη θα αποτελούν ένα μέρος αυτής.

Ο Αχμέτι ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ στη διαφωνία του ονόματος


Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων – DUI, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, συναντήθηκε με τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Bob McEwen και Robert Alderhort.
Ο Αχμέτι ζήτησε βοήθεια από τους νομοθέτες να βρουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους και της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου  το κράτος να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και του δοθεί ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση , ζήτησε από τις αρχές των ΗΠΑ να στηρίξουν περαιτέρω τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης που αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

www.echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: