Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Ο Μπερίσα καλεί τους Βορειοηπειρώτες να επενδύσουν στην Αλβανία για να γλιτώσει την μέγγενη του ΔΝΤ

Ο Μπερίσα καλεί τους Βορειοηπειρώτες να επενδύσουν στην Αλβανία για να γλιτώσει την μέγγενη του ΔΝΤ

- Βλέποντας τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν και το χρέος της χώρας να έχει φτάσει στο ζενίθ...

Έκκληση προς τους Βορειοηπειρώτες και όλους τους αλβανούς μετανάστες να επιστρέψουν "και να επενδύσουν τις οικονομίες τους" στην χώρα έκανε ο Μπερίσα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης με υποστηρικτικές του κόμματος του στην περιοχή του Αργυροκάστρου, ενώ υποσχέθηκε πως όσοι επενδύσουν θα έχουν απαλλαγή από τους φόρους για μια περίοδο 3-5 ετών.
Η δήλωση αυτή του Μπερίσα γίνεται ένα μήνα πριν τις εκλογές και μετά από αλλεπάλληλες συστάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας το οποίο βρίσκεται σε ιστορικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Τίρανα, τα κρατικά ταμεία μέρα με τι μέρα αδειάζουν, ενώ μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων στην κρατική τηλεόραση "TVSH" αλλά και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και δεν τολμούν να δημοσιοποιήσουν το θέμα υπό τον φόβο της απόλυσης.

Το ΔΝΤ "κλείνει" το μάτι στην Αλβανία

Προ ημερών ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Άρμπεν Μαλάι, δήλωσε ότι η Αλβανία έχει ήδη εισέλθει σε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση, η οποία, όπως εκτιμά, θα δώσει ακαριαίο χτύπημα στην οικονομία της χώρας. "Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αυξάνονται καθημερινά. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνει τις εκκρεμείς οφειλές προς τις επιχειρήσεις, η είσπραξη των εσόδων έχει επιδεινωθεί και το κλίμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι βαρύ", δήλωσε ο Μαλάι.
Τόνισε, επίσης, ότι η Αλβανία ενδέχεται να αναγκαστεί να υπογράψει συμφωνία διάσωσης, με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το σενάριο αυτό, όπως είπε, θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος για του πολίτες. "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα θέσουν σκληρούς όρους πριν από την κάθε απόφαση για οικονομική στήριξη για αναπτυξιακά προγράμματα, για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη", είπε ο Μαλάι.

Ο Τόνι Μπλερ σύμβουλος του Ράμα

Ο Τόνι Μπλερ σύμβουλος του Ράμα

Ένας πρωθυπουργός πότε δεν πάει χαμένος. Ετσι κι ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αποφάσισε να μην μείνει άλλο άνεργος και συμφώνησε να συμβουλεύει την επόμενη κυβέρνηση της Αλβανίας,  σε μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να του αποφέρει εκατομμύρια λίρες. 

Τα αλβανικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν με υπερηφάνεια ότι ο Μπλερ θα εργαστεί ως σύμβουλος του Εντι Ράμα, σε περίπτωση που  το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο.
“Η Αλβανία ελπίζει να γίνει μέλος της ΕΕ και πιστεύει ότι με τον Μπλερ ως σύμβουλο θα επιτύχει το στόχο της”, είπε χαρακτηριστικά ο Ράμα.
Από την πλευρά του μετά από συνάντηση που είχε με τον Ράμα, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε: “Θα είμαι πολύ ευτυχής να σας βοηθήσω. Ενδιαφέρομαι πολύ  για τη χώρα σας”.
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός θεωρείται ήρωας στην Αλβανία, μετά την ανάμειξη του το 1999 στον πόλεμο  στο Κοσσυφοπέδιο και τον ρόλο του στη δράση του ΝΑΤΟ υπέρ των Αλβανών. Μάλιστα, οπως αναφέρει και το news.gr, πολλά παιδιά ονομάστηκαν “Tonibler” προς τιμήν του.
Ο Μπλερ είναι επίσης σύμβουλος των κυβερνήσεων του Κουβέιτ, του Καζαχστάν, της Βραζιλίας και της Κολομβίας.

Αλληλοσπαράζονται στην Ερυθρόμαυρη Συμμαχία

Αλληλοσπαράζονται στην Ερυθρόμαυρη Συμμαχία

Αντιδρούν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας στο Αργυρόκαστρο στα λεγόμενα του επικεφαλής του κόμματος στο νότο Vioment Karagjozi.

Ο επικεφαλής υποψήφιος της λίστας της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας στην περιφέρεια Αργυρόκαστρου Muharrem Guçe αντέκρουσε χθες εξ ονόματος των 1130 μελών του κόμματος τη δήλωση του επικεφαλής της συμμαχίας για τη νότια Αλβανία Vioment Karagjozi σύμφωνα με την οποία η επιλεκτική επιλογή και χωρίς διαβουλεύσεις με την τοπική ηγεσία για τον καταρτισμό της λίστας υποψηφίων στο Αργυρόκαστρο τον ανάγκασε να δηλώσει ότι οι ψήφοι τους θα πάνε στο αριστερό συνασπισμό.
Σύμφωνα με τον Guçe η δήλωση Karagjozi που έγινε στα τοπικά ΜΜΕ είναι ψευδής. Μεταξύ άλλων ο Guçe δήλωσε ότι η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία είναι ζωτική δύναμη, και για αυτό εκείνοι που επιδιώκουν να την ποδοπατήσουν πρέπει να προσέχουν. Σύμφωνα με αυτόν οι προσπάθειες λασπολόγησης της συμμαχίας πέφτουν στο κενό και δεν κάνουν τίποτε άλλο πάρα να την γιγαντώνουν  στα μάτια της κοινής γνώμης.
Ο δεύτερος στη λίστα υποψηφίων Zaçe Islami είπε ότι δεν έχει επιστραφεί καμία κάρτα μέλους. Τόνισε δε ότι ο Karagjozi έχει προσεγγιστεί από άλλα κόμματα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της Συμμαχίας με προπαγανδιστικά μέσα.
Στις εκλογές της 23ης Ιουνίου η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε συμμαχία με συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων κατεβαίνοντας μόνη στις εκλογές, διαλαλώντας μια θεαματική νίκη που σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος αυτού Kreshnik Spahiu θα αποφασίσει και το μέλλον της επόμενης διακυβέρνησης.
www.aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: