Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Απαιτούν να διδάσκονται τα… σλάβικα!


Ξεσάλωσαν για τα καλά οι Σκοπιανοί και ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασαν σε σημείο να ζητούν με απερίγραπτο θράσος να διδάσκεται το ιδίωμά τους και σε σχολεία του Νομού Φλώρινας!  Μάλιστα, κατηγορούν και το Δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο πως ενώ τους υποσχέθηκε (;) πως θα τους δώσει απάντηση εδώ και ένα μήνα, εντούτοις τους… εξαπάτησε.

Οι 200 Σλάβοι κάτοικοι του χωριού της Ελληνικής Μακεδονίας, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα Dnevnik, ζήτησαν και υπέγραψαν να ανοίξουν σχολεία όπου θα διδάσκεται το ιδίωμά τους! 

Το αίτημά τους αυτό μάλιστα είχαν και το θράσος να το στείλουν στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και να περιμένουν όπως λένε απάντηση.

«Δεν επιδιώκουμε να σχολιάσουμε αν η απάντηση είναι θετική ή αρνητική αλλά επιδιώκουμε να επιτραπεί το δικαίωμα να μαθαίνουν τα παιδιά μας τα Σλαβικά όπως τα μιλούν στα σπίτια»,  αναφέρει σχετική ανακοίνωση των ριζοσπαστών Σλάβων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ολίγων ημερών άρχισε η συλλογή υπογραφών σε πολλά χωριά του Νομού Φλώρινας για να προετοιμάσουν τις προϋποθέσεις για προώθηση των διαδικασιών του αιτήματος.

Οι υπογράφοντες, όμως, που είναι αγρότες, προτιμούν την ανωνυμία τους και δεν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί από ποια χωριά συλλέγονται οι υπογραφές.
Έτσι προφανώς οι Σκοπιανοί προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να συλλέξουν μεγάλο αριθμό υπογραφών.

Έχουν όμως και σχέδιο μια και λένε πως επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει με άσχημο τρόπο τις μειονότητες,  πρέπει η όλη διαδικασία να γίνει σταδιακά γιατί η όποια ξαφνική κίνηση μπορεί να φέρει αντιδράσεις και να προκληθεί ήττα πριν καν αρχίσει η μάχη.

Να σημειώσουμε πως δημοσιογράφοι των Σκοπίων επανειλημμένα προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βοσκόπουλο, αλλά όπως λένε αυτό στάθηκε αδύνατο.

Εμείς όμως θα τους πληροφορήσουμε πως ο Δήμαρχος τους μίλησε και τους γνωστοποίησε τηλεφωνικά πως δε γνωρίζει κανένα Σλαβικό ιδίωμα αλλά Ελληνικά και Ιταλικά, κάτι που δεν άρεσε στους κονδυλοφόρους της γείτονος χώρας και στάζουν τώρα το δηλητήριό τους.

Τέλος να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας πως και ο πρώην Νομάρχης Φλώρινας κύριος Παύλος Αλτίνης πριν λίγο διάστημα επικοινώνησε με δημοσιογράφους της "Nova Macedonia" και τους παρέδωσε ένα καλό μάθημα Ιστορίας που ελπίζουμε να το κατάλαβαν για τα καλά! 

 

(Στις φωτογραφίες, σλάβικες επιγραφές στα νεκροταφεία της Μελίτης και του Ανταρτικού Φλώρινας - όλες από το 1982 και μετά. Προφανώς ο Ασλάκωφ είναι κάποιος συγγενής του Πάντε Ασλάκωφ, σημερινού προέδρου τοπικού διαμερίσματος Μελίτης Φλώρινας)
 

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: