Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ
«ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1945»
ΔΙΣΤΟΜΟ,  9.6.2013

Το Εθνικό Συμβούλιο έκρινε απαραίτητη την παρουσία αντιπροσωπείας του στις εργασίες σας για να παρακολουθήσει και να ενημερωθεί για τους προβληματισμούς και τις αποφάσεις σας και να καταθέσει τις δικές του απόψεις σχετικά με το ύψιστο εθνικό θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ώστε να διαμορφώσουμε μια ενιαία γραμμή δράσης για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού.

Μέχρι πρόσφατα το βασικό χαρακτηριστικό που καθόριζε το πλαίσιο εντός του οποίου αγωνιζόμασταν ήταν, με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, η αδράνεια και απραξία των κυβερνώντων και η αδιαφορία του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Η πιο σημαντική από τις εξαιρέσεις αυτές ήταν η ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τη Γερμανική στις 14.1.1995, όπου τέθηκε για πρώτη φορά, μετά το 1990,  επίσημα, τεκμηριωμένα και κατηγορηματικά το συνολικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Ωστόσο, δεν υπήρξε συνέχεια. Χάρη όμως στους αγώνες μας, καθώς και στις άοκνες προσπάθειες του αειμνήστου Γιάννη Σταμούλη, επιτεύχθηκε η ιστορική απόφαση του Πρωτοδικείου Λειβαδειάς που επιδίκαζε αποζημιώσεις για τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, απόφαση που τελεσιδίκησε στην Ολομέλεια του Αρείου  Πάγου (11/2000), σκανδαλωδώς όμως, με ευθύνη των κυβερνήσεων Σημίτη και των επόμενων κυβερνήσεων, ουδέποτε εκτελέστηκε. Ωστόσο, παραμένει και σήμερα σε ιεσχύ και υπάρχει καθολική λαϊκή απαίτηση για την εκτέλεσή της, που εξαρτάται αποκλειστικά από την πολιτική βούληση των κυβερνώντων.

Η πρόσφατη ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης, διά του Υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή στις 24.4.2013, ότι «το ζήτημα παραμένει ανοικτό, αλλά αυτή τη φορά θα κλείσει με την δικαιοσύνη να θριαμβεύει», καθώς και η συμφωνία όλων των κομμάτων για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα αυτό, αποτελούν αναμφίβολα θετικά γεγονότα που θέτουν το ζήτημα σε ευνοϊκότερη βάση αλλά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, είμαστε μάρτυρες ποικίλων πρωτοβουλιών της Γερμανικής Κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρείται να περιοριστεί η δικαιολογημένη οργή του σκληρά δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού για την προκλητική της στάση απέναντι στη Χώρα μας. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια περαιτέρω διείσδυσης της Γερμανίας στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της Χώρας μας, για την οποία μετέρχεται όλων των μέσων (βραβεύσεις, εκδηλώσεις «φιλίας», αδελφοποιήσεις δήμων και χωριών, προσκλήσεις, υποσχέσεις για δήθεν έργα, τεχνογνωσία και συμβουλές κλπ) ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να εξοφλήσει τις ηθικά, νομικά και ιστορικά απαράγραπτες υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα. Η Γερμανική Κυβέρνηση επιχειρεί την αποδυνάμωση της ιστορικής μνήμης του Ελληνικού Λαού και την εξουδετέρωση της εθνικής προσπάθειας διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας. Τα παραπάνω μάλιστα λαμβάνουν χώρα την ώρα που το δίκαιο του αγώνα μας έχει ωριμάσει πλέον στην ελληνική κοινή γνώμη, ενώ παράλληλα οι θέσεις μας κερδίζουν διαρκώς υποστηρικτές τόσο στη Γερμανία όσο και διεθνώς, όπως μαρτυρούν οι εκατοντάδες χιλιάδες των υπογραφών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί.

Πρέπει πάντοτε να επαγρυπνούμε για να αποτρέψουμε τυχόν υπαναχωρήσεις ή ανεπίτρεπτους συμψηφισμούς.

Υποχρέωση όλων μας, του Εθνικού Συμβουλίου, των Ενώσεων Θυμάτων, του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων και Χωριών, της νεολαίας, όλων των πολιτών, είναι να κλιμακώσουμε την άσκηση πίεσης, τόσο προς την Ελληνική Κυβέρνηση για να τηρήσει την δέσμευσή της, όσο και προς τα κόμματα και τους βουλευτές, ώστε η Γερμανική Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να αναλάβει, επιτέλους, την ιστορική της ευθύνη και να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Απαιτείται να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητά μας, να προσηλωθούμε στην εκπλήρωση του ιστορικού μας χρέους και να αποφύγουμε κάθε ενέργεια, που, ανεξαρτήτως προθέσεων, μπορεί αντικειμενικά να ρίξει νερό στον μύλο όσων επιθυμούν να ενταφιαστεί  ζήτημα.

Για να επιτύχουμε τον κοινό μας σκοπό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συντονισμός και η απρόσκοπτη συνεργασία μας ως φορέων και η συστράτευση όλων των πολιτών στον αγώνα μας, ο οποίος δεν στρέφεται κατά του Γερμανικού Λαού, έναντι του οποίου δεν τρέφουμε αισθήματα εκδίκησης. Επιθυμούμε την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά τονίζουμε προς όλους ότι η φιλία και συνεργασία των λαών πρέπει να έχει ως θεμέλια τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.

Site: www.holocaust.gr                

Δεν υπάρχουν σχόλια: