Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Όσο για το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν θα πούμε παρά μόνο μια διάσταση της εθνικής αποστολής της. Και αυτή αφορά όχι μόνο τον Απόδημο Ελληνισμό και το πλήγμα που δέχθηκε η εικόνα της πατρίδας μετά μάλιστα και τα όσα έχουν ακούσει οι ομογενείς και τα παιδιά τους για την χρεωκοπημένη πατρίδα.

Στην Βόρεια Ήπειρο για δεκαετίες οι πομποί του ΕΙΡ και της ΕΡΤ αργότερα έστελναν το μήνυμα της πατρίδας κρατώντας ζωντανό τον ελληνισμό.

Ακόμη και σήμερα για τους Βορειοηπειρώτες που έχουν απομείνει η ΕΡΤ ήταν η παρηγοριά απέναντι στα τουρκικά και αλβανικά κανάλια που εκπέμπουν κατά κόρο εκεί. Από την περασμένη Τρίτη η μαύρη οθόνη όχι μόνο τους στερεί την πληροφόρηση από την μητέρα πατρίδα αλλά τους προσβάλει κιόλας καθώς δέχονται την χλεύη των αλβανών γειτόνων τους για την χρεωκοπημένη Ελλάδα…

***

— Όταν τόσες και τόσες ψύχραιμες φωνές στην Ευρώπη προειδοποιούν για την ανάγκη ειλικρινούς προσέγγισης της Τουρκίας και των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ έβρισκαν απέναντι, τους θερμούς υποστηρικτές της όπως ο γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Βεστερβέλε και ο σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπίλντ.

Όσοι υποστήριζαν την Τουρκία και εναντιώνονταν σε κάθε προσπάθεια πίεσης τουλάχιστον για τον σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων τώρα είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι. Ο κ. Βεστερβέλε μίλησε ανοιχτά εναντίον της αγριότητας της τουρκικής αστυνομίας κάνοντας λόγο για «συνταρακτικές εικόνες», ενώ ήδη η γερμανική πλευρά είναι και πάλι επιφυλακτική για το ξεπάτωμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη ο Κ. Μπίλντ ως πονηρή αλεπού προτίμησε να κάνει το «παγώνι». Και εκεί που ως εκπρόσωπος της φιλελεύθερης Σουηδίας κατακεραύνωνε κάθε υπόνοια παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες, για την Τουρκία σιωπά... Απλώς δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που προκαλεί την σιωπή: τα σενάρια που παλιότερα μιλούσαν και για προσωπικό συμφέρον από τις σχέσεις με την Τουρκία ή η αμηχανία του να μιλά για την αστυνομική βία στην Κωνσταντινούπολη μετά την στάση της σουηδικής αστυνομίας στην μίνι εξέγερση της Στοκχόλμης..

—Στο Γκόστιβαρ στην πΓΔΜ την Παρασκευή είχαν κληθεί οι πιστοί μετά την προσευχή στα τζαμιά να συγκεντρωθούν και να εκφράσουν την υποστήριξη τους στον… Ερντογάν, έναντι των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ. Στο Γκόστιβαρ η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και εκεί υπάρχει και ο μεγαλύτερος πυρήνας της τουρκικής μειονότητας. Ανάλογες κινήσεις υποστήριξης στον Ερντογάν υπήρξαν και στην Βοσνία, ενώ στην Θράκη κάποιοι από τους γνωστούς κύκλους πέριξ του Προξενείου επεχείρησαν να οργανώσουν κάποιες τέτοιες εκδηλώσεις κυρίως σε αμιγώς μειονοτικά χωριά.

—Είναι από τις σπάνιες φορές που πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένας υπουργός εξωτερικών δείχνει τέτοια αντανακλαστικά. Με απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου από τις 7 Ιουνίου:

«Αναστέλλεται προσωρινώς η υπ' αριθ. Π23ΥΔΙΑ - 794/14.01.2013 Απόφαση, με την οποία ορίσθηκε Ειδική Απεσταλμένη του Υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ολοκαυτώματος η Φωτεινή Τομαή του Κωνσταντίνου, εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Α'».

Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο… στράβωσαν και οι Εβραίοι με την εμπειρογνώμονα, αλλά πάντως να θυμίσουμε ότι το θέμα της καταδίκης για λογοκλοπή δεν είναι και το καλύτερο εφόδιο για να διατηρήσει η συγκεκριμένη εμπειρογνώμων την θέση της διευθύντριας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ.

—Επειδή πολλοί θεωρούν ότι αρκεί να είναι κάποιος αντίπαλος του Μπερισα για να είναι καλός για την Ελλάδα, δεν θα σας απαριθμήσουμε τα ανοίγματα του κ. Έντι Ράμα ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας προς τους Τσάμηδες, ούτε θα θυμίσουμε ότι από τον κ. Ράμα ξεκίνησε η υπόθεση αμφισβήτησης της συμφωνίας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Το μόνο που θα μεταφέρουμε είναι ότι ο κ. Ράμα ενόψει εκλογών επισκέφτηκε στην Άγκυρα τον κ. Ερντογάν για να του παρουσιάσει όπως είπε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΚ εάν κερδίσει τις εκλογές… «Αξέχαστη συνάντηση, σπάνια φιλοξενία, μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμός για τους Αλβανούς...» έγραψε ο κ. Ράμα στο βιβλίο επισκεπτηρίων.

—Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα πάντως θα μεταφέρει, όπως το ίδιο υποστηρίζει, σχεδόν 20 χιλιάδες ψηφοφόρους του από την Ελλάδα για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου. Αρκετές χιλιάδες ψηφοφόροι θα μεταφερθούν και από το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερίσα, οπότε εκτός των άλλων θα πέσει και πολύ δουλειά στους σταθμούς ελέγχων στις μεθοριακές διαβάσεις.

—Από ελληνικής πλευράς πάντως, παρά το εχθρικό κλίμα που εκπέμπουν τα Τίρανα, έγιναν κάποιες κινήσεις για διευκόλυνση των ψηφοφόρων κυρίως σε ότι αφορά τα διαβατήρια που φέρνουν αλβανικά τοπωνύμια για ελληνικές πόλεις, πρόβλημα που ακόμη δεν έχει λυθεί θεσμικά. Οι αρχές θα δέχονται όλα τα διαβατήρια, παραβλέποντας το θέμα των τοπωνυμίων μέχρι τις 3 Ιουλίου.

—Είπαμε για τσάμηδες και θυμηθήκαμε την προπαγάνδα που γίνεται από τα κόμματα των τσάμηδων. Στην Αλβανία δεν έχουν Χρυσή Αυγή, την δουλειά την κάνει η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία και τα ακραία εθνικιστικά κόμματα των Τσάμηδων. Ένας από τους αρχηγού τους ο Σπετίμ Ιντρίζι εμφανίστηκε σε προεκλογική εκπομπή και είπε κάτι φαινομενικά αθώο: ότι η Τσαμουριά είναι μια περιοχή 9, 8 χιλιάδων τ. χλμ. Αν το βάλει κάποιος στον χάρτη θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνει την Θεσπρωτία και την μισή Ήπειρο…

—Μια και λέγαμε για το Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ πήγε στην Νέα Υόρκη και συναντήθηκε με τον Μ. Νίμιτς, μάλλον εθιμοτυπικά καθώς φυσικά ούτε υπάρχει βάση για νέο κύκλο διαβουλεύσεων, ούτε και χρόνος πια για μια λύση φαστ τρακ που θα ήθελαν όλοι οι μεσολαβητές προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και να ξεμπλοκάρει στο τέλος Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ.
Ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια Αίβο Όραβ, δηλώνει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος αλλά μάλλον η δήλωση του είναι για να τηρεί τα προσχήματα καθώς έσπευσε να συμπληρώσει ότι στην ΕΕ δεν υπάρχουν βέτο αλλά το μυστικό είναι η «συναίνεση» και αυτό θα πρέπει να το μάθει η πΓΔΜ στην ευρωπαϊκή πορεία της.

—Αλλαγές είχαμε και στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο με νέα μέλη την Μαρία Θεοφίλη ΣΤ' Γενική Διευθύντρια Προσωπικού σε αντικατάσταση του Κ. Κατσαμπή, την Χρυσούλα Καρυκοπούλου σε αντικατάσταση της Ελ. Σουρανή, με αναπληρώτρια της την Πολυξένη Πετροπούλου, ενώ εισηγήτρια του Πειθαρχικού ορίστηκε η Προσωπάρχης Χ. Σκολαρίκου.

Ευτυχώς υπήρξε και η ΕΔΥ για να σπάσει η… γυναικοκρατία στο Ανώτατο Πειθαρχικό και εκπρόσωποι της ΕΔΥ ορίσθηκαν ο Περικλής Μπούτος με αναπληρωτή τον Λουκά Καρατσώλη. 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: