Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ας φροντίσουν να μην επιβεβαιώνουν τις «θεωρίες συνωμοσίας»

Του Νίκου Χιδίρογλου
Ζούμε σε εποχές δύσκολες, όπου τα πάντα παρακολουθούνται. Τα πάντα όμως. Και πολλοί θυμούνται τον Όργουελ. Όταν ένας άνθρωπος περπατά στο κέντρο του Λονδίνου, τον παρακολουθούν συγχρόνως κατά μέσο όρο πέντε κάμερες. Ναι, πλέον έχουν αλλάξει πολλά. Και αν στη συνεχή παρατήρηση και παρακολούθηση της ζωής μας, προστεθεί και η επιδημία πολιτικής ορθότητας που πλήττει τις κοινωνίες της Δύσης, τότε, αντιλαμβανόμαστε ποιο θα είναι το μέλλον.
Μια τοποθέτηση που χρήζει ανάλυσης
Ήταν μια τοποθέτηση στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου τόνισε λοιπόν τα κάτωθι, μια ημέρα μετά τα όσα έγιναν με την πώληση της ΔΕΠΑ:
«H αποκάλυψη ότι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, άμεση πρόσβαση στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους, μέσω του αποκαλούμενου πλαισίου PRISΜ, ασφαλώς μας ανησυχεί και θέτει όλους μας προ των ευθυνών μας.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια για το συγκεκριμένο θέμα, με δήλωση της Επιτροπής και τοποθέτηση των πολιτικών ομάδων, όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι η εξέλιξη αυτή γεννά σοβαρά ερωτηματικά για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ιδίως μάλιστα μετά τη δήλωση του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, ότι αυτή η υπόθεση αφορά μη Αμερικανούς πολίτες.
Και είναι επίσης καθοριστικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει την εποχή που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαπραγματευόμαστε το πλαίσιο των ελάχιστων προδιαγραφών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών και γι' αυτό και είμαστε σε έντονες διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κάθε περαιτέρω συζήτηση πρέπει να γίνει εφόσον δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για το θέμα αυτό και διευθετηθεί το ζήτημα».
Όλα γύρω μας αλλάζουν. Αισθανόμαστε πολλοί από εμάς πλέον, ότι ζούμε μέσα σε διάφανα κουτιά. Γύρω μας, μυστικές υπηρεσίες, χάκερς, τεχνολογικοί ωτακουστές και ηδονοβλεψίες, έχουν στήσει έναν τρελό χορό. Και μιλάμε για τους ίδιους νεοταξίτες, που κόπτονται για τα «προσωπικά δεδομένα», αλλά την ίδια ώρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ρίχνουν μια ματιά κατά το δοκούν στις ζωές μας.
Για να μάθουν τι τρώμε, τι πίνουμε, με ποιους μιλάμε, τι λέμε, με ποια πρόσωπα σχετιζόμαστε φιλικά ή ερωτικά. Η περιέργεια, είναι άλλωστε έμφυτη στον άνθρωπο, ενώ αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό και των διαφόρων «υπηρεσιών», που «φροντίζουν» για εμάς, χωρίς εμάς.
Το διαδίκτυο και η νέα ζωή μας
Το διαδίκτυο, άλλαξε πολλά στη ζωή μας, όπως άλλαξαν πολλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες. Και ήρθαν και οι δορυφόροι... Και ήρθαν και άλλα, όπως η stealth τεχνολογία, τα μη επανδρωμένα... Και είναι να αναρωτιέται κανείς τι σημαίνει σήμερα ο όρος «ασφάλεια», τι σημαίνει ο όρος «ιδιωτικότητα» ή και ο όρος «διακριτικότητα».
Πριν από μερικά χρόνια, ήρθαν στη ζωή μας και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: facebook, twitter, linkedin, google+, pinterest και πλέον και άλλες πολλές. Και εκεί τέθηκε το δίλημμα: ή τους δίνουμε τα πάντα, παραδεχόμενοι έτσι την ήττα μας ή απέχουμε, μένοντας όμως πίσω πολύ στην δικτύωση ή και προβολή των θέσεών μας ή των δραστηριοτήτων μας. Και ο καθείς, πήρε την απόφασή του.
Αν θέλετε τη γνώμη μου, όλα τα διλήμματα αυτού του τύπου έχουν τρόπον τινά εκβιαστικό χαρακτήρα. Στην προκειμένη περίπτωση των social media, η επικοινωνία μας «καλουπώθηκε». Και αυτό αποδεικνύεται από την «εύκολη» πρόσβαση που έχουν στις πλατφόρμες, οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών της Δύσης και κυρίως αυτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξάλλου, οι Βρετανοί, με το παγκόσμιο δίκτυο Echelon, έχουν αξιοπρόσεκτες «επιδόσεις» σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Και ξαφνικά, ήρθαν οι πολυεθνικές, που αποζητώντας την εύνοια των μεγάλων, παραχώρησαν χωρίς αναστολές, πρόσβαση στα δίκτυά τους και στα πελατολόγιά τους, στις κυβερνητικές (βλέπε μυστικές) υπηρεσίες των ΗΠΑ. Με αποτέλεσμα, κάποιοι στην Ουάσιγκτον ή στην Βιρτζίνια, λέμε τώρα, να μαθαίνουν τις καταναλωτικές μας συνήθειες, κάτι που τους βοηθά να σκιαγραφούν με ευκολία το προφίλ μας. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο και για την εξουσία και τους γραφειοκράτες αλλά και για τους κυνηγούς του κέρδους. Να μας γνωρίζουν καλά, για να «προνοούν» για εμάς. Διότι, «θέλουν το καλό μας»...
Ποια τεχνολογία;
Η τεχνολογία, που τόσο αγαπούμε οι περισσότεροι και στην οποία σχεδόν όλοι είμαστε, λιγότερο ή περισσότερο εθισμένοι, έχει καταστεί το ισχυρότερο όπλο στα χέρια των δυναστών μας. Στους οποίους όλοι, στο όνομα της άνεσης, έχουμε παραδώσει μπόλικη κυριαρχία. Για ένα like, μια «πικάντικη» φωτογραφία, μια αδιόρατη «υποσχετική», έναν διαδικτυακό έπαινο, ένα κάτι...
Φυσικά, στα ανεμοδαρμένα ύψη είναι άλλο και το διακύβευμα. Και όλα τα παραπάνω την ώρα που η μεθόδευση πάει σύννεφο, την ώρα που κάποιοι που θέλουν να διαφεντεύουν τις ζωές μας προσπαθούν να αποτρέψουν την ανάκαμψη της χώρας μας, ζημιώνοντάς την με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Ας φροντίσουν όλοι όσοι κατηγορούν κάποιους για «συνωμοσιολογίες», να μην τους επιβεβαιώνουν συνεχώς.
www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: