Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η ελληνοαμερικανική νεολαία συμβάλλει στην προσφορά βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ
Η ελληνική οικονομική κρίση είναι στο επίκεντρο των γεγονότων που μεταδίδουν σε ολόκληρο τον κόσμο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια. Άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθούν σε τακτική βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα, άλλοι με περισσότερο ενδιαφέρον και άλλοι με λιγότερο. Αυτοί που όμως πραγματικά ανησυχούν για όσα συμβαίνουν στην ελληνική επικράτεια είναι οι έλληνες του εξωτερικού.
Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ζήσει στην Ελλάδα, κάποιοι την έχουν επισκεφθεί ελάχιστες φορές, όλοι τους όμως μεγάλωσαν μέσα σε σπίτια που οι γονείς και οι παππούδες τους ξεχείλιζαν από αγάπη για την πατρίδα τους.
Τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες συναντήσεις ομογενών, κύριο θέμα των συζητήσεων είναι το «τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα αδέρφια μας στην πατρίδα». Ανεξάρτητα από την πίκρα που εκδηλώνουν ορισμένοι για την συμπεριφορά που εισέπραξαν στο παρελθόν, από την 
εκάστοτε πολιτική ηγεσία, από συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους που τους παραπλάνησαν και από διάφορους επιτήδειους που κατά περιόδους τους εξαπάτησαν, όλοι κατανοούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι έλληνες πολίτες και αυτούς πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν όπως και όποτε 
μπορούν.
Εκτός από κάποιες οργανωμένες προσπάθειες που πραγματοποιούν επίσημοι φορείς όπως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η ΑΧΕΠΑ και άλλες ομογενειακές 
οργανώσεις που διαθέτουν και την οργάνωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, και έχουν πραγματοποιήσει πρωτοβουλίες για αποστολή τροφίμων, φαρμάκων αλλά και χρηματικών ποσών, ενδιαφέρον έχουν και άλλες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν μικρές ομάδες, κυρίως νέων ανθρώπων, με υποτυπώδη οργάνωση και σκοπό λειτουργίας που δεν περιλαμβάνει φιλανθρωπικό έργο.
Παρόλα αυτά, η ευαισθησία για την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η αγάπη για την καταγωγή τους και την πατρίδα των γονιών τους, τους οδηγεί στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών.
StefanosAfisa01
Μια τέτοια ομάδα νέων ανθρώπων υπάρχει και στην πόλη της Ουάσιγκτον. Την ομάδα αυτή αποτελούν κυρίως νέα παιδιά της ελληνικής κοινότητας από την ευρύτερη περιοχή, έλληνες φοιτητές, που βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα για να ολοκληρώσουν κάποιο κύκλο σπουδών, νέοι επαγγελματίες, που εγκατέλειψαν πρόσφατα την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική καριέρα στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και διάφοροι άλλοι που είτε άμεσα, είτε έμμεσα σχετίζονται με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Η ομάδα αυτή υπάρχει κυρίως για να διοργανώνει ελληνικές βραδιές σε μπαρ και εστιατόρια στην πόλη της Ουάσιγκτον όπου μαζεύεται όλος αυτός ο κόσμος, μιλάνε ελληνικά, χορεύουν ελληνικά και γενικότερα έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και κοινό τρόπο ζωής και επικοινωνίας.
Στην επόμενη εκδήλωση τους, λοιπόν, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ σε ένα από τα μεγαλύτερα μπαρ στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν ότι τα έσοδα που θα έχουν, από ένα συμβολικό ποσό που πληρώνουν κατά την είσοδο τους όσοι παρευρεθούν, θα τα στείλουν στο «Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης» και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη στην Κύπρο. Το «Άσυλο Ανιάτων» είναι ένα ίδρυμα που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σπάρτης και Μονεμβασίας και στο οποίο νοσηλεύονται άτομα με χρόνιες ανίατες ασθένειες ή/και καρδιακές παθήσεις, καθώς και παραπληγικοί.
Όπως τονίζει, ο Στέφανος Ανδρέου, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, «Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν άμεσα στην κυπριακή πρεσβεία και από αυτά το 1/3 θα πάει στο «Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης» και τα υπόλοιπα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα στην Κύπρο. Όλα τα διαδικαστικά τα έχει αναλάβει η πρεσβεία της Κύπρου, εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν είναι μεμονωμένη, ούτε η πρώτη είναι, ούτε και η τελευταία. Τα παιδιά αυτά ενδιαφέρονται και βρήκαν έμπρακτους τρόπους να το αποδείξουν. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την πρωτοβουλία είναι πολύ ενθαρρυντική. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και αν μη τι άλλο καλή επιτυχία στις προσπάθειες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: