Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Σύγκρουση Ευρωβουλής - Ερντογάν

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία, λόγω της προκλητικής πλέον στάσης που τηρεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Η αυταρχική και εκβιαστική στάση δεν καλύπτει μόνο τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, αλλά και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι φωτιές άναψαν όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν αναγνωρίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καταδικάζει τη στάση της κυβέρνησής του σε βάρος των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ και αλλού, ενώ ταυτοχρόνως επιτέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή στο ψήφισμά του, της περασμένης Πέμπτης, απορρίπτει το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 
Η κλιμάκωση και τα κεφάλαια 
Κλιμακώνοντας την κρίση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Ερκίν αρνήθηκε να παρευρεθεί χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επειδή το Σώμα αρνήθηκε να δώσει το πολιτικό πράσινο φως στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24. Σημειώνεται ότι ο κ. Ερκίν είχε ζητήσει από τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, ως κίνηση από την ΕΕ για την εκτόνωση της κρίσης στην Τουρκία. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Φούλε, όχι όμως και από την πλειοψηφία της Ευρωβουλής. Πάντως, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Έλμα Μπροκ υποστήριξε ότι παρότι στην προηγούμενη έκθεση της Ευρωβουλής γινόταν λόγος για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες τάχθηκε εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί και το κεφάλαιο 22.
Μπορεί να μην πραγματοποιηθεί
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι σχέσεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Τουρκίας μπορούν να γίνουν και χειρότερες, εάν τελικώς συμβεί αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα: Ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η 72η Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 ώς τις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η τουρκική πλευρά έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα παρευρεθεί, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίσει να τηρεί την ίδια γραμμή επί του ανοίγματος των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων. Πάντως, έναν από τους λόγους, για τους οποίους αναβλήθηκε η επίσημη επίσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσεμίλ Τσιτσέκ έστειλε μήνυμα ότι δεν θα συναντήσει τα μέλη τής εν λόγω Επιτροπής ή κάποια από αυτά, ενώ η τουρκική πλευρά απαιτούσε να προκαθοριστεί το αποτέλεσμα της επίσκεψης. Κάτι τέτοιο, όπως είπε ο κ. Μπροκ, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. 

Σταύρωσαν τα ξίφη τους Φλοτρ - Θεοχάρους 

Εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχηματίζονται δυο τάσεις: Η μια, που είναι και η πλειοψηφούσα, υποστηρίζει ότι εάν ανοίξουν στην παρούσα φάση κεφάλαια, τότε είναι ως να δίδεται στήριξη στον Ερντογάν, του οποίου η αυταρχική και αλαζονική στάση καταδικάζεται από όλους. Η Γερμανία, κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι δυνατόν ακόμη και να μπλοκάρει τα κεφάλαιο 22 για την περιφερειακή πολιτική, το οποίο ξεμπλοκάρει η Γαλλία. Η άλλη τάση, του φιλοτουρκικού μπλοκ, ισχυρίζεται ότι για να κρατηθεί η Τουρκία στις ράγιες της ΕΕ και για να βοηθηθεί η δημοκρατία, θα πρέπει να ανοίξουν νέα κεφάλαια, και μάλιστα εκτός του 22, εκείνα του 23 και 24.
Μάλιστα, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Πρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ Χέλεν Φλοτρ ισχυρίζεται ότι η πολιτική άρνηση για το άνοιγμα των κεφαλαίων ρυπαίνει τον διάλογο. Απαντώντας στην κ. Φλοτρ, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι ο διάλογος ρυπαίνεται από τη βάναυση συμπεριφορά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του σε βάρος των φιλελεύθερων διαδηλωτών. Εάν, πρόσθεσε, η Τουρκία έχει πρόθεση για μεταρρυθμίσεις, ας κάνει ό,τι εισηγήθηκε ο κ. Μπροκ. Δηλαδή, παρατήρησε, ας εφαρμόσει το νορβηγικό μοντέλο, που σημαίνει τη μονομερή υιοθέτηση των νομοθεσιών της ΕΕ, ασχέτως του εάν ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24.
Από πλευράς του ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε πως «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τελείως αποθρασυνθεί». Η πολιτική του μέρα με τη μέρα απομυθοποιείται, καταρρέει και αποδοκιμάζεται όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και από τον τουρκικό λαό, πρόσθεσε. Κάλεσε, δε, την Επιτροπή Εξωτερικών να στείλει το μήνυμα ότι δεν εκφοβίζεται και δεν τρομοκρατείται, και πως η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται το παραχαϊδεμένο παιδί της ΕΕ.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: