Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΟΔΕΓ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΟΜΙΛΙΑ ΑΧ. ΛΑΖΑΡΟΥ

του Αχ. Γ. Λαζάρου
Ρωμανιστής-Βαλκανολόγος.
Επίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Επί των Εθνικών Θεμάτων


Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), ο Σύλλογος Δομοκιτών των Αθηνών και ο Αθλητικός και Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Δομοκού πραγματοποίησαν στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 και ώρα 19:00 εκδήλωση με δύο θέματα :
1) «Τί είναι οι Βλάχοι» με ομιλητή τον κ. Αχιλλέα Γ. Λαζάρου, ρωμανιστή-βαλκανολόγο,
2) «Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897- Η μάχη του Δομοκού» με ομιλητές τους κ. Κώστα Γαλλή, ιστορικό-ερευνητή και Χρήστο Τσουτσουλόπουλο, πολιτικό μηχανικό-πρόεδρο του Συλλόγου Δομοκιτών Αθηνών.
Με την πρώτη ομιλία αποκαλύφθηκε ότι το Ρουμανικό Κοινοβούλιο κατά την συνεδρίαση της 8ης Μαΐου 2013 τροποποιώντας το άρθρο 1 του Νόμου 299/2007 οι Βλάχοι των κρατών της Χερσονήσου του Αίμου, δηλαδή και της Ελλάδος, παρουσιάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Ρουμάνοι (!), μολονότι οι επιφανέστεροι επιστήμονες της ίδιας της Ρουμανίας τεκμηριώνουν αδιάσειστα την ελληνικότητά τους, όπως πρόσφατα ο Cicerone Poghirs.
Η παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία, της οποίας ο ομιλητής είναι επίτιμος Πρόεδρος, απέστειλε Επιστολή προς την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, την οποία κοινοποίησε προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πάντως δημόσια αναίρεση της ολότελα αβάσιμης και ιταμής διεκδικήσεως συντελέσθηκε στον Δομοκό, που έως το 1881 υπήρξε το βόρειο σύνορο του Ελληνικού Βασιλείου, το οποίο και θα παρέμενε παντοτινά, αν οι Βλάχοι της Θεσσαλίας δέχονταν το 1881 τις δελεαστικές «γενναιοδωρίες» της Ρουμανίας, όπως ιστορεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σορβόννης Victor Bérard. Επιπρόσθετα καυτηρίασε την ανευθυνότητα και απερισκεψία Ελλήνων, οι οποίοι αν και δεν διαθέτουν στοιχειώδεις σχετικές γνώσεις χαρακτηρίζουν τους Βλάχους αλλογενείς ασεβώντας βάναυσα προς τους Μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες, οι οποίοι έχουν διακηρύξει στεντόρεια και έμπρακτα ότι είναι Έλληνες.
Ως επιστέγασμα κατά συντυχία ευτυχή την επομένη, 16 Ιουνίου 2013, Κυριακή, μετά τον εκκλησιασμό, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Χαλκιάς επιβεβαίωσε την υπερτρισχιλιετή αδιάλειπτη συμβολή και συνέχεια του Ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό με το πολύτιμο και καταπληκτικό δημιούργημά του, επιγραφόμενο 2500 χρόνια Ελληνική Μουσική(Αθήνα 1999), επιμερισμένη σε πέντε ενότητες: Αρχαία Ελληνική Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Δημοτικό Τραγούδι, Μικρασιάτικο-Ρεμπέτικο, Λαϊκό-Νεώτερο (Έντεχνο).
Ο χαρισματούχος μουσικός Λάκης Χαλκιάς αναδείχθηκε άξιος των Χαλκιάδων, άξιος των Ελλήνων! Διότι μουσικά, με την οικογενειακή μουσική παράδοση, έχει τεκμηριώσει την αδιάλειπτη συνέχεια και διαχρονικότητα του Ελληνισμού. Προσφυέστατα δε και με περισσή σύνεση και οξυδέρκεια έχει εντάξει, όπως και οι εγκριτότεροι ειδικοί επιστήμονες, οι ρωμανιστές, εντός του Ελληνισμού και τους Βλάχους, επιλέγοντας ορθότατα ως τεκμήριο στην τρίτη ενότητα το πανελλήνια πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους Συνέλληνες Μεσολογγίτες. Προσωπικά ο Λάκης Χαλκιάς και οι επιτελείς-συνεργάτες του χάρισαν στους τυχερούς, που παρέστησαν στην μουσική εκδήλωση, αλησμόνητες-μέχρι δακρύων-  συγκινήσεις. Μάλιστα συνέβαλαν αισθητότατα στην τόνωση του ελληνικού φρονήματος, που τόσο δοκιμάζεται στις ημέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: