Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΕΛΑΣΤΙΚΗ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ!!



Γράφει ο Αντγος (ε.α.) Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ήταν σαφής και αναφερόταν στο φλέγον θέμα της Συρίας. 100-150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την χρήση των χημικών. Η Ουάσινγκτον, ανέφερε η ανακοίνωση, διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία, από πολλαπλές πηγές ενημέρωσης για τη χρήση -μεταξύ άλλων- και του φονικού αερίου Σαρίν. Εξάλλου τόσο η Γαλλία, όσο και η Αγγλία είχαν αναφέρει ότι διαθέτουν στοιχεία για χρήση χημικών από τον Άσαντ.
Μάλιστα ο Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε την «Kόκκινη Γραμμή» και θα μπορούσε να προκαλέσει αμερικανική επέμβαση, στην Συρία. Άμεση βέβαια και καθόλου κεκαλυμμένη. Άρα το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό και το καθεστώς Άσαντ υπερέβη την «Κόκκινη Γραμμή», των Αμερικανών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι έτσι τα πράγματα ή υπάρχουν και άλλες ερμηνείες, που δεν είναι εμφανείς από την πρώτη ανάγνωση; Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Η προειδοποίηση Ομπάμα ήταν σαφής και γνωστή εδώ και πολλούς μήνες. Άρα ένα καθεστώς που ευρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με αντικαθεστωτικούς, διαφόρων αποχρώσεων, ιδεολογιών και συμφερόντων, λογικά δεν θα «έδινε την αφορμή» για την άμεση παρέμβαση Μέχρι τώρα, δύο φορές έγινε καταγγελία για χρήση χημικών στην Συρία, αλλά και στις δύο περιπτώσεις δεν αποδείχτηκε ότι έγινε από το καθεστώς Άσαντ, όπως διακαώς επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι «συνέταιροι» τους (Γαλλία, Αγγλία, Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία), στην «αποκατάσταση» της δημοκρατίας , σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής, που κυβερνάται από έναν «δικτάτορα», έστω και εκλεγμένο. Μάλιστα στην δεύτερη καταγγελία, για χρήση χημικών στην περιοχή του Χαλεπίου, ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, με επικεφαλής την πρώην Εισαγγελία , την Ελβετίδα εισαγγελέα Κάρλα Ντελ Πόντε, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για την διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και για την έρευνά της και αποκάλυψη των εγκλημάτων των Κοσοβάρων (UCK), σχετικά με το φρικιαστικό παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, από τους αιχμαλώτους και νεκρούς Σέρβους!!! Η Κάρλα Ντελ Πόντε μετά από έρευνα έβγαλε το πόρισμά της και προς μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών και λοιπών υποστηρικτών, των «μαχητών για την δημοκρατία στην Συρία», χρήση χημικών έκαναν οι αντικαθεστωτικοί, ή αλλιώς η Αντιπολίτευση, ή ο αυτοαποκαλούμενος και «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, αριστερών, μετριοπαθών δημοκρατών, λιποτακτών του Συριακού Στρατού, μισθοφόρων, Τζιχάντια, Σαλάφια, μέλη της Άλ Κάιντα κλπ, Σουνίτες κατά βάση στο θρήσκευμα.
Και παρά την κατηγορηματική θέση της Ντελ Πόντε, σιγή ιχθύος από τις ΗΠΑ και λοιπούς συνεταίρους, που ο ξένος τύπος τους ονομάζει με την λέξη FUKUS (France, United Kingdom, United States). Εδώ βέβαια δεν υπάρχει Κόκκινη Γραμμή για την Αντιπολίτευση (χρήση αυτού του όρου για ομοιομορφία) , ισχύει μόνο για το καθεστώς Άσαντ, αφού οι «δημοκράτες» αγωνιστές μπορούν να κάνουν χρήση, οι δικτάτορες όμως όχι. Τώρα που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι διαθέτουν «αποδείξεις» ήλθε η ώρα της Κόκκινης Γραμμής, αυτής της ελαστικής Κόκκινης Γραμμής, που ταλαντεύεται πάνω κάτω ανάλογα με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των «κατασκευαστών» της και σε πρώτη φάση ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε την αποστολή άμεσης και φανερής στρατιωτικής βοήθειας (οπλισμό, πυρομαχικά κλπ) στην Αντιπολίτευση, πέραν από την χρηματοδότηση του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της στρατιωτικής βοήθειας μέσω της Τουρκίας φυσικά και νοτίου Ιράκ, όπως θα δούμε παρακάτω.
Εδώ όμως για πρώτη φορά είχαμε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, που με κατηγορηματική ανακοίνωση τον Yury Ushakov, του εκπρόσωπου του προέδρου Πούτιν προειδοποίησε: “Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να μας πείσουν παρουσιάζοντας μας κάποια στοιχεία για δήθεν χρήση χημικών από τις Συριακές δυνάμεις. Ειλικρινά, δεν μας πείθουν. Ο ίδιος δίαυλος αποδείξεων του Κόλιν Πάουελ είχε χρησιμοποιηθεί και για να πείσει την διεθνή κοινότητα και για τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε ο Σαντάμ. Τα οποία βεβαίως δεν υπήρχαν. Η κίνηση των Αμερικανών να αποφασίσουν στρατιωτική υποστήριξη των ανταρτών, υποτιμά τις κοινές προσπάθειες ΗΠΑ – Ρωσίας για την δημιουργία ενός συνεδρίου στην Γενεύη με στόχο την επίλυση της Συριακής κρίσης. Βεβαίως η πραγματική ζημιά θα αποτιμηθεί μετά τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.
Το συνέδριο είχε κανονιστεί για τις 25 Ιουνίου μετά από πολλές αναβολές. Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ το δυναμιτίζει εκ νέου».
Γίνεται σαφές ότι η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση, να γίνει ανεξέλεγκτη και πολύ επικίνδυνη. Αν προσπαθήσουμε να φωτίσουμε την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, θα πρέπει να αναλύσουμε την στρατιωτική κατάσταση μέσα στην Συρία. Ενώ μέχρι τώρα, όλες οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι πλείστοι «βαθυστόχαστοι» γεωστρατηγικοί αναλυτές μας βομβάρδιζαν με χρονικές προβλέψεις της σίγουρης πτώσης του Άσαντ, οι οποίες συνεχώς ανανεωνόταν με νέες προβλέψεις, αφού οι προηγούμενες είχαν αποτύχει, σαν να ήταν το «Πάμε Στοίχημα» την ώρα της διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, τελικά με συντριβή διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει και δεν γίνεται αυτό που διαπίστωναν μέχρι τώρα, την πτώση δηλαδή του Άσαντ. Φυσικά γιατί δεν είχαν αναλύσει την πολιτικο-οικονομική-θρησκευτική-κοινωνική διάσταση της Συρίας και τους παράγοντες που επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την κατάσταση. Οι παράγοντες αυτοί είναι το Ιράν, που έχει στείλει επίλεκτες δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του Άσαντ, την Ρωσία που εξοπλίζει την Συρία, με βάση προηγούμενες συμφωνίες και γιατί έχει στρατηγικά συμφέροντα και την οργάνωση Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, που από τότε που συμμετείχε ενεργά με μερικές χιλιάδες μαχητές στις επιχειρήσεις, συνετέλεσε αποφασιστικά στην αλλαγή των ισορροπιών στα πεδία των μαχών. Να σημειωθεί εδώ ότι οι μαχητές της Χεζμπολλάχ, που είναι Σιίτες στο θρήσκευμα, εκπληκτικοί μαχητές και άριστα εκπαιδευμένοι στον ανορθόδοξο πόλεμο, είναι αυτοί που ταπείνωσαν το 2006 την φοβερή Ισραηλινή πολεμική μηχανή, τον IDF , κατά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου, όπου οι Ισραηλινοί έχασαν τουλάχιστον 40 άρματα μάχης ΜΕRKAVΑ IV, ίσως το καλύτερο άρμα στον κόσμο, με την μέθοδο «HIT AND HIDE».
Έτσι ο σχεδιασμός των FUKUS, με τους συνεταίρους των στην περιοχή, παρά τις μέχρι πρότινος επιτυχίες, όχι μόνο δεν επιτυγχάνει τους αντικειμενικούς σκοπούς που τέθηκαν, αλλά αρχίζει και να διαλύεται επικίνδυνα με προοπτική να χαθούν τα πάντα. Ο Συριακός Στρατός, με την αρωγή των Ιρανών και ιδιαίτερα των μαχητών της Χεζμπολλάχ, που αποδείχτηκε ο παράγων Χ στην ολέθρια αυτή σύγκρουση, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να διεξάγει πολεμικές επιτυχίες στρατηγικού χαρακτήρα που αλλάζει τα δεδομένα. Έτσι η κατάληψη της πόλης Άλ Κουσείρ, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπως και των πόλεων Μανσούρα, Αλντάλμπχ, Τέλ Σάκα και Σάκα, στις περιοχές της Λατάκιας, Χουσεινίγιε, Ουμ Αλ Σακέρ, Κερμπτ Γκιρμάχ, Ακράαμπ, Ντάραα έφερε τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης σε λίαν δυσχερή θέση και με το φάσμα της ολοκληρωτικής ήττας και την εξολόθρευσή των. Ιδιαίτερα η κατάληψη της πόλης Αλ Κουσείρ, από τον Συριακό Στρατό, που αποτελούσε το κέντρο των γραμμών ανεφοδιασμού της Αντιπολίτευσης και πόλη κλειδί, στην κυριολεξία τσάκισε την Αντιπολίτευση και δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα. Μεταξύ των χιλιάδων νεκρών και έχει την δική της σημασία, υπάρχουν και υψηλόβαθμοι διοικητές Ισλαμιστικών Ταξιαρχιών, όπως ο Abdullah Alkhator και ο Λίβυος από την Βεγγάζη Ayman al-Bosifi, τρομοκράτης που μεταφέρθηκε με την Ταξιαρχία των Λίβυων ομοϊδεατών, με μέριμνα του ΝΑΤΟ στην Συρία, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. Στο μεταξύ στις υπό εκκαθάριση περιοχές, όπως αναφέρει το Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο Συριακός Στρατός ανακάλυψε, εκτός από μεγάλες ποσότητες οπλικών συστημάτων , τεράστιο αριθμό πυρομαχικών, αλλά και ποσότητες χημικών όπλων, που είχαν αρπάξει από τις αποθήκες του Συριακού στρατού, που φυσικά κατέχει τέτοια όπλα, σε περιοχές που είχαν καταλάβει, με κυρίαρχο το αέριο νεύρων Sarin, αυτό που οι ΗΠΑ κατηγορεί την Συρία ότι έκανε χρήση κατά της Αντιπολίτευσης!!! Ε αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε τι είναι; Στο μεταξύ έγιναν και αποκαλύψεις για τον τρόπο στήριξης και εξοπλισμού της Αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, όπως πάλι ανέφερε το ΑΠΕ, η Τουρκία παρέχει πλήρη διευκόλυνση κινήσεων των ανταρτών στο έδαφός της, υπάρχουν βάσεις ανταρτών κλπ, όπως ήδη ήσαν γνωστά, το Κατάρ χρηματοδοτεί αφειδώς την Αντιπολίτευση (και αυτό γνωστό) και ότι η Σαουδική Αραβία έχει ανοίξει παλιές διαδρομές του λαθρεμπορίου, διαμέσου του νοτιο-δυτικού άκρου του Ιράκ.
Η κατάσταση σήμερα στην Συρία έχει αλλάξει δραστικά υπέρ του καθεστώτος Άσαντ και αυτό επισημαίνεται και από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι δε έχουν αλλάξει τον τρόπο που έβλεπαν τον Άσαντ. Από υπό προθεσμία μελλοθάνατο, με παρόμοιο ή διαφορετικό τρόπο από το τέλος του Καντάφι, τώρα η προσέγγισή των είναι διαφορετική. Το Ισραήλ, που είναι γνώστης της κατάστασης, ως άμεσα γειτνιάζων και απόλυτα ενδιαφερόμενο, τα μηνύματα που εκπέμπει τώρα είναι διαφορετικά, προφανώς για να τα λάβουν κάποιοι εμπλεκόμενοι αποδέκτες. Έτσι ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας των στρατιωτικών πληροφοριών ασφαλείας, στρατηγός Άμος Γιαντλίν είπε ότι «είναι προτιμώμενος ο διάβολος που γνωρίζουμε τόσα χρόνια, παρά οι δαίμονες που δεν γνωρίζουμε». Και ο Υπουργός πληροφοριών του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς δήλωσε «Πάντα πίστευα ότι η πιθανότητα νίκης του Άσαντ ήταν βάσιμη, ειδικά με μια μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη από πλευράς Ιράν και Χεζμπολάχ». Προχώρησε μάλιστα και στην εκτίμηση ότι ο Συριακός Στρατός μπορεί όχι μόνο να διατηρήσει τα εδάφη τα οποία ελέγχει, αλλά και να ανακαταλάβει περιοχές από τους αντάρτες. Αρνήθηκε ωστόσο να πει περισσότερα για τη στάση του Ισραήλ σε περίπτωση νίκης του καθεστώτος Άσαντ, επικαλούμενος την πολιτική του Ισραήλ να μην αναμειγνύεται ανοικτά στη Συρία. Και όταν τα λένε αυτά ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφισβήτηση για το τι συμβαίνει.
Έτσι οι Αμερικανοί διαπιστώνοντας ότι ο σχεδιασμός των έχει αποτύχει πλήρως, λόγω των τριών παραγόντων που αναφέραμε (Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολλάχ) προσπαθούν να εφαρμόσει νέο σχέδιο (PLAN B?), με μια παλιά διπλωματική μέθοδο, την μέθοδο της Κόκκινης Γραμμής, που όμως όπως αποδεικνύεται είναι ελαστική κατά το δοκούν, άρα μη αξιόπιστη και μη πιστευτή. Το επιχείρημα των 150 νεκρών από την χρήση χημικών όπλων, από όπου και αν προέρχεται η χρήση και με σεβασμό σε κάθε μεμονωμένη ανθρώπινη ζωή, η οποία είναι ανεκτίμητη , είναι προσχηματικό, απαράδεκτο, γελοίο και αποτελεί τουλάχιστον ΥΒΡΙ μπροστά στους 93.000 επίσημα νεκρούς μέχρι τώρα και με 1,6 εκατ. πρόσφυγες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ. Και όπως φαίνεται οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα, παρά τις υποδείξεις Κλίντον και Μακέιν για σκληρή στάση και λήψη μέτρων, στο θέμα της Συρίας, υπολογίζουν πλέον και τους τρεις προαναφερθέντες παράγοντες και ιδιαίτερα τον παράγοντα Ρωσία, καθόσον η Ρωσική αρκούδα του Πούτιν, αρχίζει πλέον να δείχνει τα δόντια της και είναι πλέον μεγάλα και κοφτερά. Έτσι δεν σκέφτονται την άμεση εμπλοκή των, προς το παρόν, παρά την στρατιωτική βοήθεια, που αποφάσισαν. Εξάλλου οι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, η Τουρκία και το Ισραήλ δεν μπορούν προς τα παρόν να ληφθούν υπόψη και να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η μεν Τουρκία έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα , ο «Σουλτάνος» Ερντογάν έχει ήδη «κοντύνει» από τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, το δε Ισραήλ δεν επιθυμεί στα σίγουρα καμιά εμπλοκή σε επιχειρήσεις κατά της Συρίας και προτιμά τον διάβολο που ξέρει. Άρα;
*Ο Αντγος (ε.α.) Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι πρώην ΑΚΑΜ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (2000-2003), κατά την περίοδο της Παλαιστινιακής Ιντιφάντα του Αλ Ακτσά και συνδιαχειριστής του www.analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: