Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η μειονότητα ρυθμίζει τις Αλβανικές εκλογές - Β.Ντούλες: «Πρέπει να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή στη νέα Βουλή»

Του ΔΗΜ. ΠΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
newspaper@parapolitika.gr

Οι φόβοι για λαϊκή εξέγερση, ο ρόλος του Μπερίσα και οι κρίσιμες περιφέρειες!
Οι πλέον καθοριστικές κάλπες, από την περίοδο της μετάβασης της Αλβανίας στον εκδημοκρατισμό, στήνονται στις 23 του μηνός στη γείτονα χώρα, την ώρα που λίγες εβδομάδες αργότερα τα κλιμάκια του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν τις... επισκέψεις τους, με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή της, προκειμένου να περάσει το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική μειονότητα καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι εκλογικά χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση.

«Αποτελεί στρατηγικό λάθος η διαίρεση της Ομογένειας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι κομματικές σημαίες της Ελλάδας υποστέλλονται στα τελωνεία της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής. Μόνον έτσι θα αποκτήσουμε ισχυρή φωνή στην αλβανική Βουλή και θα διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο, αν η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο είναι μικρή», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες.

Σε αντίθεση με την πολιτική ανθρωπογεωγραφία του παρελθόντος, η σημερινή εξελιγμένη Ομόνοια-ΚΕΑΔ έχει εκπροσώπους με σαφή στόχο, σύγχρονο πνεύμα και ιδιαίτερη πεποίθηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να υποστηριχθεί η ελληνική μειονότητα. Γι αυτό και η συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του σοσιαλιστή και επικρατέστερου επόμενου πρωθυπουργού Έντι Ράμα συνοδεύθηκε από δύο παραμέτρους:

α) την «ανεξαρτητοποίηση» των ομογενών βουλευτών μετά την εκλογή τους και

β) την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων σχετικά με τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας και τη βελτίωση των υποδομών στις περιοχές όπου κατοικούν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», που αποτελείται από 37 κόμματα (μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βαγγέλη Ντούλε), ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα, που κυβερνά τη χώρα επί μία οκταετία, ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα.

Όσο κι αν ηχεί παράδοξο, ενώ στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί 300.000 ταυτότητες ομογενών από την Αλβανία, οι εγγεγραμμένοι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία -από την απογραφή «μαϊμού» του 2011-ανέρχονται μόλις στους 24.000, εκ των οποίων το 6,4% δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι! «Ούτε επί Χότζα δεν συνέβησαν αυτά. Τότε αναγνώριζαν ότι ήμασταν 77.000 και 24,6% χριστιανοί», λέει ο κ. Ντούλες και υπογραμμίζει: «Γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει, είχαμε αρνηθεί να αναγνωρίσουμε την απογραφή, χωρίς να πληρούνται οι όροι του Συμβουλίου της Ευρώπης».

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ. Η λαϊκή εξέγερση θεωρείται αναπόφευκτη, από τη στιγμή που επιχειρηθεί νοθεία στις επερχόμενες κάλπες. Στις προηγούμενες εκλογές τα αποτελέσματα εκδόθηκαν οκτώ ημέρες μετά, ενώ προ τριετίας οι εκλογές είχαν χαρακτηριστεί από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς παρωδία. «Ο Μπερίσα θα προσπαθήσει και πάλι να δημιουργήσει ένταση. Αυτή τη φορά, όμως, ο λαός θα βρίσκεται έξω από τα εκλογικά τμήματα. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη νοσηρών φαινομένων», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ. Ωστόσο, το σύνολο των αποφάσεων του σημερινού πρωθυπουργού υπερψηφίστηκε από τους τρεις Βορειοηπειρώτες βουλευτές του (ένας εκ των οποίων έχει υπουργοποιηθεί), ακόμη και οι αποφάσεις του υπέρ των Τσάμηδων. θα πρέπει, άλλωστε, να λαμβάνεται υπ’ όψιν το σενάριο ενεργοποίησης του εθνικιστικού αλβανικού βραχίονα, «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», που έχει μικρή μεν εκλογική απήχηση, όπως διαφαίνεται, αλλά μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ της γείτονος.

Δύο φορές ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλες τόσες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος
επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να εξασφαλίσουν από τον Μπερίσα ότι η πανίσχυρη εφορευτική επιτροπή εκλογικών αποτελεσμάτων θα λειτουργήσει δημοκρατικά. Η... αξιόπιστη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ωστόσο, δεν δείχνει να έχει διασφαλισθεί.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Περιφέρειες-βαρόμετρο για την Ομογένεια είναι αδιαμφισβήτητα η Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο και η Κορυτσά. Οι βλαχόφωνοι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, εφόσον προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι έχουν μεταναστεύσει και κατοικούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους νομούς της Βορείου Ελλάδος. Αν κινητοποιηθούν οι ομογενείς το επίμαχο Σαββατοκύριακο (υπολογίζονται στους 6.000), τότε θα επιτύχουν το επιδιωκόμενο, δηλαδή την ανάδειξη του ρυθμιστικού ρόλου του βορειοηπειρωτικού στοιχείου στην αλβανική Βουλή. Στις προηγούμενες αναμετρήσεις, πάντως, είχε κυριαρχήσει η απροθυμία των ομογενών που ζουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν.

Η ΕΛΛΑΔΑ. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε συμβάλει αποφασιστικά στην αποδόμηση του ολοκληρωτικού καθεστώτος, που επί δεκαετίες κυριαρχούσε στη γειτονική χώρα, στη συνέχεια επιδείχθηκε αδιαφορία, διπλωματική ανεπάρκεια ή και ενθάρρυνση πολιτικών «διαιρεί και βασίλευε» στον πυρήνα της Ομογένειας. Δεν αρκεί μια φωτογραφία με τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή μια υποτυπώδης βοήθεια της τελευταίας στιγμής για να στηριχθούν τα συμφέροντα και οι προτεραιότητες της Ομογένειας.

Η Ελλάδα στο μέτωπο της Αλβανίας έχει πολλά και σημαντικά συμφέροντα σε σχέση με την ΑΟΖ, την βαλκανική συνεργασία και τον περιορισμό ακραίων εθνικιστικών κύκλων, που μιλούν για την Αλβανία μέχρι την Πρέβεζα και χρηματοδοτούνται από τουρκικά καιν ισλαμιστικά κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: