Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Τα Σκόπια διστάζουν να κάνουν απογραφή πληθυσμού



Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταγραφή του πληθυσμού και των εθνοτήτων

Σκόπια.
Έκκληση έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης προς το νοτιοσλαβικό κράτος να διοργανώσει μια νέα απογραφή πληθυσμού στη χώρα δυόμισι χρόνια μετά από την παταγώδη αποτυχία της.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα  της νοτιοσλαβικής εφημερίδας ‘Ούτρινσκι’ το Συμβούλιο της Ευρώπης προέβη στην ερώτηση αν υπάρχει επί του παρόντος προγραμματισμός για μια τέτοια απόφαση, που τα αποτελέσματά της έχουν σαφείς σχέσεις με τις στατιστικές εργασίες που γίνονται στο νοτιοσλαβικό κράτος και είναι συνδεδεμένες με τα πολιτικά γεγονότα και τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων.
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα Σκόπια θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει η απογραφή του πληθυσμού.
Κατά την επόμενη περίοδο θα καταστεί σαφές, σε ποιο βαθμό η πρόσκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα προκαλέσει συγκεκριμένες ενέργειες στην κυβέρνηση της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Νέα Υόρκη: Συνάντηση Πόποσκι με Νίμιτς



Ο Πόποσκι κατηγόρησε την Ελλάδα για ...διγλωσσία

Σκόπια.
Το θέμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι και του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διαφοράς, Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με δήλωση του νοτιοσλάβου υπουργού στη συνάντηση που είχε με τον κ. Νίμιτς, υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας του για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας , αλλά δεν παρέλειψε να κατηγορήσει για διγλωσσία την Ελλάδα:
«Αποδείχθηκε ότι σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι πολύ σαφής, το ένα μέρος τηρεί συνεχώς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και επιχειρεί να ξεπεράσει τη διαφορά και η άλλη πλευρά παραβιάζει συστηματικά τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να μην ξεπεραστεί η διαφορά», είπε ο Πόποσκι (αποφεύγοντας να πει ότι το νοτιοσλαβικό κράτος,  δεν επιθυμεί να διαπραγματευθεί το συνταγματικό όνομα της χώρας του, που είναι το «Μακεδονία»)
Ο νοτιοσλάβος υπουργός συναντήθηκε με το διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την ένταξη της FYROM ως μέλος του ΟΗΕ.
Ο Νίκολα Πόποσκι, συναντήθηκε τη Δευτέρα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Μόνο με θαύμα θα ενταχθεί το νοτιοσλαβικό κράτος στην ΕΕ»



Ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής Πανεπιστημίου, Bekim Kadriu τονίζει ότι τα Σκόπια δεν επιθυμούν να αλλάξουν στάση- κατ' ουσίαν δεν επιθυμούν επίλυση της διαφοράς για την ονομασία του νοτιοσλαβικού κράτους  με την Ελλάδα.

Σκόπια.
Μόνο με θαύμα θα μπορούσε να ενταχθεί το νοτιοσλαβικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας του.
Αυτό είπε ο αναλυτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Μπεκίμ Καντρίου, στο «Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα».
Ο αναλυτής επικαλείται τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους, Νίκολα Πόποσκι,  ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση», ενώ στην πραγματικότητα εννοεί ότι τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να τελειώσουν τη διαδικασία του ονόματος.
«Η νοτιοσλαβική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει περισσότερο ενδιαφέρον. Η θέση των Σκοπίων, κατά κύριο λόγο,  βασίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με την οποία ζητείται από την Ελλάδα να σεβαστεί την απόφαση. Αυτή η στάση δεν συνιστά επίλυση του προβλήματος», είπε Καντρίου.

Νοτιοσλάβοι ενδιαφέρονται για αγορά μεριδίου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης



Σκόπια.
Ο σημαντικότερος στόχος για την οικονομία του νοτιοσλαβικού κράτους αποτελεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο πωλείται και πάλι, σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Dnevnik.
Η Ελλάδα  υπό την πίεση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ελέγχων αναγκάσθηκε να πουλήσει μέρος των οικονομικών δυνατοτήτων της. Μέχρι στιγμής, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Κινέζοι και Ρώσοι επενδυτές, αλλά υπάρχει δυνατότητα και το νοτιοσλαβικό κράτος να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία, γράφει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Dnevnik.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδιωτικοποίηση του φορέα του Λιμανιού θα αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών, ανεξάρτητα αν ο νέος ιδιοκτήτης είναι Ρώσος, Κινέζος ή εταιρείες της Νοτιοσλαβίας. Όπως συνέβη και στον Λιμένα του Πειραιά, που μέρος του αποκτήθηκε από τους Κινέζους. Ωστόσο,  δεν αναμένονται αυξήσεις στις τιμές,  όπως επισημαίνεται.
«Είναι η καλύτερη επιλογή. Με τη συμμετοχή μας στη μετοχική σύνθεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η απόδοσή του. Τα πάντα εξαρτώνται από το προσφερόμενο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, το πλαίσιο παραχώρησης ή των πωλήσεων των μετοχών. Όσον αφορά την παραχώρηση, εμείς δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, προηγούνται, όμως,  σπουδαίοι παίκτες, γιγάντιες ρωσικές και κινεζικές εταιρείες», είπε ο Ζόραν Αρναούτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ‘Fershped’.

Σκόπια: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων έξω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας



 Φωτό: Η δημοσιογράφος Ιβάνα Κόστοφσκα που κρίθηκε ανεπιθύμητη στην Ελλάδα συμμετείχε στη διαμαρτυρία

Η Ένωση Δημοσιογράφων Σκοπίων, διοργάνωσε σήμερα ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια των μελών της για την απόφαση των ελληνικών αρχών να 
απαγορεύσουν την είσοδο στην Ελλάδα,  της δημοσιογράφου Ιβάνα Κόστοφσκι που εργάζεται στην εφημερίδα Dnevnik.
Η Ένωσης των νοτιοσλάβων δημοσιογράφων απαιτεί εξηγήσεις και ανάκληση της απόφασης  της Ελλάδας να κηρυχθεί η δημοσιογράφος Ιβάνα Κόστοφσκα  ως ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο, με ενδεχόμενο κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και τις διεθνείς σχέσεις’.
Η νοτιοσλαβική ένωση κάλεσε όλα τα μέλη της να λάβουν μέρος σήμερα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση τους προς τη δημοσιογράφο, γράφει η Βέτσερ.
Η ειρηνική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα 11 Ιουνίου 2013 και ώρα 12:00 και σε αυτήν συμμετείχαν ελάχιστα μέλη των δύο δημοσιογραφικών ενώσεων των Σκοπίων.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: