Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΧΙΟΥ Η ΕΥΠ βρήκε το νήμα που οδηγεί στους πράκτορες της ΜΙΤ

Η ΕΥΠ σε συνδυασμό με τις διωκτικές αρχές βρίσκεται πολύ κοντά στα ίχνη της ομάδας, τα συμφέροντα της οποίας εξυπηρετούσε ο 72χρονος Γερμανός κατάσκοπος της Χίου. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναζητεί ένα άνδρα με την κωδική ονομασία «Μουσταφά», ο οποίος θεωρείται πως ήταν ο "σύνδεσμος" του Γερμανού κατασκόπου και ενδεχομένως να είναι και ο ίδιος ο οποίος προχώρησε στη στρατολόγηση του.
Αυτό  ενισχύεται και από το γεγονός πως στην προανακριτική του κατάθεση, ο 72χρονος αποκάλυψε ότι επικοινωνούσε με τους συνεργάτες του μέσω αριθμού που αντιστοιχούσε σε σταθερό τηλέφωνο στην περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας. Το άτομο με το οποίο ερχόταν σε συνεννόηση ανέφερε πως του είχε συστηθεί ως «Μουσταφά». Είναι ζωτικής σημασίας για την EΥΠ να εντοπίσει την ομάδα συνεργασίας του Γερμανού κατασκόπου καθώς θα καταστεί ικανή να εξαρθρώσει μελλοντικά την ομάδα η οποία αξιολογεί και διανέμει τις πληροφορίες προς τα κεντρικά της ΜΙΤ ή και ακόμη θα έχει την δυνατότητα να διαδόσει ψεύτικες πληροφορίες οι οποίες θα έχουν ως στόχο την "παραπλάνηση" της Τουρκίας.
Nέες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια για το πως στρατολογήθηκε ο 72χρονος Γερμανός από τον «Μουσταφά». Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, ο Γερμανός κατάσκοπος ζούσε στην περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας πριν την άφιξη του στην Χίο, όπου και φέρεται να στρατολογήθηκε από τους Τούρκους υπηκόους.
Παράλληλα, η ΕΥΠ και η Αστυνομία, προσπαθούν να εντοπίσουν τον μυστηριώδη «Μουσταφά» και ήδη έχουν διατυπωθεί οι πρώτες υποθέσεις σχετικά με το ποιος είναι. Το επικρατέστερο σενάριο, είναι πως ο «Μουσταφά» είναι Τούρκος πράκτορας, ίσως και της ΜΙΤ (της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών), ο οποίος συνεργαζόταν με τον 72χρονο Γερμανό προκειμένου να αποκτήσουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τις πυραυλικές και ναυτικές εγκαταστάσεις, το δίκτυο παροχής υποστήριξης και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Γίνεται κατανοητό πως ο Γερμανός κατάσκοπος αναζητούσε κυρίως "combat information" οι οποίες σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη θα λειτουργούσαν ως "πολλαπλασιαστής ισχύος" για την Τουρκία.
Η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την ΕΥΠ ερευνούν και την πιθανότητα να υπάρχει και ολόκληρο δίκτυο κατασκόπων το οποίο δρα όχι μόνο στη Χίο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα εφόσον αποδεικνύεται ο συστηματικός τρόπος συλλογής πληροφοριών που εφαρμόζει η Τουρκία...
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: