Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Νέος σχεδιασμός ή εγκατάλειψη των συνομιλιών για το όνομα;


18 χρόνια μετά την ενδιάμεση συμφωνία
Αύγουστος 6, 2013.
Στο νοτιοσλαβικό κράτος, εδώ και καιρό, υπάρχει ένα ανοικτό ερώτημα, αν πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό όσον αφορά την υπέρβαση της διαφοράς με το όνομα, ή, ίσως, μια πιο ριζοσπαστικότερη δράση, γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα τουMKD  και συνεχίζει:
Οι συνομιλίες για το όνομα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έχουν περιέλθει από καιρό σε αδιέξοδο.
Οι προτάσεις Νίμιτς, όπως η τελευταία για ‘Άνω Μακεδονία’ απορρίφθηκε από την Ελλάδα ως απαράδεκτη. Η νοτιοσλαβική πλευρά δεν βρήκε το χρόνο να ανακοινώσει τη θέση της σχετικά με την πρόταση αυτή.
Σε αντίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως μέσω του Φίλιπ Ρίκερ- αναπληρωτή βοηθού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ- πιέζουν για συνομιλία ακριβώς στην τελευταία πρόταση του Νίμιτς.
Στα Σκόπια, εν τω μεταξύ, εδώ και καιρό πλανάται ένα ανοικτό ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει; Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρότεινε για απευθείας συναντήσεις σε προεδρικό ή πρωθυπουργικό επίπεδο με αντικείμενο συζήτησης το όνομα.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκαν επίμονα τις απευθείας συναντήσεις για το θέμα αυτό με τους συναδέλφους τους, Γκεόργκι Ίβανοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους, Νίκολα Γκρούεφσκι με την ευκαιρία της ‘Ημέρας του Ίλιντεν’ αναφέρθηκε στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποφεύγει τη συζήτηση και ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, προσθέτοντας άλλη μία πρόταση στον κατάλογο των πρωτοβουλιών.
Ο πρέσβης Ρίστο Νικολόφσκι τονίζει ότι και αυτή η πρωτοβουλία θα έχει αρνητικές συνέπειες.
Μιλώντας, μάλιστα, στο ‘МКД’ είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα έχει βέβαιο αποτέλεσμα και μάλλον θα είναι αρνητική.
«Τίποτε άλλο δεν έχει απομείνει μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μπάλα είναι στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, όχι στα Σκόπια».
Ωστόσο, παρά τη δραστηριότητα και του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση – DUI,  το οποίο προφανώς οδηγεί μια παράλληλη πολιτική στο θέμα αυτό, που είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Υπάρχει μια πολιτική παράλυση που δεν είναι ορατή. Θα πρέπει να αλλάξει ριζοσπαστικά το μοντέλο των διαπραγματεύσεων. Ήδη, κλείνουμε 18 χρόνια διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία υπεγράφη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995.
Την ενηλικίωσή της θα εορτάσει την 13 Σεπτεμβρίου. Αλλά, βρίσκεται ακόμη με τις ...πάνες, γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα

Τα Σκόπια Φωλιά Εκπαίδευσης Τρομοκρατών


Στα Σκόπια υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης ισλαμιστών τρομοκρατών για επιθέσεις αυτοκτονίας.
 Η Βοσνία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η πΓΔΜ, η νότια Σερβία και το Μαυροβούνιο, μελλοντικά θα αποτελέσουν μέρη ενός ενιαίου Ισλαμικού Κράτους.
Αυτή είναι η πρώτη φάση της κατοχής της Ευρώπης βάσει ισλαμικού σχεδίου που φέρει την ονομασία «Ευρώπη 3000».
Η εκπαίδευση τρομοκρατών πραγματοποιείται σε «ασφαλείς αλβανικές περιοχές»- στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο και σε τμήμα του κράτους των Σκοπίων.
Τα στρατόπεδα λειτουργούν κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του Αλβανικού Εθνικού Στρατού  (AKSH) μια οργάνωση διάδοχος του UÇK, όπως αναφέρει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα ‘Λοκάλνο’ επικαλούμενο το ρωσικό κρατικό ραδιόφωνο «Φωνή της Ρωσίας» το οποίο με τη σειρά του αναφέρεται σε ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι νεοσύλλεκτοι των στρατοπέδων αυτών είναι Βόσνιοι και Αλβανοί που έχουν ‘σλαβική εμφάνιση’ [словенски изглед] ώστε να πραγματοποιούν τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Αυτοί οι μαχητές θα μπορούσαν στη συνέχεια να ταξιδεύσουν σε όλον τον κόσμο, χωρίς να προκαλέσουν υποψίες μεταξύ των αστυνομικών και των υπηρεσιών πληροφοριών. Επίσης, θα μπορούσαν να φθάσουν στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.
Οι τρομοκράτες ονομάζονται ‘Λευκοί Διάβολοι’-Μπέλι Τζάβολι,  και λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και είναι έτοιμοι για τζιχάντ στην Ευρώπη και τη Ρωσία.
Αλλά, κυρίως, οι μαχητές αυτοί,  με τη σλαβική εμφάνιση- λευκό δέρμα, ανοιχτόχρωμο μαλλί κλπ-, παραμένουν απόθεμα για τρομοκρατικές ενέργειες.
 Είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ή να «μαρτυρήσουν» στο όνομα του Αλλάχ.
Τον πυρήνα της Ομάδας αυτής απαρτίζουν Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και υπάρχουν νεοσύλλεκτοι από την Τσετσενία και άλλες περιοχές του Καυκάσου, όπως επισημαίνει το ραδιόφωνο «голос Россия»- Φωνή της Ρωσίας.

Βουλγαρικό Κόμμα: Υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις για τον «Μακεδονισμό» των Σκοπίων


Σόφια.
Το κόμμα ‘Ataka’ καταδικάζει όλες τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν τον Μακεδονισμό, καθώς οι επίσημες πολιτικές της Βουλγαρίας δεν αρνήθηκαν, επίσης, το Μακεδονισμό, δεν υποστήριξαν το βουλγαρισμό και δεν σταμάτησαν την αποδόμηση της βουλγαρικής ταυτότητας στα Σκόπια.
Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Αντριάν Ασένοφ,  από το ‘Ataka’ εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προϋποθέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση έχει μοναδική ιστορική ευθύνη
« Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ο τερματισμός της εκχώρησης δικαιωμάτων και παραποίησης της βουλγαρικής ιστορίας και του πολιτισμού, ο τερματισμός της δίωξης των Βουλγάρων στο νοτιοσλαβικό κράτος, συμπεριλαμβανομένης και της παρακολούθησης και της παρενόχλησης, των διώξεων, διακρίσεων,  της πολιτιστικής γενοκτονίας», δήλωσε ο Ασένοφ.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις βουλγαρικές οργανώσεις και τους Βουλγάρους στον νοτιοσλαβικό κράτος. Τώρα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία που δεν θα επαναληφθεί. Θέλω να καλέσω τη βουλγαρική κυβέρνηση να αναλάβει αυτήν την ιστορική ευκαιρία που δεν θα συμβεί ξανά- χωρίς μια σταγόνα αίματος, με επιδέξια διπλωματία και πολιτική για την επίτευξη του βουλγαρικού εθνικού συμφέροντος», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση, όπως σε όλα, δίνει ελαφρά την καρδία υπόσχεση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία για ένταξη της στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ποια είναι αυτή η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και να την νομιμοποιήσουμε εμείς που είμαστε υπεύθυνοι  για την ιστορία της βουλγαρικής πολιτικής και δεν γνωρίζουμε τη δουλειά μας.
Η ΠΓΔΜ είναι βουλγαρική γη
Αυτή (η ΠΓΔΜ) είναι βουλγαρική γη, το λίκνο της βουλγαρικής αναγέννησης, που μετά την κατάληψη από τη Σερβία απαγορεύτηκαν 641 βουλγαρικά σχολεία, εκτοπίστηκαν 1031 εκπαιδευτικοί της Βουλγαρίας, 761 βουλγαρικές εκκλησίες, 54 παρεκκλήσια της Βουλγαρίας, 48 μοναστήρια της Βουλγαρίας και 6 επίσκοποι, 855 ιερείς της Βουλγαρίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 του 20ου αιώνα, με στόχο την εξάλειψη της βουλγαρικής Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Σκόπια, δημιουργήθηκε η πιο μισάνθρωπη και σκληρή ιδεολογία του Μακεδονισμού. Η διαδικασία του μακεδονισμού ή μακεδονοποίησης του βουλγαρικού πληθυσμού στη Μακεδονία του Βαρδάρη- Вардарска Македония, μετά το 1945 έλαβε χαρακτήρα γενοκτονίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι  από τον περίπου 1 εκατομμύριο χριστιανικό πληθυσμό, λόγω της επιδίωξής του να προστατεύσει τη δική του γλώσσα, τη βουλγαρική, και την βουλγαρική ταυτότητα,  οδηγήθηκαν στο θάνατο χωρίς δίκη περίπου 23.000 άτομα, 130 χιλιάδες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 10 έως 15 χρόνια. 200 χιλιάδες εκτοπίστηκαν από τις οικίες τους. Περίπου 300 χιλιάδες άτομα παρακολουθούνται συνεχώς και κακοποιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, είπε ο βουλευτής.
Οι Βούλγαροι ονομάστηκαν Μακεδόνες
«Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι ο άμεσος διάδοχος του καθεστώτος. Σύμφωνα με το σύνταγμά τους, το σύνολο του πληθυσμού της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το δόγμα του Μακεδονισμού, ανακηρύχθηκε σε ‘μακεδονικό’ πληθυσμό.
Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής υπό το πρόσχημα της διατήρησης του συνταγματικού ονόματος, νομιμοποιούν την πολιτιστική γενοκτονία αρχής γενομένης από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλοι οι πολίτες της χώρας που προσπαθούν να μιλήσουν στη μητρική τους γλώσσα και να πουν την ιστορική ταυτότητά τους παρακολουθούνται  από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Στόχος τους είναι ο από-βουλγαρισμός της κοινωνίας  της Μακεδονίας του Βαρδάρη και του επιβάλλεται τεχνητά μια άλλη ταυτότητα.
Έτσι, σε όλα τα σημεία της χώρας, το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για το δημιούργημα της ελίτ, ελέγχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας», δήλωσε ο Αντριάν Ασένοφ-  Адриан Асенов, στο βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.

«Να δεχθούμε ότι υπάρχουν δύο βουλγαρικά κράτη»


Ο Βούλγαρος κοινωνιολόγος Γιούρι Ασλάνοφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους αναφερόμενος σε ερώτηση για τη βουλγαρική προπαγάνδα στο κράτος των Σκοπίων, απάντησε:
«Τι είναι αντι-βουλγαρική προπαγάνδα, όταν προέρχεται από μία χώρα που αποτελείται κυρίως από Βουλγάρους;
 Υπάρχουν πολλές συσσωρευμένες προκαταλήψεις, ακόμη και ύβρεις στην ιστορία των διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
 Στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα, υπάρχουν αρκετά γερμανικά κρατίδια, 
υπάρχουν γαλλικά, ιταλικά και ούτω καθεξής.
 Είναι καιρός για μας να υποθέσουμε ότι υπάρχουν δύο βουλγαρικά κράτη και να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με σεβασμό. 
Κατά την γνώμη μου, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τα Σκόπια στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η απομόνωσή τους θα ενισχύσει αυτά τα τεχνητά και φανταστικά εθνικιστικά πάθη που ένα μέρος της ελίτ των Σκοπίων προσπαθεί να ανατροφοδοτήσει», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Γιούρι Ασλάνοφ προς το διευθυντή εταιρείας δημοσκοπήσεων ΑΦΙΣ- АФИС.
Σύμφωνα με την άποψή του οι τελευταίες εξελίξεις στις βουλγαρο-σκοπιανές σχέσεις με τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Πλάμεν Ορεσάρσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αλί Αχμέτι: Οι Αλβανοί στα Σκόπια ζητούν, άμεσα, λύση στο όνομα



"Η χώρα θα μείνει χωρίς ...πληθυσμό" δηλώνει ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων

Σκόπια.
Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση,  Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι οι Αλβανοί στο νοτιοσλαβικό κράτος θέλουν να δουν το συντομότερο δυνατόν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ευελπιστούν σε σύντομη εξεύρεση λύσης για το όνομα της χώρας.

Αυτό τόνισε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στο Τέτοβο. Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος που συγκυβερνά στα Σκόπια, δήλωσε ότι εάν η διαφορά εξακολουθήσει να καθυστερεί και να εμποδίζεται η διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας, οι περισσότεροι άνθρωποι θα φύγουν από τη χώρα αφού δεν θα βλέπουν κάποιο μέλλον σε αυτήν.
Ο Αχμέτι δήλωσε ότι κατανοεί τη θέση του σλαβικού κόμματος VMRO-DPMNE που επιθυμεί μια λύση που να  είναι προσεγγιστική με το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» είναι μια ονομασία αποδεκτή από το κόμμα του.

Τα τρία κύρια θέματα που χωρίζουν Βουλγαρία και Σκόπια



Σκόπια.
Οι ομάδες εργασίας για τη συνεργασία μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους και της Βουλγαρίας, θα πρέπει να κρατήσουν σε εντατικό βαθμό τις συνομιλίες για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.
Αυτό συμφωνήθηκε κατά την άτυπη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων στην πόλη Κιουστεντίλ της Βουλγαρίας, σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Dnevnik, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, Κρίστιαν Βιγκένιν επιβεβαίωσε χθες ότι ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει σύντομα, ίσως τον Αύγουστο και αναμένει πρόσκληση από την πλευρά των Σκοπίων.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Βιγκένιν επεσήμανε ότι οι κύριες διαφορές βρίσκονται σε τρεις τομείς.
«Πρώτος είναι κοινή μας ιστορία,  ο δεύτερος τομέας σχετίζεται με ένα άρθρο του Συντάγματος των Σκοπίων, στο οποίο γίνεται αναφορά για νοτιοσλαβικές μειονότητες σε γειτονικές χώρες. Ο τρίτος τομέας είναι το ζήτημα της βουλγαρικής γλώσσας», είπε ο Βιγκένιν.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν ήταν σαφές εάν όλα αυτά αποτελούν  μια τεχνική πολιτική της Σόφιας.
 Το άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων λέει ότι η χώρα θα λαμβάνει μέριμνα για την κατάσταση και τα δικαιώματα των εκπροσώπων του νοτιοσλαβικού λαού στις γειτονικές χώρες. Το άρθρο αυτό είχε αποτελέσει εμπόδιο και για την Ελλάδα και συνεπώς  τα Σκόπια έπρεπε να συμπληρώσουν μια δέσμευση μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας ότι το άρθρο αυτό δεν θα αποτελέσει βάση για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας, σημειώνει το Dnevnik.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: