Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Με το βλέμμα στην Τουρκία η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας

Σε στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας θέλει να μετατρέψει την Τουρκία ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος μέσα σε διάστημα δυο μηνών επισκέφτηκε δυο φορές την Άγκυρα.

Δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση του Ράμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα. «Για περίπου δυόμισι ώρες με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και υπουργούς και των δύο πλευρών. Ένα ευρύ πρόγραμμα συνεργασίας στη διαδικασία. Εξαιρετική φιλοξενία», έγραψε στο Twitter ο Έντι Ράμα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο.
Αξίζει να τονίσουμε πως πριν την συνάντηση με τον Ερντογάν είχε προηγηθεί συνέντευξη του Ράμα στο CNN Turk, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα, η Τουρκία θα είναι στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας».
Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον τούρκο πρωθυπουργό λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές ο Ράμα είχε δηλώσει: "Είχα μια αξέχαστη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν στην κατοικία του. Σπάνια φιλοξενία. Μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμός για τους Αλβανούς".
Να σημειώσουμε εδώ πως, είναι η πρώτη συνάντηση που έχει ο Ράμα με ομόλογό του, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου. Τυχαίο;!

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη ακούσαμε και την ανακοίνωση της σύστασης της νέας αλβανικής κυβέρνησης υπό τον Έντι Ράμα ο οποίος ως γνήσιος Αλβανός δεν κράτησε τον λόγο του και δεν τήρησε την προεκλογική συμφωνία της συμμαχίας η οποία όριζε πως τα κόμματα τα οποία θα εκπροσωπούντο στο κοινοβούλιο, θα είχαν εκπροσώπηση και στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλη μία παρατήρηση που μπορεί να γίνει με την πρώτη ματιά είναι ότι στην νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει κανείς υπουργός ελληνικής καταγωγής (για την ακρίβεια υπάρχει ένας ο οποίος όμως δηλώνει Αλβανός). Μετά την απόσυρση των εκλογικών αντιπροσώπων του ΚΕΑΔ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές είναι η δεύτερη φορά που ο κύριος Ράμα αθετεί τον λόγο του απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. 

Πάντα οι αλβανικές κυβερνήσεις τους ελληνικής καταγωγής υπουργούς τους είχαν ως άλλοθι προς την διεθνή κοινότητα ως προς τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων αλλά και ως μέσο χειραγώγησης του ελληνικού πληθυσμού. Ο κύριος Ράμα με την ενισχυμένη λόγω εκλογικού αποτελέσματος αλαζονεία του, αποφάσισε πως ούτε το πρόσχημα αυτό είναι απαραίτητο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftonomi.gr έγινε πρόταση στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ να συμπεριληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο την οποία και απέρριψε. Με αφετηρία την απάντηση αυτή και την στάση του κυρίου Ντούλε θα πρέπει να χαραχθεί η στρατηγική η οποία θα ακολουθηθεί από την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας. Από την στιγμή που ο κύριος Ράμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα φάνηκε δύο φορές ασυνεπής στον λόγο του απέναντι στην ΕΕΜ, είναι βέβαιο πως θα το πράξει και τρίτη και τέταρτη φορά. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ να δεχθούν οποιαδήποτε κρατική θέση.   
Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο ρόλος του ΚΕΑΔ σε μία ανθελληνική αλβανική πολιτική σκηνή βρίσκεται πάντα στην αντιπολίτευση. Οι δύο βουλευτές που εξέλεξε το ΚΕΑΔ δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ αφού ούτε στο ελάχιστο δεν μπορούν να επηρεάσουν την σταθερότητα της κυβέρνησης η οποία στηρίζεται σε 84 με 85 έδρες σε σύνολο 140 (ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του 50%). 
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα διεκδικήσουμε τα δίκαια του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού συμμετέχοντας σε μία κυβέρνηση στην οποία δεν μας έχουν ανάγκη. 
Η συμμετοχή στις εκάστοτε κυβερνήσεις σαφώς διευκολύνει την παραμονή Βορειοηπειρωτών στα πατρώα εδάφη και μέχρι ενός σημείου εμποδίζει την ερήμωση του τόπου μας. Ως ένδειξη σεβασμού στους δεκάδες Βορειοηπειρώτες που ήθελαν να ενταχθούν στον υπό διαμόρφωση  κρατικό μηχανισμό για βιοποριστικούς λόγους η ιστοσελίδα μας με κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι δεν πήρε θέση, δεν έθιξε μέχρι τώρα το ζήτημα. Από την στιγμή όμως που οι Αλβανοί έδειξαν για πολλοστή φορά το πρόσωπό τους κάνοντας το πρώτο βήμα, θεωρούμε πως ο ελληνισμός πρέπει να επιμείνει απέναντι σε κάθε αλβανική κυβέρνηση. Η ψηφοθηρία και τα ρουσφέτια, έχει αποδειχθεί περίτρανα πως δεν οδηγούν πουθενά. Άλλωστε κατά την μέχρι σήμερα πρακτική, τα πρώτα θύματα κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση είναι οι ελληνικής καταγωγής υπάλληλοι του κράτους.
www.aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: