Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Απάντηση υπουργού Εξωτερικών Σκοπίων σε Βενιζέλο για τις δηλώσεις του


Σεπτέμβριος 24, 2013.
Σκόπια.
Ο υπουργός Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, απάντησε στη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είπε ότι η μόνη λύση στη διένεξη για το όνομα των Σκοπίων είναι ένα νέο όνομα για όλες χρήσεις.
Σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι Alsat στην σλαβική του έκδοση ο Πόποσκι δήλωσε:
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό, σε αυτό το σημείο, πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις και πει τις απόψεις του, να δει το πλαίσιο στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την άποψη της αρμόδιας αρχής- του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Κυρίως, πρέπει να ενθυμόμαστε ότι είμαστε δύο δημοκρατικές  χώρες που βασίζονται στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο Πόποσκι.

Ο Αλί Αχμέτι ζήτησε από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη διαφωνία του ονόματος



Σκόπια.
Ο Αλί Αχμέτι,  πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (ДУИ) ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του ονόματος, που είναι το μοναδικό εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόσκληση του Αχμέτι προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wohlers,  έγινε  τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του DUI.
«Το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να κρατά όμηρο τη στρατηγική μας προτεραιότητα και συνεπώς πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν για να διευκολυνθεί η πορεία μας προς τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ο Αχμέτι.
Ενώ, ο Αμερικανός πρέσβης με τη σειρά του υπογράμμισε για άλλη μια φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ  και ενθάρρυνε το διάλογο μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.
«Ο πρόεδρος Αχέτι τόνισε ότι το DUI και οι Αλβανοί των Σκοπίων, σε γενικές γραμμές,  αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους, δεν επιθυμούν την απομόνωση, αλλά επιμένουν στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, επειδή μόνο αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση», αναφέρει η δήλωση του DUI.

Τούρκικο δημοσίευμα: Τα Σκόπια έχουν αποτύχει να σχηματίσουν καλές σχέσεις με τους γείτονες


Από την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, πριν από είκοσι δύο χρόνια, τα Σκόπια, έχουν αποτύχει να σχηματίσουν επιτυχημένες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Οι κυβερνήσεις τους έχουν αποτύχει να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες προοπτικές σε κάποια χρόνια προβλήματα.
Η Ελλάδα
Ένα από τα πιο γνωστά, ίσως το πιο συζητημένο διεθνώς, είναι η αντιπαράθεση των Σκοπίων με την Ελλάδα, για το όνομα της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μια επαρχία που ονομάζεται Μακεδονία εντός των ορίων της, η Αθήνα θεωρεί ότι η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου έθνους-κράτος με το ίδιο όνομα, αποτελεί απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητάς της.
 Τοιουτοτρόπως, η Ελλάδα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα που είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και η Ελλάδα πιέζει το κράτος αυτό από το 1993 να αλλάξει τη σημαία του και το όνομα του.
Τα Σκόπια έγιναν δεκτά στα Ηνωμένα Έθνη το 1993, αλλά  με το πλαίσιο της προσωρινής αναφοράς ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Το 1995, η Ελλάδα και τα Σκόπια, υπέγραψαν συμφωνία στην οποία η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε οποιαδήποτε διεθνή οργανισμό με το αναγνωρισμένο όνομα τους.
Παρ’ όλα αυτά,  τα δύο έθνη δεν ήταν σε θέση να καταλήξουν σε οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση, ώστε ο ΟΗΕ ανάθεσε σε έναν ειδικό απεσταλμένο να μεσολαβήσει από το 2008 με στόχο να τερματιστεί η διαφορά στην ονομασία του νεόδμητου κράτους.
Προσπαθώντας να ξεπεράσουν το αδιέξοδο οι δύο πλευρές συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, του απεσταλμένου του ΟΗΕ.
Η Βουλγαρία μπολοκάρει την προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ
Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα  με την οποία τα Σκόπια έχουν ασταθείς σχέσεις. Η διαμάχη τους με τη Βουλγαρία χρονολογείται επί μακρού. Χαρακτηρίζοντας τους Σκοπιανούς ως «ίσους με τους  Βουλγάρους» η εθνικιστική ρητορική της Βουλγαρίας προτιμά να ταξινομεί τη σλαβική γλώσσα των Σκοπιανών ως υποδιάλεκτο της βουλγαρικής.
Μάλιστα, ορισμένοι Βούλγαροι εθνικιστές ισχυρίζονται ότι μια σειρά εθνικών ημερών και αργιών των Σκοπίων, σχετίζονται με την αρχαία ιστορία της Βουλγαρίας. Αρκετές κατηγορίες για διακρίσεις κατά εθνοτικών Βουλγάρων πολιτών  στα Σκόπια έχουν καταγγελθεί στις σκοπιανές αρχές.
Η βουλγαρική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένει στην υπογραφή μιας συμφωνίας με το γείτονά της, ως προϋπόθεση της Σόφιας  για τη στήριξη των Σκοπίων στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Σερβία
Ένας άλλος λόγος  ανησυχίας για τα Σκόπια, είναι ότι καταστρέφουν τις σχέσεις τους με τη Σερβία.
Η διαφωνία μεταξύ της Σερβίας και των Σκοπίων έχει τις ρίζες της σε μια θρησκευτική διαμάχη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι πιστοί του σλαβικού πληθυσμού, έχουν αλλάξει επικεφαλής αρκετές φορές.
Στον εικοστό αιώνα είχαν τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, αργότερα κατά τα έτη 1941-1945 η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε τον έλεγχο της Εκκλησίας του ορθόδοξου σλαβικού πληθυσμού, αφού τότε βρίσκονταν υπό βουλγαρική κατοχή.
Σήμερα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, αρνείται να δεχθεί την ανεξαρτησία της Εκκλησίας των Σκοπίων ως «μακεδονική», αφού η τελευταία διαχωρίζει τη θέση της από την κατάσταση που υπήρχε στην ‘γιουγκοσλαβική Μακεδονία’, γράφει το Dünya Bülteni.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: