Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η νέα "ΕΥΘΥΝΗ" και η Γλώσσα

Ο πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Διαβάζω το πρόσφατο τεύχος του περιοδικού "ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ", το οποίο για δεκαετίες καλλιέργησε και διέδωσε, με σοβαρότητα και ευθύνη, τα ελληνικά γράμματα και τον πνευματικό μας πολιτισμό, υπό τη διεύθυνση του γνωστού διανοούμενου Κώστα Τσιρόπουλο.
Από τις μεστές πνεύματος και επιστήμη σελίδες του παρήλασαν προσωπικότητες των γραμμάτων και του πνεύματος συμβάλλοντας όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά και στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Η νέα περίοδος  τηνς "Νέας Ευθύνης" που άρχισε κατά το Σεπτέμβριο του 2010, άρχισε υπό τη διεύθυνση ενός άλλου λάτρη των ελληνικών γραμμάτων του Γεωργίου Γκελμπέση, ο οποίος είναι και ο εκδότης της.
Πρόκειται για μια φιλότιμη προσπάθεια, η οποία αποβλέπει στη συνέχιση  της προσφοράς στον ελληνικό πνευματικό πολιτισμό, ο οποίος τόσο πολύ δεινοπαθεί όλα ετούτα τα χρόνια της πολύμορφης και πολυεπίπεδης σήψης του λεγόμενου ελληνικού κράτους και μεγάλου τμήματος του πνευματικού κόσμου που το στηρίζει, φυσικά με το αζημίωτο.
Μετά από αυτά τα εισαγωγικά έρχομαι στο θέμα για να πω ότι στο τελευταίο τεύχος του "περιοδικού Ελευθερίας και Γλώσσας" όπως είναι ο υπότιτλός του, διάβασα ένα ντοκουμενταρισμένοκείμενο του γνωστού υπέρμαχου της ελληνικής γλώσσας, του Ακαδημαϊκού Αντώνη Κουναδή, με τίτλο: "Η ελληνική γλώσσα", το οποίο καταλήγει με τούτη τη βαρύνουσα επισήμανση: "Η εθνική μας κυριαρχία, δεν κινδυνεύει τόσο από τους δανειστές μας, όσο από το ενδεχόμενο να χαθεί η Γλώσσα μας, η οποία, όπως είπε ο Καζαντζάκης, είναι η αληθινή πατρίδα μας!
Αν η Γλώσσα μας χαθεί χάνεται και ο λαός μαζί της"!
Εναγώνιες επισημάνσεις από ένα αληθινό διανοούμενο, που εδώ και πολλά χρόνια, από τις γραμμές της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, υπερασπίζει τη Γλώσσα μας, γιατί, όπως έγραφε πριν αρκετά χρόνια ο συνάδελφός του στην Ακαδημία Αθηνών, ο διανοητής Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, "Πρέπει να μαχώμεθα για τη γλώσσα όπως μαχώμεθα για τα τείχη της Πόλεως".
Οφείλουμε, λοιπόν, όσοι δεν έχουμε ακόμη αλλοτριωθεί από τις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης και το δέλεαρ του χρήματος των θέσεων και της νοσηρής καριέρας, να κάνουμε πράξη τις εκκλήσεις αυτές των σοφών Ελλήνων.
Άντε, όσοι πιστοί σηκωθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: