Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Απ’ την Πίνδο του ’40 στο Ρίμινι του 1944…

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Ημερησίας Διαταγής, 1ου Ορεινού Τάγματος 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας [Ρίμινι] 28ης Σεπτεμβρίου 1944: «Τους κάτωθι αξιωματικούς 1ου Τάγματος προτείνω προς απονομήν ηθικών αμοιβών ως ακολούθως, ως διακριθέντες κατά τας επιχειρήσεις του Τάγματος τής 26ης, 27ης και 28ης Σ/βρίου ε.έ. […] 34: Ανθυπίατρος Γεωργιάδης Μενέλαος. Μετέσχε των επιθέσεων του Τάγματος προς ΜΠΕΛΑΡΙΑ και ποταμόν ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ, Βορείου Ιταλίας, ως ιατρός του Τάγματος, καθ’ άς επεδείξατο θάρρος και θαυμαστήν αυτοθυσίαν περιποιούμενος τους τραυματίας της μάχης μετά στοργής και ενδιαφέροντος, σώσας την ζωήν πολλών μαχητών διά της ταχυτάτης ενεργείας του προς επίδεσιν και διακομιδήν, προκαλέσας την εκτίμησιν των συμμαχητών, μη φεισθής δε κόπων εις τρόπον υπερβαίνοντα το καλώς εννοούμενον καθήκον. Δι’ ό επαινών τούτον και προτείνω διά δευτέραν ήδη φοράν όπως του απονεμηθή ο πολεμικός Σταυρός Β΄ Τάξεως». Ο Διοικητής του Τάγματος Καραβίας Ιωάννης Αντισυνταγματάρχης Πεζικού.

Τ Ο ΑΝΤΙΓΡΑΨΑΜΕ
 απ’ το δακτυλογραφημένο πρωτότυπο του συγκλονιστικού Πολεμικού Ημερολογίου 1939-1945 τού εθελοντή ανθυπίατρου Μενέλαου Π. Γεωργιάδη από την Πάφο, ιατρού στην ένδοξη ελληνική Ταξιαρχία Ρίμινι. Το κατέχει, ως πολυτιμότατο φυλακτό, ο εγγονός του, με το ίδιο ακριβώς όνομα. Και προετοιμάζεται να το μοιραστεί με όλους, σε μια πληρέστατα τεκμηριωμένη έκδοση, σπουδαιότατης ιστορικής σημασίας. Τη Δευτέρα, στην ένδοξη του Έθνους επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου 1940, η «Σημερινή» θα δημοσιεύσει ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο και αφιέρωμα στο εν λόγω Πολεμικό Ημερολόγιο.

Σ Τ Ε Κ Ο Μ Α Σ Τ Ε 
σήμερα στο όνομα του Διοικητή που πρότεινε την παρασημοφόρηση του Πάφιου ανθυπίατρου. Συγκλονιστήκαμε μόλις το διαβάσαμε: Ιωάννης Καραβίας. Το είχαμε σημειωμένο στις πρώτες - πρώτες μέρες της δόξας, γραμμένο στο βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη «Ελληνική Εποποιία 1940 - 1941». Ταγματάρχης τότε ο Καραβίας, στο «Απόσπασμα της Πίνδου», 28 Οκτ. 1940, μ’ επικεφαλής τον ηρωικό Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, του γνωστότατου εμβατηρίου: «Εις την Πίνδο τραγουδούνε του Δαβάκη τ’ άξια παλληκάρια κι όλο δόξες αντηχούνε τ’ άλλα τα βουνά. Την Ελλάδα μας υμνούνε και τ’ αντρειωμένα της βλαστάρια που τον κάθε εχθρό νικούνε σαν παντοτινά»...

Ο ΚΑΡΑΒΙΑΣ 
είχε αναλάβει τη διοίκηση στην Πίνδο, 3 Νοεμ. 1940, μετά τον τραυματισμό του Δαβάκη κατά την αντεπίθεση εναντίον των Ιταλών εισβολέων τής Μεραρχίας αλπινιστών «Τζούλια». Στο Τάγμα του Καραβία ανήκε κι ο 1ος Νεκρός Αξιωματικός που θυσιάστηκε 1η Νοεμβρίου 1940, μαχόμενος επικεφαλής του λόχου του για την ανακατάληψη του υψώματος της Τσούκας: Ο 29χρονος Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, απ’ τη Χάλκη της Δωδεκανήσου μας. Πληκτρολογήστε τα ονόματά Τους στο διαδίκτυο, να δείτε πόσο μεγαλείο και τι σκυτάλη μας έχουν κληροδοτήσει. 

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: