Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συνεχίζονται οι Πιέσεις στις 5 χ-μ που δεν έχουν Αναγνωρίσει το Κόσοβο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με άρθρο της ε/φ POLITIKA ασκούνται πιέσεις στις 5 χ-μ της ΕΕ να αλλάξουν τη στάση τους για το Κόσοβο. Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη εξαγγελία του π/θ της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα από την Ουάσιγκτον, ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κόσοβο το 2015.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εικάζεται ότι κάποια από τις 5 χ-μ της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ενδεχομένως να αλλάξει τη θέση της.
Γίνεται επίσης αναφορά στην αλλαγή της πολιτικής έναντι του Κοσόβου από την Ελλάδα και τη Σλοβακία, εξέλιξη η οποία θα άφηνε την Κύπρο και την Ισπανία «μόνες εντός της ΕΕ» ενώ υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε στις 18 Απριλίου ψήφισμα με το οποίο καλεί τις 5 χ-μ να αναγνωρίσουν το Κόσοβο.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική θέση έναντι του Κοσόβου, το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο Σέρβος π/θ Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα στα τέλη του προηγούμενου μήνα, με βασικό στόχο να πείσει τους Έλληνες αξιωματούχους να παραμείνουν συνεπείς στην πολιτική τους έναντι του Κοσόβου, δήλωσε ότι διεμήνυσε στον π/θ Σαμαρά ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η Ελλάδα να μην αλλάξει τη στάση της, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για την αλλαγή θέσης και άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Ντούσαν Γιάνιτς, «η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναγνώριση του Κοσόβου, πρόβλημα το οποίο η Ελλάδα, από την πλευρά της, το συνδύασε με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, καθώς «απαιτεί από τους Αμερικανούς αυτά τα δύο ζητήματα «να πάνε πακέτο», δηλαδή να ασκήσουν οι Αμερικανοί πιέσεις στην ΠΓΔΜ να αποδεχθεί είτε την αλλαγή της ονομασίας είτε να μην χρησιμοποιούν στα εγχειρίδια και δημόσιες επιγραφές το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης, ο κ. Γιάνιτς τονίζει ότι, σύμφωνα με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, πρακτικά μπορεί η Κύπρος και η Ισπανία να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο, αλλά αυτές οι χώρες «δεν θα μπλοκάρουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».
Το άρθρο παραθέτει επίσης εκτίμηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κόσοβο και στελέχους του κυβερνώντος κόμματος SNS, Μίλοβαν Ντρέτσουν, ότι «σε περίπτωση που η Ρουμανία, η Σλοβακία ή η Ελλάδα κάποια στιγμή αναγνωρίσουν το Κόσοβο, η εξέλιξη αυτή δε θα μας εκπλήξει πολύ, δεδομένου ότι, προφανώς, οι χώρες αυτές, οι οποίες τώρα είναι οικονομικά ευάλωτες και υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις, θα δέχονταν να το πράξουν ώστε να λάβουν κάτι σε αντάλλαγμα από τις κυριότερες χώρες της ΕΕ και την Ουάσιγκτον». Ο κ. Ντρέτσουν προσέθεσε ότι «οι πιέσεις που υφίστανται οι χώρες αυτές είναι εξαιρετικά ισχυρές και εάν αυτές αναγνωρίσουν το Κόσοβο, αυτό δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη θέση της Σερβίας, καθώς, σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, η κατάσταση είναι λίγο πολύ σαφής, ενώ σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες χ-μ του ΟΗΕ, αυτές είναι σημαντικά διχασμένες ως προς το ζήτημα αυτό».
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πράγματα αλλάζουν και αυτό φάνηκε όταν πρώτοι απ’ όλους οι Σέρβοι έβαλαν νερό στο κρασί τους για να πετύχουν τις διαπραγματεύσεις με τη ΕΕ. Συνεπώς γιατί οι άλλες πέντε χώρες να μην κοιτάξουν και αυτές αποκλειστικά τα εθνικά τους συμφέροντα ;

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: