Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη μάστιγα της λαθρομετάστευσης οι ηγέτες της Ευρώπης

Το αίτημα των χωρών της νοτίου Ευρώπης για κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα προκάλεσε το περιορισμένο ενδιαφέρον των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, αναφέρει άρθρο της Matina Stevis.
Το κείμενοι δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Amid U.S. Spying Charges, Plight of Migrants in Europe Eclipsed».
 Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια, για τις τέσσερις χώρες που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη – την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο – ο βαθμός στον οποίο το μεταναστευτικό ζήτημα επισκιάστηκε από τις νέες κατηγορίες περί αμερικανικής κατασκοπείας στους Ευρωπαίους συμμάχους ήταν ενδεχομένως εξαιρετικά δυσάρεστος. Συγκεκριμένα, το θέμα της λαθρομετανάστευσης συνιστούσε την πρώτη προτεραιότητα για τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες και ορισμένοι ηγέτες  προσπάθησαν να τονίσουν τη δεινή κατάσταση των λαθρομεταναστών.
Μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο, κάλεσε για «μια επί μακρόν καθυστερούμενη λύση στο οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης». Από την πλευρά του, ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ότι η Λαμπεδούσα «πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».
Ωστόσο, το αίτημά τους για μεγαλύτερες δεσμεύσεις ως προς θέμα της μετανάστευσης, φάνηκε – βάσει του σχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου- ότι περιορίστηκε σε ορισμένες ‘χλιαρές’ (watered-down) παραγράφους. Ειδικότερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν ότι το αίτημα για επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τα αποκαλούμενα κράτη της ‘πρώτης γραμμής’ αφαιρέθηκε από το τελικό σχέδιο του ανακοινωθέντος, ενώ επίσης διεγράφη η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης να καταστεί ο συντονισμός σε μεταναστευτικά θέματα προϋπόθεση για τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στους τομείς εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής.
Την ίδια τύχη είχαν και ορισμένες, πιο ισχυρές λεκτικές αναφορές για μια συνολική (comprehensive) ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα συμπεριελάμβανε ένα εναρμονισμένο σύστημα ασύλου ανά την Ευρώπη. Ούτε εξάλλου έγινε τελικώς αναφορά στην ιδέα της αλληλεγγύης (solidarity) με στόχο την ίση κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κ-μ της ΕΕ.  Αντ΄αυτού τονίζεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν έτοιμοι να αναφέρουν ότι η μετανάστευση θα συζητηθεί εκ νέου σε ειδική σύνοδο αφιερωμένη στο συγκεκριμένο θέμα τον Ιούνιο του 2014.
Εν τω μεταξύ, προσθέτει η  Stevis, οποιαδήποτε δράση στον συγκεκριμένο τομέα, θα προέλθει από τις προτάσεις που αναμένεται να εμπεριέχονται στην έκθεση Δεκεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). 


Read more: http://mignatiou.com/?p=14776#ixzz2iufHmQj3

Δεν υπάρχουν σχόλια: