Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Βολεύεται με τον ΟΗΕ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Εφαρμογή πρωτοκόλλου, χωρίς, όμως, άλλες από τις υφιστάμενες κυρώσεις
Για τον απεσταλμένο της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Φούλε δηλώνει ότι υπάρχει ήδη εκπρόσωπος και ομάδα με συγκεκριμένες εντολές 

Η ΕΕ κρύβεται πίσω από τον ΟΗΕ και τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του οποίου ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε διαπιστώνει βελτίωση στις σχέσεις Κύπρου και Τουρκίας, ενώ για το θέμα ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στο νησί, τονίζει ότι υπάρχει ήδη εκπρόσωπος με ομάδα και συγκεκριμένες εντολές. Και τονίστηκε αυτό παρότι στο στρατηγικό κείμενο, το οποίο συνοδεύει την έκθεση αξιολόγησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκφράζεται η πρόθεση για ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στο Κυπριακό, εφόσον όμως υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων μερών.
Κάθε, δηλαδή, πλευρά διατηρεί το δικαίωμα του βέτο. Όσο δε για την πιθανότητα επιπρόσθετων κυρώσεων στην Άγκυρα, επειδή δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Κοινοτικός Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι το πάγωμα των οκτώ κεφαλαίων συνιστά το μέγιστο τιμωρητικό μέτρο, ενώ για να δοθεί ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στον εκδημοκρατισμό θεωρεί ότι εκτός από το κεφάλαιο 22 για την περιφερειακή πολιτική, θα πρέπει να ανοίξουν και τα κεφάλαια 23 και 24, για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. 

Στη γραμμή Ντάουνερ 

Τα περί της βελτίωσης του κλίματος καταγράφονται και στην έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας που κυκλοφόρησε χθες. Σε συγκεκριμένη παράγραφο θεωρείται ως θετική η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό μετά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, και τη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, επί τη βάσει της οποίας ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής από τη μια και ο Τουρκοκύπριος από την άλλη, θα συνομιλούν με την Τουρκία ο πρώτος και την Ελλάδα ο δεύτερος. Ο Επίτροπος Φούλε, για να δικαιολογήσει τη θέση του αυτή, επικαλέστηκε σχετικές με το θέμα δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Όπως είπε, η βελτίωση αυτή δεν είναι μόνο ρητορική, αλλά έμπρακτη. 
Εφαρμογή του πρωτοκόλλου 
Πάντως, όταν κ. Φούλε ρωτήθηκε κατά πόσον η ΕΕ προτίθεται να διορίσει διαμεσολαβητή στο Κυπριακό ή να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις επειδή η Άγκυρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε: 1. Η μεγαλύτερη κύρωση που υπέστη η Τουρκία ήταν το πάγωμα οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων τα οποία θα ανοίξουν και θα δώσουν ώθηση στην ενταξιακή της πορεία όταν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. 2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκπρόσωπο για το Κυπριακό και ομάδα διαχείρισης («steering group») με σαφείς εντολές ενεργείας.
Διαρκής θετική στάση της Τουρκίας 
Στο κείμενο της έκθεσης τονίζονται τα ακόλουθα: «Η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια στήριξη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των HE για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση». Τα ίδια υποστήριξε χθες και προφορικά ο Επίτροπος Φούλε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία οφείλει: 1. Να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι στην ομαλοποίηση σχέσεων περιλαμβάνεται και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. 2. Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο.
Ο κ. Φούλε εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να δώσει στήριξη σε έναν πλήρη διάλογο για τελική λύση στο Κυπριακό, διευκρινίζοντας ότι το πάνω χέρι στη διαδικασία ανήκει στον ΟΗΕ και στα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Με τη γενικότερη στάση της η ΕΕ αφήνει εαυτόν σε δεύτερο ρόλο, ενώ ταυτοχρόνως θέτει την Τουρκία εκτός του κάδρου των ενόχων, παρουσιάζοντάς την ως ένα τρίτο στο πρόβλημα μέρος, που μαζί με την Ελλάδα μπορούν να συνδράμουν τη λύση του Κυπριακού.
Το τουρκικό γήπεδο 
Σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία και τις μεταρρυθμίσεις, ο Επίτροπος Φούλε είπε ότι είναι στο τουρκικό γήπεδο η μπάλα των μεταρρυθμίσεων, όμως, πρόσθεσε, για να βοηθηθεί ο εκδημοκρατισμός της χώρας δεν αρκεί το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική, που είναι δυνατό να ανοίξει το επόμενο διάστημα, αλλά και τα κεφάλαια 23 και 24 για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 

Τα τουρκικά βέτο 

Στην έκθεση της Επιτροπής καταγράφεται ότι η Τουρκία ασκεί βέτο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή της συμμετοχής της σε Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ από την άλλην αναφέρεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει εγκύκλιο σε όλες τις πρεσβείες της, σύμφωνα με την οποία καλούνται οι Τούρκοι διπλωμάτες να αποφεύγουν επαφές με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, η οποία κάλυπτε την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2012.
Δικαιώματα στην ΑΟΖ 
Πέραν τούτων, στο έγγραφο στρατηγικής για την Τουρκία που συνοδεύει την έκθεση αναφέρεται, όπως και τα προηγούμενα έτη, ότι στηρίζονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ και αποδίδεται ο σεβασμός στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με αποχή από ενέργειες, που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και ζημιές στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στρατηγικός εταίρος με δημοκρατικά ελλείμματα 
Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Φούλε χαρακτήρισε την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο για τους εξής λόγους: 1. Συνιστά ενεργειακό κόμβο. 2. Έχει μεγάλο οικονομικό μέγεθος. 3. Διαδραματίζει εκ της θέσεώς της σημαντικό ρόλο στις εξωτερικές υποθέσεις. Εσωτερικά, είπε ο κ. Φούλε, η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία αναδύθηκαν στην επιφάνεια κατά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, οπότε διαπιστώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας υπέρμετρη βία και έλλειψη διαλόγου.
Οι έρευνες, πρόσθεσε, για όσους άσκησαν υπέρμετρη βία πρέπει να συνεχιστούν και ο εκδημοκρατισμός να συνεχίσει με την αποδοχή διδασκαλίας γλωσσών πέραν της τουρκικής, και με σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων. Λόγω των επεισοδίων το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν και εκείνοι, είπε ο Κοινοτικός Επίτροπος, που ζητούσαν την απεμπλοκή της ΕΕ από την ενταξιακή διαδικασία.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι διαφωνεί με αυτήν τη θέση και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της δημοκρατίας στην Τουρκία, και εξ αφορμής υποστήριξε και το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, χρησιμοποιώντας τη λογική της ηγεσίας της Άγκυρας. Δηλαδή του καρότου αντί του μαστιγίου.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: