Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Κρίση ταυτότητας: Οι Σκοπιανοί ονομάζουν ποικιλίες σιταριών με ιστορικά πρόσωπα


Σκόπια.
«Η ιστορική ‘ανάπλαση’ απαιτεί τη δημιουργία μιας λεγόμενης «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας» και συνεχίζεται αυτή η κρίση της ταυτότητας με την γεωργική παραγωγή στην πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία»,  γράφει χαρακτηριστικά το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.
Στον εθνικό κατάλογο της χώρας αυτής, όπως δημοσιεύθηκε από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιέχονται οι νέες ποικιλίες σιταριού και κριθαριού που έχουν ονομασθεί «Γκότσε» [από τον Γκότσε Ντέλτσεφ], «Αλέξανδρος», «Αιγαίο» κλπ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων «Dnevnik» το πιο νόστιμο και όμορφο ψωμί φτιάχνεται από τις ποικιλίες «Γκότσε», «Αλέξανδρος» και «Αιγαίο».
Το πρόβλημα εμβαθύνετε στα Σκόπια   με την πρόθεση τους να ονομάσουν και με άλλα ιστορικά ονόματα τις νέες ποικιλίες  πολλών φυτών, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι πολύ σοβαρό



Σκόπια.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι το ζήτημα του ονόματος είναι πιο σοβαρό από ό, τι πιστεύει.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και καθηγητή της Νομικής Σχολής των Σκοπίων, Ντένκο Μαλέσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ.
«Θα αναφερθώ με τα λόγια του Κίσινγκερ, που έλεγε ότι μέσα στη σύγχυση οι οδηγοί αντί να αλλάξουν κατεύθυνση κάνουν ελιγμούς», είπε ο Μαλέσκι.
Σύμφωνα με την άποψή του, η πολιτική που ακολουθείται τελευταία από την ηγετική ελίτ των Σκοπίων δεν στάθηκε ποτέ, πραγματικά,  μπροστά στο πρόβλημα.

«Σε ατμόσφαιρα πίεσης και φόβου τα Σκόπια»


Διπλωματικές προσπάθειες του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, για την εξασφάλιση μιας ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν υποστήριξης, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας στη χώρα μιας ατμόσφαιρα φόβου και πίεσης.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής των Σκοπίων, ευρωβουλευτής, Richard Howitt,  κατά τη διάρκεια της παραμονής του, σήμερα,  στα Σκόπια.
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής τόνισε ότι για να εξασφαλιστεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να πεισθούν περισσότερες από δύο χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στις οποίες υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις  στο κράτος των Σκοπίων.
Κάλεσε, εκ νέου, τη χώρα να επιδείξουν μέχρι το Δεκέμβριο απτά αποτελέσματα, ώστε να βελτιωθεί το κακό κλίμα.
Ο Richard Howitt πρότεινε τη ‘διόρθωση’ τριών ζητημάτων:
Μεγαλύτερη πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου για πολιτικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να συνεχιστεί η πρόοδος που σημειώθηκε στις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και το τρίτο,  να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με συγκεκριμένα αποτελέσματα ώστε να βελτιωθεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Μίλησε επίσης για τις επιφυλάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς τη φυλάκιση  και την ερμηνεία που δόθηκε  για το δημοσιογράφο Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, με υπαινιγμούς για ύποπτα στοιχεία της καταδίκης, ότι η ποινή του, ενδέχεται να έχει πολιτικά κίνητρα.



Σκόπια.
Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Jelko Kacin είπε ότι η συνάδελφός του από την Ελλάδα,  Μαρία Ελένη (Μαριλένα) Κοππά,  συγκλονίστηκε από την είδηση των προτάσεων του Έλληνα εκπροσώπου στις διαπραγματεύσεις, Αδαμάντιου Βασιλάκη, για το όνομα της γειτονικής χώρας ως «Σλαβο-Αλβανικής Μακεδονίας», όπως αναφέρει το σκοπιανό Νετπρες.
«Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τη λήψη κάποιας απόφασης για το θέμα. Η Μαριλένα Κοππά αιφνιδιάστηκε όταν της είπα ποια ήταν η επίσημη πρόταση της Ελλάδας», δήλωσε ο Κασίν.
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι,  τιτλοφορεί ένα άρθρο  με το οποίο λέγει : «Η Ελλάδα αναβάλλει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος»
Στο άρθρο επισημαίνεται «η μεγάλη ικανότητα (εκ μέρους της Ελλάδας) για την εύρεση δικαιολογιών για τη μη επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικων Αντόνιο Μιλόσοσκι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.
«Νομίζω ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να επιστραφεί το ζήτημα του ονόματος στην πολιτική ατζέντα. Και αυτό δεν άπτεται της συμπεριφοράς των Ελλήνων ηγετών, αλλά μιας εθνικής στρατηγικής για την καθυστέρηση του θέματος», δήλωσε ο Μιλόσοσκι


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: