Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Δύσκολος ο δρόμος της εξομάλυνσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Δύσκολος ο δρόμος της εξομάλυνσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Οπως φάνηκε στις συνομιλίες που είχε ο Ευάγγ. Βενιζέλος στην Αλβανία, παραμένουν σε αρκετά πεδία τα αγκάθια μεταξύ των δύο χωρών

Του Τάσου Τσακίρογλου

Με δηλώσεις καλών προθέσεων για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έληξαν οι συναντήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, οι αναφορές των οποίων, ωστόσο, άφησαν να διαφανεί ο δύσκολος δρόμος που έχουν να διανύσουν οι δύο χώρες, καθώς τα αγκάθια παραμένουν σε αρκετά πεδία.
Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να δώσει μια νέα διάσταση στη συνεργασία της Αλβανίας με την Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας του, αλλά και για όσα αναμένεται να κάνει κατά την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.

Βούληση για συνεργασία

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Βενιζέλος συνεχάρη τον κ. Ράμα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να περάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε νέο στάδιο συνεργασίας.
Τα «ζητήματα που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και μας χωρίζουν», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Αλβανού πρωθυπουργού, τέθηκαν από τον ομόλογο του κ. Βενιζέλου. Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι τόνισε την ανάγκη «να καταργήσει η Ελλάδα τον νόμο του εμπόλεμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», έτσι ώστε «οι σχέσεις των δύο χωρών να κάνουν ένα ποιοτικό βήμα». Παράλληλα, απαντώντας εάν έθεσε το λεγόμενο «Τσάμικο» στον κ. Βενιζέλο, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα «αποτελεί μέρος του διπλωματικού μας φακέλου με την Ελλάδα και σήμερα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και να ξεπεράσουμε τα ιστορικά εμπόδια και να μη μείνουμε όμηροι του λαοκρατικού εθνικισμού». 
Για το θέμα του «εμπόλεμου» ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε πως «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο το 1987», προσθέτοντας για το περιουσιακό: «Από το 1986, δε, όποιος έχει κάτι να προστατεύσει στην ελληνική επικράτεια και στην ελληνική έννομη τάξη, έχει το δικαίωμα της ατομικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Αρα έχουμε ένα ασφαλέστατο πλαίσιο συνεργασίας που διέπεται από διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις». Το «εμπόλεμο», πάντως, την άρση του οποίου ζητά η αλβανική πλευρά, ισχύει από τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και, παρά τη μονομερή άρση του το 1987 από την κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν πέρασε ποτέ από την ελληνική Βουλή, ούτε υπεγράφη κάποια συνθήκη. O κ. Βενιζέλος έθεσε και το θέμα του σεβασμού της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο οποίος, όπως είπε, «μπορεί να βοηθήσει την πρόοδο των σχέσεων των δύο χωρών».
Αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στη μελέτη της Ε.Ε. για τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που έχει για τις χώρες της Ε.Ε. και της Μεσογείου η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ ο κ. Μπουσάτι χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συμφωνία του 2009 «ξεκάθαρη» και έθεσε ουσιαστικά θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν και στη σημασία του αγωγού ΤΑΡ για τις οικονομίες των δύο χωρών και την ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακή οικονομική σταθερότητα.
Σήμερα ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα επισκεφθεί, επίσης, την Αλβανία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: