Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Μέλος του κόμματος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης μας αποκάλεσε ‘Μακεδόνες’



Οκτώβριος 21, 2013.
Μέλος του κόμματος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, «Δράση»,  σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη αποκάλεσε τους πολίτες της χώρας μας «Μακεδόνες», γεγονός που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σχολιάστηκε στα ελληνικά ειδησεογραφικά πόρταλ.
Συγκεκριμένα, σε ομιλία του  σε εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη», Δημήτρης Κατρανίτσας, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος  του Μπουτάρη «Δράση», αποκάλεσε τους πολίτες των Σκοπίων, ‘Μακεδόνες’.
Όταν τον ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό, υπερασπίστηκε τη θέση του λέγοντας: «αφού αποκαλούν τους εαυτούς τους πολίτες της Μακεδονίας και θα πρέπει να σεβόμαστε αυτό, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων».
Ο Κατρανίτσας δεν ανακάλεσε τη δήλωσή του, ούτε τη διόρθωσε», σχολίασαν κάποια εθνικιστικά ενημερωτικά πόρταλ, σημειώνει η σκοπιανή ‘Κουρίρ’.

Αξιωματική αντιπολίτευση Σκοπίων: Κάθε αλλαγή στο όνομα είναι απαράδεκτη...


Σκόπια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,   πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος- SDSM, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του  στο Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη -  δήλωσε ότι το κόμμα του δεν είναι υπέρ μιας «Άνω» ή «Βόρειας Μακεδονίας» ή οτιδήποτε παρόμοιο και κάθε τέτοια αναφορά είναι απαράδεκτη.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι εάν  η πρόταση της «Άνω Μακεδονίας» είναι αποδεκτή με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Ζάεφ- σύμφωνα με το δημοσίευμα- απάντησε:
«Δεν ξέρω αν έχει προταθεί  ή έχει πει κάποιος, κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι έχουμε το όνομά μας και δεν μπορούμε να μιλάμε για Άνω, Βόρεια ή οτιδήποτε άλλο. Είμαι ‘Μακεδόνας’ και έχω τις ίδιες ρίζες όπως κάθε ‘Μακεδόνας’, η οικογένεια μου θα υφίσταται να υπάρχουν ως ‘Μακεδόνες’ σε αυτήν τη χώρα,  και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αποκλίνει από αυτές τις θέσεις μας.
Ως εκ τούτου κάθε αναφορά πέρα από αυτές τις θέσεις μας είναι απολύτως απαράδεκτες, και αυτή που ανέφερα είναι η θέση του SDSM και των υποστηρικτών του.
Λέμε, με σαφήνεια ότι όσο αφορά το θέμα αν είναι από εμάς αποδεκτό ένα όνομα ως Άνω ή Βόρεια , εκτός από το ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, για εμάς είναι απαράδεκτο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του 'Λοκάλνο',  ο Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στις σκοπιανές  κόκκινες γραμμές είπε:
«Πιστεύω ότι κανένας πολιτικός που γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα δεν θα επιτρέψει να αλλάξει η εθνική μας ταυτότητα, η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας.
Θα διαπραγματευθούμε την αλλαγή  του νεολογισμού ΦΙΡΟΜ που χρησιμοποιείται, αλλά δεν θα συζητήσουμε για την αλλαγή του ονόματος και εδώ πρέπει να βρούμε όλες τις πτυχές για την επιτυχία αυτού του έργου», είπε.

Πράσινο’ κόμμα των Σκοπίων: «Με σοβαρή πίεση προς την Ελλάδα θα επιλυθεί η διαφορά»



Το πράσινο κόμμα των Σκοπίων, DOM, εν αναμονή ενός νέου γύρου συνομιλιών για το όνομα στη Νέα Υόρκη, εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το αδιέξοδο που έχει έρθει στη χώρα, χωρίς να είναι αυτή υπαίτια.
«Στην τελευταία θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις συστάσεις να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις, στέκεται  η επιμονή για επίλυση της διαφοράς της χώρας μας με το νότιο γείτονά της.
Ωστόσο παραμένει ασαφές πως τα Σκόπια μπορούν να επιλύσουν τη διαφορά, όταν μετά από 20 εποικοδομητικά χρόνια διαφάνειας και φιλίας η άλλη πλευρά παρουσιάζει τους πολιτικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς βασιζόμενη  στη εφαρμογή του erga omnes!
Είναι παράλογη η απαίτηση και καμία χώρα και κανένας λαός δεν μπορεί να το αποδεχθεί!
Πως μπορούν τα Σκόπια, να βρουν μια λύση όταν η άλλη πλευρά αρνείται τις προσκλήσεις για κορυφαίες συνεδριάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όταν αρνείται τη φιλική συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και όταν  ο πρωθυπουργός  του κράτους για την επίλυση της διαφοράς απαιτεί  τη διάλυση της χώρας μας;!»
Το πράσινο κόμμα των Σκοπίων, DOM,  πιστεύει ότι «μόνο με σοβαρές πιέσεις στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιλυθεί  αυτή η παράλογη διαφορά, προκειμένου να τηρηθούν τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου και οι αρχές».

Η Άστον είναι απρόθυμη να χρησιμοποιήσει τον όρο FYROM...



Η Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, για την έγκριση της προόδου- στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προς ένταξη χώρες και εν δυνάμει υποψήφιες, την Τετάρτη, είπε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιεί  τον όρο «FYROM» για μία χώρα που έχει ένα όνομα.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του σκοπιανού πρακτορείου από τις Βρυξέλλες,  από τη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής,  η Άστον το είπε αυτό στους άλλους Επιτρόπους της ΕΕ, εκτός από την επίτροπο για την Αλιεία, Μαρία Δαμανάκη, η οποία ήταν η μόνη που αντέδρασε στη θετική έκθεση της επιτροπής για τα Σκόπια.
Ωστόσο η Maja Kocijanchich, εκπρόσωπος της Άστον, σε δηλώσεις της στο Reuters αρνήθηκε να σχολιάσει,  αν η Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ένωσης, συναντήθηκε με άλλους Επιτρόπους την Τρίτη.
Σχετικά με το πώς η Άστον αναφέρθηκε, είπε: «Η Κάθριν Άστον χρησιμοποίησε το όνομα «πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας» όπως το χρησιμοποιούν και όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», είπε.
Τα παραπάνω σημειώνει το σκοπιανό  "Dnevik"  με καθαρή σκοπιμότητα εμπλοκής της Άστον στην ονομασία των Σκοπίων.

Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα θα μπορούσε να ονομάζεται «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας»




Το κείμενο του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι στο Facebook, το οποίο έγραψε σήμερα το πρωί (κλίκ για μεγέθυνση)

Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων στη σελίδα του στο Facebook έγραψε ένα ειρωνικό σχόλιο για την Ελλάδα.
Ο Γκρούεφσκι σημειώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ονομάζεται Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας.
«Εδώ και δύο χρόνια η χώρα είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τρία χρόνια για ένταξη στην ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις, εξαιτίας της αντίθεσης από το νότιο γείτονά μας , που όχι μας μπλοκάρει, αλλά μας βρίζει, κιόλας, αποκαλώντας μας Σκοπιανούς και Fyrom, έτσι θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε και εμείς ως FOPOG, δηλαδή, Former Otoman Province of Greece», σημειώνει ο Γκρούεφσκι.
Πιο κάτω θα προσθέσει ότι « με τις προσβολές και τους εκβιασμούς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Η λύση επιτυγχάνεται με την ανθρώπινη κατανόηση, το διάλογο, τη συζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Αλλά δεν θέλουν να βρεθεί μια λύση στη διαφορά. Όταν αλλάξουν ρητορική τότε, ίσως καταλήξουμε σε μια λύση».
 Θα προσθέσει:
« Γνωρίζουμε ότι θα φθάσουμε σε λύση κάποια μέρα μέσα από έναν συμβιβασμό, αλλά όχι αυτό που αναφέρει η άλλη πλευρά, γιατί εμείς έχουμε χτίσει ένα έθνος – κράτος με δικό του όνομα και τη γλώσσα του»,  γράφει ως κατακλείδα ο Γκρούεφσκι .

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: