Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ & ΝΗΣΙΔΙΩΝ

Γράφει ο Αθανάσιος Κόρμαλης
Δικηγόρος

Ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών Καλύμνου, Καλολίμνου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και Υμίων αποτελεί η Αγγελία (664/13) της Άγκυρας για έρευνες υδρογονανθράκων με το υδρογραφικό σκάφος «Cubuklu» σε περιοχή που σχηματίζουν τα νησιά Φαρμακονήσι-Καλόλιμνος-Ύμια (ανατολικά) και Αγαθονήσι-Κάλυμνος (δυτικά).
            Η Τουρκία χαρακτηρίζει την περιοχή «διεθνή και τουρκικά χ.υ.» επιχειρώντας να παγιώσει την αμφισβήτησή της σε κάθε γωνιά του Πελάγους· αδιαφορώντας που η «αμφισβήτηση» αυτή γίνεται κατά παράβαση κάθε εννοίας Διεθνούς Δικαίου.
            Σύμφωνα με την διάταξη του αρ. 121 την νέας Συνθήκης Δικαίου Θαλάσσης μόνον οι μη κατοικήσιμοι και στερούμενοι ιδίας οικονομικής ζωής βράχοι δεν κέκτηνται χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Συνορεύουσας.
            Οι νησίδες, τα νησίδια (ή βραχονησίδες), οι οποίες είναι τμήματα ξηράς με χώμα και βλάστηση, κέκτηνται σαφώς των οριζομένων στις § 1 και 2 του αρ. 121 ν. Σ.Δ.Θ. κυριαρχικών δικαιωμάτων των νήσων.
            Οι νησίδες και βραχονησίδες της Δωδεκανήσου (394 στον αριθμό) έχουν 710 χλμ. ακτογραμμές (όσο δηλ. το συνολικό μήκος των Ελληνογιουγκοσλαβικών και Ελληνοβουλγαρικών συνορογραμμών) και έκταση 160.000 στρεμμάτων, ίση δηλ. με την έκταση Λέρου + Καλύμνου.
            Οι νησίδες και τα νησίδια, όταν ευρίσκονται πέραν των Χ.Υ. αυξάνουν τον εθνικό μας χώρο διότι εκάστη νησίδα ή νησίδιο αποτελεί το κέντρο ενός κύκλου με ακτίνα 6 ν. μίλια (ή 11.112 μέτρα) και εμβαδόν 387.000 στρεμ.
            Αντιλαμβανόμαστε για παράδειγμα την σημασία του Αγαθονησίου ή του Φαρμακονησίου τόσον για την ενίσχυση των Χ.Υ. όσο και για τα οποιαδήποτε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που βρίσκονται στα όρια της υφαλοκρηπίδας τους.
            Πλην της … Καλύμνου!!, η Τουρκία -δια της Αγγελίας- αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα:
            Αγαθονησίου (αρχαία Υετούσα) κατοικήσιμο, με εμβαδόν 14,4 τ. χλμ. και μήκος ακτών 34,5 χλμ. Ανήκει στο πολύνησο της Πάτμου και στην Επαρχία Καλύμνου. Ευρισκόμενο πέραν των χ.υ. (απέναντι από τον Μαίανδρο ποταμό και 8 μίλια από Μικρασιατικές ακτές) πολλαπλασιάζει αυτά.

            Φαρμακονησίου (αρχαία Φαρμακούσα) με εμβαδόν 3.900 στρεμ. και μήκος ακτών 12,7 χλμ. ανήκει στο πολύνησο και επαρχία της Λέρου. Ευρισκόμενο πέραν των Χ.Υ. (13,5 μίλια από Λειψούς και 6,5 μίλια από Μικρασιατικές ακτές) προσθέτει εθνικό χώρο 250.000 στρεμμάτων.

            Καλολίμνου (Νησίδα). Ανήκει στην Επαρχία και το πολύνησο της Καλύμνου με μήκος ακτών 8.000 χλμ. και εμβαδόν 1912 στρέμματα. Ευρίσκεται απέναντι από τον κόλπο του Γέροντα (ναυμαχία) επαυξάνοντας τα Χ.Υ.

            Ύμια (ή Λιμνιά) Νησίδια (βραχονησίδες) Μεγάλο και Μικρό Λιμνί. Ανήκει στο πολύνησο Καλύμνου με μήκος ακτής 0,5 χλμ. και εμβαδόν 14 στρέμματα.

            Η Άγκυρα, αγνοώντας το δίκαιο της ν.Σ.Δ.Θ. -το οποίο προκλητικώς και μοναδικώς δεν έχει υπογράψει- επιχειρεί να παγιώσει νέο «status quo» στο ιστορικό πέλαγος. Ευρωκατοχυρώνει κάθε διεκδίκησή της καθιστώντας την διμερή διαφορά… Η Αθήνα καθεύδουσα στο πάπλωμα της χρονίας υποτέλειας, της υποχωρητικότητος, της υποβαθμίσεως κάθε σοβαρού προβλήματος ίσως ονειρευθεί ένα αύριο γαλανό και ατόφιο…
Μέχρι τότε βιώνει τον πολύμορφο, ατέλειωτο εξευτελιστικό εφιάλτη.





* Στοιχεία για το ανωτέρω απετέλεσαν τα βιβλία
«Το αρχιπέλαγος της Δωδεκανήσου» Μιχ. Σκανδαλίδη (εκδ. ¨Αιχμή¨)
«ΑΙΓΑΙΟ - Η απάντηση στην Τουρκική πρόκληση» Αθανασίου Κόρμαλη (εκδ. ¨Πελασγός¨)




Δεν υπάρχουν σχόλια: