Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Δεν άλλαξε τίποτα… Οι Τούρκοι προωθούν τις ίδιες θέσεις που εξασφάλισαν στο σχέδιο Ανάν το 2004

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, υποστήριξε πως «χάθηκαν δέκα χρόνια», παραπέμποντας στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν.
Η πολιτική, ωστόσο, της Τουρκίας τότε και σήμερα, δεν έχει διαφοροποιηθεί σε ότι αφορά τη στρατηγική και τις επιδιώξεις. Στις 4 Απριλίου 2004, συνήλθε στην Άγκυρα το Υπουργικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις από το τελικό σχέδιο Ανάν. Ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάστηκε ενώπιον των Τούρκων υπουργών ήταν αποκαλυπτικός για το πώς υποδέχθηκε η Άγκυρα το αποτέλεσμα της επιδιαιτησίας:
«Τα θετικά σημεία του Σχεδίου Αναν, για την τουρκική πλευρά»*. Η  έκθεση, η οποία περιλάμβανε συγκεκριμένα κεφάλαια και τα οποία επιβεβαιώνει πως οι επιδιώξεις και οι στόχοι παραμένουν οι ίδιες:
- Διζωνικότητα:
Επισημαίνεται ότι ο νέος συνεταιρισμός θα είναι διζωνικός.
Οι δυο πλευρές θα αναγνωρίσουν αμφότερες την χωριστή ταυτότητα και ακεραιότητα (distinct identity and integrity) της άλλης πλευράς. Η κάθε πλευρά θα αναγνωρίσει τα πολιτισμικά, θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά και γλωσσικά δικαιώματα της άλλης πλευράς. Να αποκλειστεί η κυριαρχία της μιας πλευράς επί της άλλης. Τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν κυριαρχία και να  αυτοοργανώνονται ελεύθερα στην δική τους πλευρά.
Στον νέο χάρτη θα κατονομάζεται το Τουρκοκυπριακό Κράτος. Θα υπάρξει νέα ρύθμιση των «συνόρων» και νέα σημεία διέλευσης. Δεν θα υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των νόμων των ιδρυτικών κρατών και του ομόσπονδου κράτους. Προκειμένου να προστατεύσουν την εθνική ταυτότητα τους, τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν να περιορίζουν την εγκατάσταση πολιτών του άλλου κράτους (αναφέρονται αναλυτικά οι ρυθμίσεις). Μόνο Τουρκοκύπριοι θα εκλέγονται ως γερουσιαστές του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν να συνάπτουν εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις με το εξωτερικό και να υπογράφουν συμφωνίες στους τομείς αυτούς.
- Συνεταιρισμός και πολιτική ισότητα:

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα δημιουργήσουν το νέο σύστημα κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Η σχέση των δυο πλευρών δεν είναι σχέση μειοψηφίας-πλειοψηφίας, αλλά σχέση πολιτικής ισότητας και τα δυο κράτη δηλώνουν στο σύνταγμα ότι αναγνωρίζουν την πολιτική ισότητα της άλλης πλευράς. (Γίνεται αναφορά στην σύνθεση Προεδρικού Συμβουλίου, στην κατανομή εδρών στη βουλή και την Γερουσία, στον τρόπο λήψης αποφάσεων, και στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου).
Στην ομοσπονδιακή αστυνομία θα συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι σε ίσο αριθμό. Η επιτροπή που θα διορίζει τους δημόσιους λειτουργούς θα αποτελείται από ίσο αριθμό εκπροσώπων από τις δυο πλευρές. Τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν να υπογράφουν μεταξύ τους συμφωνίες συνεργασίας. Τα ιδρυτικά κράτη θα συμμετέχουν στον καθορισμό της πολιτικής για τις σχέσεις με το εξωτερικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Θα συνεχισθούν οι ειδικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. Οι πλευρές θα σεβασθούν την ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας
Η Νέα Κύπρος θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα πρέπει εκτός από την έγκριση της στα δημοψηφίσματα, να υπάρξει και η υπογραφή των εγγυητριών χωρών για το νέο καθεστώς.
-Ο συνεταιρισμός και οι διεθνείς εγγυήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγκρίνει την Ιδρυτική Συμφωνία και θα προσαρμοσθεί στις παραμέτρους της λύσης.
Οι δυο πρόεδροι θα ζητήσουν από την Ε.Ε., οι παράμετροι της λύσης να γίνουν μέρος του πρωτογενούς δικαίου της Ενωσης.
Οι δυο πρόεδροι θα γνωστοποιήσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ότι αποδέκτης των νομίμων προσφυγών σχετικά με τις περιουσίες θα είναι στο εξής η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και θα ζητήσουν από το Δικαστήριο να διαγραφούν όλες οι υποθέσεις περιουσιών που εκκρεμούν.
Στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπούν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος.
Τι διασφάλιζαν για τους εποίκους
Σύμφωνα με την έκθεση, με βάση το σχέδιο Ανάν, διασφαλίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Σαράντα πέντε χιλιάδες από αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στο νησί προερχόμενοι από την Τουρκία, θα αποκτήσουν ιθαγένεια και θα παραμείνουν στο νησί. Στα πρώτα χρόνια μετά την υπογραφή της Ιδρυτικής Συμφωνίας η ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική θα δώσει προτεραιότητα στην σύγκλιση των οικονομιών των δυο ιδρυτικών κρατών Θα υπάρξει οικονομική στήριξη για την επιστροφή όσων έμειναν επί πέντε χρόνια σε κατοικίες που θα πρέπει να εγκαταλείψουν και δεν έχουν την Κυπριακή Ιθαγένεια. Η μεταβίβαση εδαφών στην ελληνική πλευρά θα γίνει με διαδικασία διάρκειας 3,5 ετών.
Την επομένη ημέρα, 5 Απριλίου 2004, συγκλήθηκε από τον τότε πρόεδρο, Αχμέτ Σεζέρ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, που έθεσε ως προτεραιότητα την «παρακολούθηση του όλου ζητήματος λόγω της σημασίας της μετατροπής της λύσης σε πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. και της σημασίας που έχει η εφαρμογή των όσων δόθηκαν, ως υπόσχεση προς την Τουρκία και την  «ΤΔΒΚ» κατά την διάρκεια των συνομιλιών».
Το ΣΕΑ εκτίμησε ότι «μαζί με τα θετικά σημεία στο Σχέδιο Αναν, υπάρχουν αιτήματα  που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ από την άλλη, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του Σχεδίου». Κάλεσε την κυβέρνηση Ερτογάν να εστιάσει την προσοχή της σε περίπτωση έναρξης της διαδικασίας ώστε «να μην αποδυναμωθούν τα στοιχεία διζωνικότητας, της τουρκικής παρουσίας στο νησί και των εγγυήσεων της Τουρκίας».
* (Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Σχέδιο Ανάν, το μυστικό παζάρι”, των Κώστα Βενιζέλου, Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη – Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ). 


Read more: http://mignatiou.com/?p=18313#ixzz2oOM67h3t

Δεν υπάρχουν σχόλια: