Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Παράσταση Ντάουνερ στο Σ.Α. – Έντονες διεργασίες και παρασκήνιο στην χιονισμένη Νέα Υόρκη

downer-Anastasiadis05-21JANUARY2014
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην παγωμένη και χιονισμένη Νέα Υόρκη, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται ότι θα εκφράσει με κάποιο τρόπο την απογοήτευση του για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο κοινό ανακοινωθέν.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως θα έχει σημασία η διατύπωση που υιοθετήσει ο κ. Ντάουνερ σε ότι αφορά την αποτυχία συμφωνίας επί του περιεχομένου του κειμένου. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ενόψει του γεγονότος ότι δεν αναμένεται σύντομα να αποχωρήσει από τη θέση του ο κ. Ντάουνερ, καθώς ο Αυστραλός πρέσβης στο Λονδίνο παραμένει ακόμη στη θέση του, κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει να είναι προσεκτικός κατά την ενημέρωση. Όμως, αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα γιατί, όπως τόνιζαν ξένοι διπλωμάτες, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι αστάθμητος παράγοντας και οι αντιδράσεις τους απρόβλεπτες.
Παρά το γεγονός ότι αναμενόταν να διαβουλευθεί και με την Γραμματεία πριν τη σημερινή ενημέρωση, μέχρι χθες το απόγευμα, ο κ. Ντάουνερ δεν είχε εμφανισθεί στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπήρξαν κάποιες επαφές εκτός ΟΗΕ, λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών, που δεν αποκλείεται να αναβάλλουν ακόμη και τη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χθες πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των χωρών που συνεισφέρουν με προσωπικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενόψει και της ενημέρωσης που θα τύχει επίσης σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Δύναμη από την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ.
Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με διπλωμάτες των πέντε μονίμων μελών και άλλα μέλη του Σ.Α., στη διάρκεια των οποίων τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της σημερινής ενημέρωσης από τον κ. Ντάουνερ.
Αναφορικά με τα όσα μεταδίδονται για διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο με στόχο την γεφύρωση των διαφορών στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, η Λευκωσία δηλώνει άγνοια. Εκτός, όπως αναφέρθηκε, εάν εννοούν τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, είδε από δυο φορές χωριστά τους δυο διαπραγματευτές και όπως υποδείκνυαν ενημερωμένες πηγές προέβη σε μια τελευταία, πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσπάθεια με στόχο να διαμορφωθούν συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας.
Διπλωματία των επιστολών - Έστειλε και ο Έρογλου, λέγει ο Ναμί
Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων καταβάλει ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντιλ Ναμί. Δήλωσε χθες ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν και είναι δυνατό να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Ο  Οζντίλ Ναμί τα ανέφερε αυτά κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη συντεχνία των Τουρκοκύπριων καθηγητών  (KTOEOS).
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι και οι δύο ηγέτες απέστειλαν επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι- Μουν, ο κ. Ναμί τους κάλεσε αντί να γράφουν επιστολές να συναντηθούν μεταξύ τους ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αρχίσουν περιεκτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό. Είπε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πιο εποικοδομητική στάση, και ισχυρίστηκε πως ο
Ελληνοκύπριος ηγέτης, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είναι άτολμος. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα ήταν πιο γρήγορη αν ξεπερνιόταν αυτό. Είπε επίσης ότι ο διάλογος με τις ΜΚΟ είναι πολύ σημαντικός στο σχεδιασμό των πολιτικών στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος του KTOEOS Ταχίρ Γκιοκτσέμπελ, ανέφερε ότι ο λαός και η ευρύτερη περιοχή της Κύπρου χρειάζονται λύση, ομαλοποίηση και ειρήνη. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες να υποβληθεί στο λαό ότι «οι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή διακήρυξη». Ζήτησε επίσης οι ΜΚΟ να περιληφθούν στη διαδικασία.
Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως το εδαφικό θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Ερογλου είπε ότι για δύο χρόνια διαπραγματευόταν με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αλλά το θέμα του εδαφικού δεν συζητήθηκε. Το εδαφικό θα είναι για μας το τελευταίο κεφάλαιο που θα συζητηθεί, είπε ο κ. Ερογλου, προσθέτοντας ότι η όποια λύση εξευρεθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Οι δηλώσεις του έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε με ομάδα κατοίκων του κατεχόμενου Λιμνίτη.


Read more: http://mignatiou.com/?p=19772#ixzz2r7jBfzHZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: