Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

υπουργείο Εξωφρενικών

Αγωνία έχει πέσει στο νεοκλασικό, όχι για το εάν θα φύγει η «ωραία Αφροδίτη» (για μετανάστευση στο Παρίσι), αλλά για το εάν θα προλάβουν να γίνουν μεταθέσεις, εφόσον δεν προκύψουν τίποτα πρόωρες εκλογές και έρθουν όλα τούμπα…

Το πιο σημαντικό, όμως, που απασχολεί τους έχοντες τον πρεσβευτικό βαθμό, δεν είναι τίποτα άλλο από το ποιες πρεσβείες θα βγουν για μεταθέσεις και εάν θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να γίνει σύντομα το Υπηρεσιακό και να δρομολογηθούν εντός ευλόγου χρόνου οι μεταθέσεις…

Το μεγάλο παιγνίδι, όμως, παίζεται με το εάν και ποιες παρατάσεις θα δοθούν καθώς, για να μην ξεχνιόμαστε, σε τέσσερις τουλάχιστον μεγάλες πρεσβείες κανονικά θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή, αφού οι νυν υπηρετούντες συνταξιοδοτούνται.
Ο Χ. Παναγόπουλος στην Ουάσινγκτον, ο Μ. Σπινέλλης στη ΜΑ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Π. Ζωγράφος στο Βερολίνο, η Δ. Κουμανάκου στη Μόσχα έχουν μπει σε τροχιά συνταξιοδότησης, αλλά καθόσον γνωρίζουμε διεκδικούν παράταση!

Αν όμως τα «φιλέτα» μείνουν εκτός διανομής, άντε να βγει άκρη με την επετηρίδα η οποία στενάζει και ασφυκτιά καθώς, πλέον, η τοποθέτηση σε διπλωματική αρχή εξελίσσεται σε θέμα επιβίωσης για τους διπλωματικούς.
Το μόνο που φαίνεται σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Θ. Σωτηρόπουλος, μετά από τόσες παρατάσεις, θα αποστρατευθεί μετά την ελληνική προεδρία και για τη θέση του, ως Μονίμου Αντιπροσώπου στην ΕΕ, έχει θέσει ήδη ισχυρή υποψηφιότητα η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Να δούμε, φυσικά, εάν θα βρεθεί και υποψήφιος για την πρεσβεία στο Πακιστάν, αφού αν αφήσουν για πέμπτο ή έκτο χρόνο εκεί τον Π. Μαυροειδή βλέπω να κατατάσσεται στους Ταλιμπάν, μια και ο άνθρωπος -με ελάχιστη βοήθεια από την Αθήνα- προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή την ελληνική διπλωματική παρουσία στο Πακιστάν αλλά και στο Αφγανιστάν στο όποιο επίσης είναι διαπιστευμένος…

Σε διεύθυνση, και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα λόγω των εξελίξεων, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Πουκαμισάς μετά από ένα σύντομο πέρασμα ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Γ. Πουκαμισάς ανέλαβε την Α5 Διεύθυνση Ρωσίας, Καυκάσου και Ευξείνου Πόντου η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς με τη Μόσχα οι σχέσεις παραμένουν ακόμη σε θερμοκρασίες πολικές…

****

— Οι άλλοτε περήφανοι Σέρβοι κατέληξαν κι αυτοί να άγονται και να φέρονται από την Αλβανία, την Τουρκία και οποιονδήποτε άλλο ήθελε να βρει «σάκο του μποξ» στην περιοχή. Έτσι, μετά τη μεγάλη εθνική προσβολή που διέπραξε εις βάρος της Σερβίας ο Τ. Ερντογάν, επισκεπτόμενος το Κόσσοβο και με τη δήλωσή του ότι «το Κόσσοβο είναι Τουρκία», είχε υπάρξει ψυχρότητα και καταβλήθηκε προσπάθεια για να ζητηθεί συγγνώμη από την Άγκυρα.
Μετά από πολύ παρασκήνιο, ο κ. Νταβούτογλου βγήκε την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν ζητά συγγνώμη», ενώ έδωσε και συνέντευξη σε σερβική εφημερίδα που… εξήγησε τη δήλωση Ερντογάν και ταυτόχρονα εξήρε το άριστο επίπεδο των σχέσεων με τη Σερβία.

— Μια άλλη Σερβία, άλλης εποχής, θα είχε στείλει από εκεί που ήρθε τον κ. Νταβούτογλου και τον κ. Ερντογάν, που νομίζουν ότι θα γίνουν οι νεοσουλτάνοι των Βαλκανίων. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάντιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Μρκιτς έσπευσαν να δείξουν κατανόηση στο γεγονός ότι μια μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία «δεν ζητά συγγνώμη» και, μάλιστα, βρήκαν στις δηλώσεις Νταβούτογλου… θετικά στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως είπαν, τη στρατηγικής σημασίας σχέση των δύο χωρών…

— Η κήρυξη της έναρξης της διακυβερνητικής διάσκεψης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, όμως, αποτελεί και συμβολικά και ουσιαστικά σημαντική στιγμή για την ελληνική προεδρία. Η Σερβία, μετά τα όσα υπέστη τις δύο τελευταίες δεκαετίες ανοίγει, πλέον, την πόρτα προς την Ευρώπη, σε μια πορεία που θα βάλει τέλος σε έναν από τους πιο επικινδύνους ανοικτούς λογαριασμούς που άφησε πίσω του ο Ψυχρός Πόλεμος, την κατάρρευση και διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

— Το τίμημα ήταν βαρύ και για τους άλλους λαούς, όπως οι Βόσνιοι ή οι αλβανοί κοσοβάροι, που δοκίμασαν τη σκληρότητα των Σέρβων, αλλά το σερβικό έθνος υπέστη σοβαρότατες απώλειες χάνοντας μια ολόκληρη γενιά και, κυρίως, χάνοντας σημαντικό τμήμα των εδαφών του…

— Επειδή ασκούμε κριτική στον κ. Βενιζέλο, πρέπει να πούμε, πάντως, ότι στις μετακινήσεις του, όπως αυτές σε Παρίσι-Ουάσινγκτον-Βρυξέλλες -Μοντρέ, κινήθηκε με τη μικρότερη δυνατή αντιπροσωπεία καθώς, ειδικά στο υπερατλαντικό ταξίδι, τον συνόδευαν ο γ.γ. Αν. Μητσιάλης, ο πολιτικός διευθυντής Δ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Σέκερης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ και της ελληνικής προεδρίας Κ. Κούτρας και ο σύμβουλός του Ηλ. Βεργίτσης.

— Και θυμηθήκαμε τις παλιές καλές ημέρες του ΓΑΠ ο οποίος, εάν είχε λάβει πρόσκληση για τις συνομιλίες της Γενεύης 2, θα είχε μισθώσει και… δεύτερο αεροσκάφος για να χωρέσει η αποστολή…

— Στο γενικό προξενείο Κωνσταντινούπολης πήραν χαμπάρι ότι συνελήφθη ο Άγγ. Φιλιππίδης εδώ και τρεις εβδομάδες; Αν κρίνουμε από τη μακαριότητα που επικρατεί στο προξενείο μάλλον θεωρούν ότι δεν τους αφορά η υπόθεση και συνεπώς μπορούν να ασχοληθούν απερίσπαστα με την προσφιλή απασχόληση της κοπής πιτών στους διάφορους συλλόγους ομογενών.

— Πάντως, σε ότι αφορά τα γραφεία Τύπου, θα πρέπει να επανεξετασθεί πλήρως η δομή και λειτουργία τους. Καθώς στην εποχή του διαδικτύου δεν είναι και τόσο αναγκαία και ζωτικής σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική η διατήρηση γραφείου Τύπου, π.χ., στο Λουξεμβούργο, στη Χάγη ή στο Βελιγράδι, για να περιοριστούμε μόνο σε αυτά…
— Μερικά από τα γραφεία Τύπου περιορίζονται απλώς στο να μεταδίδουν στη χώρα διαπίστευσής τους δημοσιεύματα που αφορούν γεγονότα στην Ελλάδα, μεταφρασμένα στην ελληνική… Αλλά, πραγματικά ποιο είναι το όφελος από ένα γραφείο Τύπου, π.χ., στο Λουξεμβούργο που στέλνει καθημερινά ένα ή δύο δημοσιεύματα που καταγράφουν απλώς όποια είδηση μεταδόθηκε από την Ελλάδα, είτε πρόκειται για ένα τροχαίο, είτε για μια ληστεία, είτε για τις δηλώσεις, πριν από τρεις ημέρες, ενός έλληνα υπουργού;

— Επειδή όλα αυτά στοιχίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, θα πρέπει η Αθήνα να ξαναδεί τις ανάγκες και, κυρίως, να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει.
Γραφεία Τύπου που θα είναι συγχρόνως και γραφεία δημοσίων σχέσεων φυσικά και είναι αναγκαία σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Τουρκία, τα Σκόπια, η Ρωσία κ.ά.
Αλλά γραφείο Τύπου στο Λουξεμβούργο είναι μάλλον μία από τις πολλές αχρείαστες σπατάλες, όταν πρεσβείες σε κρίσιμες χώρες όπως στο Ιράν, στην Ιαπωνία και στη Ρωσία φυτοζωούν…

— Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε μετά τις εκλογές της 18ης Ιανουαρίου η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.
Εξελέγησαν: Πρόεδρος ο Νικόλαος Ουζούνογλου, γενικός γραμματέας ο Μηνάς Τσιτσάκος, αντιπρόεδροι οι Μιχαήλ Μαυρόπουλος και Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, ειδικός γραμματέας ο Χρήστος Βρεττόπουλος και ταμίας ο Αντώνιος Θήριος. 



www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: