Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ξεναγοί «μαϊμού» οργώνουν την Αν. Μακεδονία και Θράκη


Οι παράνομοι ξεναγοί προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, είναι άνθρωποι που τυχαίνει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, συνοδεύουν 
γκρουπ τουριστών και μέσα από τις σημειώσεις προσπαθούν να κάνουν τις ξεναγήσεις

 Γράφει η Όλγα Τσιούλφα 



Την αύξηση του τουρισμού προς τις περιοχές της Β. Ελλάδας από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και εσχάτως από τη Σερβία διαπιστώνουν διπλωματούχοι ξεναγοί. Δυστυχώς όμως η αύξηση της επισκεψιμότητας συνοδεύεται από περιπτώσεις παρανομίας. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο  Ιωάννης Κιουρτσόγλου διπλωματούχος ξεναγός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο πλαίσιο της δωρεάν ξενάγησης που έκανε το Σάββατο στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής.  Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας τουριστικού ξεναγού (21 Φεβρουαρίου), διοργάνωσε δωρεάν ξενάγηση στο αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Μοναδική επιβάρυνση των επισκεπτών ήταν το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου.
«Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους παράνομους ξεναγούς. Τους ανθρώπους που έρχονται και κάνουν τους ξεναγούς», είπε ο κ. Κιουρτσόγλου. Οι παράνομοι ξεναγοί προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Είναι άνθρωποι που τυχαίνει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, συνοδεύουν γκρουπ τουριστών και μέσα από τις σημειώσεις προσπαθούν να κάνουν τις ξεναγήσεις. «Είναι ένα παράπονο που εκφράζω γιατί εμείς σαν διπλωματούχοι δεν προστατευόμαστε από πουθενά. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν τους ξεναγούς, από όσους είμαστε ξεναγοί. Επαγγελματίες που έχουμε ειδικευτεί. Όταν έρχονται παράνομοι ξεναγοί και κάνουν τη δουλειά μας, είναι σαν να έρχονται ταξί από την Τουρκία και τη Βουλγαρία και κάνουν δρομολόγια στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει με τους παράνομους», είπε ο κ. Κιουρτσόγλου. 
Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτσόγλου η Περιφέρεια ΑΜΘ καλύπτεται από ξεναγούς που έχουν έδρα την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα οι οποίοι μιλούν επτά διαφορετικές γλώσσες. «Έλλειμμα ξεναγών δεν υπάρχει» και ακόμα και η Ροδόπη καλύπτεται από τους επαγγελματίες του Έβρου και της
Ξάνθης. Παρόλα αυτά οι παράνομοι βρίσκουν έδαφος και δρουν. 

Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ Ν. ΕΛΛΑΔΑ 
 Όλα αυτά οφείλονται στην έλλειψη οργάνωσης και την απουσία μηχανισμών ελέγχου τόνισε ο επαγγελματίας ξεναγός. Αυτό εξάλλου συναντάται και στην τουριστική υποδομή της  περιοχή μας,  χωρίς το πρόβλημα να περιορίζεται στα καταλύματα. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, ανέφερε ο κ. Κιουρτσόγλου σημειώνοντας  ότι γι΄αυτό υπάρχει η αντίληψη πως η αρχαιότητα ανήκει μόνο στην Ν. Ελλάδα και ειδικά στην Αττική. «Στην περιφέρεια μας έχουμε θησαυρούς τους οποίους έχουμε υποχρέωση να τους γνωρίζουμε και να τους προβάλλουμε. Όμως για να υπάρξει ενδιαφέρον πρέπει να υπάρξει γνώση». 
Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί ο οικισμός της Μαρώνειας. Ένας «απίστευτα αδικημένος αρχαιολογικός χώρος που είναι εγκαταλειμμένος και παρατημένος», είπε χαρακτηριστικά ο ξεναγός.  «Είναι ένα κόσμημα για την περιοχή και είναι μία πολύ σπουδαία αρχαία πόλη η Μαρώνεια η ίδια. Όμως η επισκεψιμότητα προϋποθέτει τη δημιουργία εντός δικτύου όπου θα μπορεί ο τουρίστας να πηγαίνει από το μέρος στο άλλο. Να υπάρχει μία διαδοχικότητα στην ξενάγηση του και να μπορεί να παίρνει τις γνώσεις που πρέπει. Δεν μπορείς να εισάγεις έναν τουρίστα σε σκόρπιους χώρους.  Είναι πολύ πιο εύκολο να τον εισάγεις σε έναν σωστά οργανωμένο χώρο, για να μη μπερδευτεί κιόλας».  

Αξίζει να σημειωθεί πως στη δωρεάν ξενάγηση συμμετείχαν κυρίως τα μέλη της ομάδας βιβλίων της ΧΕΝ Κομοτηνής , ενώ το παρόν έδωσαν και μαθήτριες του μειονοτικού γυμνασίου λυκείου της Κομοτηνής. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που κρύβει το μουσείο της πόλης μας  και να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις πληροφορίες που τους έδωσε ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου. Η δωρεάν ξενάγηση είναι μία δράση που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ξεναγών της Θεσσαλονίκης. 


http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: