Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η Ομάδα ήττας του Κυπριακού…

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Κ Υ Ρ Ι Α Ρ Χ Ι Α ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, μ’ επικεφαλής επιφανείς εκ των αναμιχθέντων επί 10ετίες στα Σχέδια Λύσης κι άλλους απ’ τα κόμματα, η Ομάδα Κυπριακού που επέλεξε ο και δικηγόρος ΠτΔ κ. Ν. Αναστασιάδης. Δικηγόρων, οι οποίοι, άλλοι πολίτευσαν ή πολιτεύουν στα κόμματα, άλλοι είχαν στενότατη παρουσία πλάι στους εκάστοτε διαπραγματευθέντες το Κυπριακό ΠτΔ. Ίσως γνωρίζουν κιόλας, από ‘ξω κι ανακατωτά, ακόμα και τα σημεία στίξεως πάντων των εγγράφων κι όλων των φακέλων του Κυπριακού, απ’ τις διαπραγματεύσεις Χάρντινγκ - Μακαρίου 1956 έως και τη Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου 11.2.2014. Ουδείς ψόγος, βεβαίως, για τη νομική τους κατάρτιση, τη συνταγματική τους ευρυμάθεια, την πείρα τους, ούτε, πολύ περισσότερο, για τις προθέσεις τους. Ούτε -συνεπώς- και για την προσωπική τους συμβολή, με πράξεις ή παραλείψεις, στην έως τώρα διαχρονικώς συντελεσθείσα καταβαράθρωση ή αποτυχία της εθνικής υπόθεσης.

Α Λ Λ Ο Υ ΕΙΝΑΙ, φρονούμε, το πρόβλημα: Στην Ομάδα Κυπριακού, στους συνεργάτες που ο ΠτΔ επέλεξε να έχει για τους χειρισμούς του Κυπριακού, ΔΕΝ αναζήτησε να έχει, είτε απ’ τους εντός είτε απ’ τους εκτός κομμάτων, ΟΥΤ’ ΕΝΑΝ που να έχει στρατηγική κατάρτιση, γνώσεις στρατηγικής και στρατηγική νοοτροπία. Με βαλτωμένο 10ετίες το Κυπριακό, παγιδευμένο στην -επωφελέστατης τακτικής και στρατηγικής αξιοποίησης απ’ την Τουρκία- διαδικασία των «Διακοινοτικών Συνομιλιών», ο ΠτΔ έπρεπε ν’ αναζητήσει ως συνεργάτες του, τους ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΥΣ να Σχεδιάσουν Ελληνική Στρατηγική, για να βρει ο ίδιος τρόπους αποπαγίδευσης.

Η ΟΜΑΔΑ Κυπριακού, υπό του ιδίου συγκροτηθείσα, είναι πράγματι ένας «συλλογικός συνήγορος». Ομάς Δικηγόρων, οίτινες, με τα προσόντα που διαθέτουν, θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να υπερασπίσουν, αν τα καταφέρουν, ό,τι τους ζήτησε ο… πελάτης τους. Ό,τι έκαναν και με τους προηγούμενους… πελάτες, οι οποίοι τους εμπιστεύθηκαν: Μια καλύτερου ή χειρότερου περιεχομένου ΔΔΟ, που οι Τούρκοι θα την υπερκεράσουν, αφήνοντάς τους με «θκυό σhείλη καμένα», για να εκδίδουν, ίσως στον Παπαζήση, τα προσωπικά τους περί Κυπριακού βιβλία, όπως, καλή ώρα, ο κ. Πόλυς Πολυβίου!

Α Π Ε Ν Α Ν Τ Ι ΟΜΩΣ στους δικηγόρους της ελληνικής «πλευράς», οι Τούρκοι είχαν πάντοτε σ-τ-ρ-α-τ-η-γ-ι-σ-τ-έ-ς. Οι οποίοι, κατέβαιναν στην αρένα ή κάθονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Με σαφείς-σαφέστατες οδηγίες στρατηγικής της Άγκυρας. Και πλήθος δικηγορικές ή δικολαβίστικες τακτικές. Το μέχρι τούδε αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Σήμερα, 24η Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένα έτος από την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία. Μέχρι τώρα πρόλαβε ήδη να παγιδεύσει ακόμη περισσότερο το Κυπριακό στις επιλογές της Τουρκίας. Έχει καιρό άλλα τέσσερα χρόνια θητείας, για ν’ ανανήψει. Το θέλει, όμως;


http://www.sigmalive.com/simerini/

Δεν υπάρχουν σχόλια: