Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ. Δημοσίευμα - κόλαφος του Economist για τον Γ. Παπανδρέου και τις ΜΚΟ

«Πρέπει να προσέχει τα επόμενα βήματά του μετά το σκάνδαλο», επισημαίνει το περιοδικό.

«Πολιτικό ναρκοπέδιο» χαρακτηρίζει ο Economist το διαχρονικό πάρτι εκατομμυρίων στις ΜΚΟ σχολιάζοντας με αιχμηρό τρόπο τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Το σκάνδαλο με το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» με μέλη διεθνείς διπλωμάτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς έγινε γνωστό στις 18 του μήνα, αποκαλύπτοντας «φαγοπότι» 9 εκατ. ευρώ. Για απάτη σε βαθμό κακουργήματος κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρόεδρος, ενώ διώκονται 7 ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και το δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.

Το βρετανικό περιοδικό τονίζει πως «δεν περνά σχεδόν ούτε μια εβδομάδα στην Ελλάδα χωρίς κατηγορίες για διαφθορά στο Δημόσιο».

Αυτή τη φορά λοιπόν «ήταν η σειρά του υπουργείου Εξωτερικών καθώς έπειτα από 20 μήνες αστυνομικής έρευνας βρέθηκαν αποδείξεις για εκτεταμένη κακοδιαχείριση σε περίπου 600 ΜΚΟ οι οποίες έδρευαν στα Βαλκάνια, από το 2000 μέχρι το 2008, λέει το περιοδικό και στη συνέχεια καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου», αναφέρεται στο άρθρο.

«Οι περισσότερες ΜΚΟ συστάθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου κάτω από την αιγίδα της Hellenic Aid, το τμήμα ενίσχυσης στο εξωτερικό. Μέρος του προγράμματος ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί με τις αναδυόμενες δημοκρατίες στα δυτικά Βαλκάνια. Η τότε πλούσια Ελλάδα έδωσε 600 εκ. ευρώ σε πακέτα ανάπτυξης στους γείτονες της. Περίπου 87 εκατ. ευρώ πήγαν σε ΜΚΟ την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός από το 2000 μέχρι το 2004, ενώ περίπου 30 εκ. ευρώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί που πήγαν σύμφωνα με τους ανακριτές», υποστηρίζει το περιοδικό.

Ο Economist κάνει αναφορά στην «αμαρτωλή» ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», υποστηρίζοντας πως αν και είχε αναλάβει να εκτελέσει 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης εν τέλει είναι άγνωστο πόσα εκτέλεσε.

Παράλληλα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «σκληροπυρηνικούς ακτιβιστές οι οποίοι ήταν υποστηρικτές των Σέρβων στο Γιουγκοσλαβικό», ενώ επισημαίνει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου παρείχε «τεχνική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς του Σλόβονταν Μιλόσεβιτς».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, «ο Γιώργος Παπανδρέου απομακρύνθηκε από τη

φιλοσερβική φατρία στο εσωτερικό του κόμματός του, ενώ τονίζει πως μόλις έγινε πρωθυπουργός το 2009, διέταξε έρευνα για τις δραστηριότητες των ΜΚΟ».

Ο Economist κλείνει με τον Γιώργο Παπανδρέου, τονίζοντας πως «το σκάνδαλο είναι ντροπιαστικό για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος τώρα είναι στον ''πάγκο''. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές του να κάνει μια πολιτική επιστροφή. Και θα υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις από Έλληνες φοιτητές που θα παρακολουθούν τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Αμερικής. Θα πρέπει να προσέχει τα βήματά του».


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: