Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Όχι χρίσμα αλλά κομματική στήριξη!

Ο  πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Αυτή είναι η "μοντέρνα" λογική, κοινωνική, κομματική και πολιτική απάτη που πλασάρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!
Είναι γνωστό ότι χρόνια και χρόνια στις δημοτικές εκλογές που είχαν έντονο πολιτικό χαρακτήρα τα κόμματα έδιναν το "χρίσμα" στους υποψήφιους".
Το "χρίσμα" προέρχεται από το αρχαίο ρήμα χρίω, το οποίο σημαίνει επάλειψη με το αγνό μύρο, από το χριστιανικό μυστήριο και μεταφορικά, λέει το λεξικό, σημαίνει επίσημη αναγνώριση.
Αυτή η αυτοδιοικητική διαδικασία αναγόρευε και εξακολουθεί να αναγορεύει τον αρχηγό του κόμματος σε… Πάπα ή αρχιεπίσκοπο που δίνουν το… χρίσμα, δηλαδή την ευλογία τους στους υποψήφιους.
Αυτό το άθλιο αντιαυτοδιοικητικό φαινόμενο, το οποίο αναγορεύει τον αρχηγό σε ένα είδος Μεσσία!
Πρόκειται για μια αρρωστημένη κατάσταση, την οποία καυτηριάζοντας στο παρελθόν διατύπωσα την άποψη ότι αν ο αρχηγός μεγάλου κόμματος έδινε το "χρίσμα" σε ένα δραπέτη του Δρομοκαϊτείου  ψυχιατρείου, αυτός θα εκλεγόταν δήμαρχος!!
Όσο για την γνώμη και τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και τοπικών κομματικών οργάνων, ούτε καν που λαμβάνονται υπ' όψιν.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο αναιρεί και καταλύει αυτή τούτη την ουσία και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, η οποία έτσι ετεροκαθορίζεται από τη βούληση του αρχηγού!
Αυτό το αρρωστημένο φαινόμενο το προωθούν και τα ΜΜΕ, τα οποία προβάλλουν μόνο τους υποψήφιους που πήραν το χρίσμα από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Πρόκειται για ένα αντιαυτοδιοικητικό φαινόμενο το οποίο προωθεί το κομματικό στοιχείο έναντι του πολιτικού (βλ. το άρθρο μου: "Τα όρια ανάμεσα στο πολιτικό και κομματικό στοιχείο στην αυτοδιοίκηση", στο μηνιαίο περιοδικό "Τοπική Αυτοδιοίκηση", τεύχ. 2/1979).
Χρόνια έρευνας κα προσπάθειας χαμένα σε μια Ελλάδα της αρλουμπολογίας και αρρωστημένης φιλοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: