Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Φαγώθηκαν οι αρχές της Ε.Ε

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Φαγώθηκαν... οι αρχές της Ε.Ε. ως βασική προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού και ως προς αυτό το ουσιώδες σκέλος η διευθέτηση του προβλήματος μένει ορφανή... Αυτό συμβαίνει με την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία υπερψηφίστηκε χθες από το Σώμα, αλλά καταψηφίστηκε από το σύνολο των Κύπριων ευρωβουλευτών ως απαράδεκτη, αφού δεν περιλαμβάνει βασικές πτυχές του Κυπριακού, που αποτελούν κοινές θέσεις των κυπριακών κομμάτων και της ίδιας της Κυβέρνησης.

Ύστατη προσπάθεια
Η έκθεση έχει μεν θετικά στοιχεία, όπως είναι, για παράδειγμα, η έναρξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων και η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά έχει ταυτοχρόνως σκιές, που βοηθούν την τουρκική πλευρά. Απορρίφθηκε, δε, το σύνολο σχεδόν των τροπολογιών, που τέθηκαν από τους Κύπριους ευρωβουλευτές.

 Μια ύστατη προσπάθεια έγινε χθες με τροπολογίες της Αριστεράς, τις οποίες στήριξαν όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στο κείμενο (η Αριστερά είναι μικρή πολιτική ομάδα και με βάση τις διαδικασίες είναι ευκολότερη η κατάθεση τροπολογιών στην Ολομέλεια απ' ό,τι σε μεγαλύτερες Ομάδες, όπως το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες). Όμως, ούτε αυτή η προσπάθεια καρποφόρησε, παρότι στηρίχθηκε απ' όλους τους Κύπριους και άλλους ξένους ευρωβουλευτές, υπό το πρόσχημα ότι το κείμενο ήταν συμβιβασμός μεταξύ των πολιτικών ομάδων.
Οι ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Ανδρέας Πιτσιλλίδης που ανήκουν στο ΕΛΚ -όπου ανήκει και η εισηγήτρια Ρία Όομεν- καταψήφισαν την έκθεση, επειδή δεν κατοχυρώνει τις ελάχιστες θέσεις του ΕΛΚ επί του Κυπριακού, όπως αυτές εγκρίθηκαν στο Συνέδριο του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στο Δουβλίνο, καθώς και τις βασικές αρχές λύσης που θέτουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο. Ανάλογη στάση τήρησαν και οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, καθώς και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους. Όπως ο κ. Χατζηγεωργίου είχε γραπτώς επισημάνει σε ανακοίνωσή του από την προηγούμενη ψηφοφορία επί της έκθεσης, παρότι θεωρεί θετική την αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στα τρία singles, υπάρχουν ελλείμματα στην έκθεση, τα οποία προφανώς δεν καλύφθηκαν και δεν του επέτρεψαν να ψηφίσει θετικά.

Απορρίψεις
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση δεν έχουν γίνει δεκτές ελάχιστες κοινές θέσεις των κυπριακών κομμάτων και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτον, γίνεται μεν αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, όπως και στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με τα τρία singles, όμως η βασική θέση που έμεινε εκτός του κειμένου είναι η αναφορά σε λύση, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ε.Ε. Αυτή είναι και θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και των κομμάτων, και έχει διατυπωθεί και από τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος προψές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν σχετικής παρέμβασης της Ελένης Θεοχάρους.
Δεύτερον, απορρίφθηκαν τροπολογίες που έβρισκαν αντίθετο το
φιλοτουρκικό μπλοκ, όπως ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών Ορθοδόξων και Μαρωνιτών, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο τερματισμός του εποικισμού και της οικολογικής καταστροφής στα κατεχόμενα, κ.λπ. Τρίτον, απορρίφθηκε τροπολογία για την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, παρότι η ίδια παράγραφος έχει εγκριθεί σε άλλες δύο εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θετικά με σκιές
Στο κείμενο υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως η αποφυγή κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ και σεβασμός των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έναρξη της αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου που συνδέονται με το απευθείας εμπόριο, χωρίς όμως επαρκές δίκτυ ασφαλείας ως προς τη διχοτόμηση. Και αυτό, διότι στο θέμα του «απευθείας εμπορίου» γίνεται λόγος για συμφωνημένο νομικό πλαίσιο, χωρίς όμως να γίνει δεκτή τροπολογία με την οποία εζητείτο όπως το εν λόγω συμφωνημένο νομικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και να μην υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μνεία σε άνοιγμα κεφαλαίων
Επιπροσθέτως, παρότι στο κείμενο αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει ουδεμία των υποχρεώσεών της προς την Κυπριακή Δημοκρατίας: α) Δεν έγινε δεκτή τροπολογία που αναφέρεται στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου περί της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. β) Γίνεται μνεία στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια. Ειδικώς για το κεφάλαιο που αφορά στην ενέργεια δεν έγινε δεκτή τροπολογία που τόνιζε ότι θα ήταν δυνατό το άνοιγμα εφόσον η Τουρκία θα ήταν έτοιμη να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και δη της Θάλασσας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: