Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ιδού πως αντιλαμβάνονται την λειτουργία της αυτοδιοίκησης

Ο πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Στα 1994, επισημαίνοντας την ανυπαρξία ουσιαστικής λαϊκής συμμετοχής στα δρώμενα του θεσμού, είχα γράψει ένα άρθρο το οποίο είχε τον τίτλο: "καρναβαλιστικός δημοτικολαϊκισμός" (βλ. "Πολιτικά Θέματα" της 4/3/1994).
Αφορούσε την Πάτρα και τις δημοτικές κρεπάλες για τις οποίες έγραφα: "Εκατομμύρια των εκατομμυρίων κυριολεκτικά στο δρόμο σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη και βολοδέρνει στην ανεργία, στην απαιδεία και στην παντοειδή ανέχεια. Ίσως οι δημοτικοί άρχοντες μη έχοντας καμία πρόθεση και καμία δυνατότητα να παρέμβουν για τη λύση των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη τους και οι χειμαζόμενοι άνεργοί της θεώρησαν χρήσιμο και πιο εύκολο να τους εκτονώσουν με το καρναβάλι…"
Ήταν η μόνη "λαϊκή συμμετοχή" στα δρώμενα του δήμου και επειδή το ίδιο συνέβαινε στην Αθήνα, ο… σοσιαλιστής δήμαρχος είχε εφεύρει το διαβόητο: "Γύρο της Αθήνας", στον οποίο καλούσε το λαόνα συμμετάσχει στο τρέξιμο με τα σωβρακάκια και αυτό το ονόμαζε "Λαϊκή Συμμετοχή".
Χρόνια και χρόνια αυτή η απάτη συνεχιζόταν  και αναγκάστηκα να την καυτηριάσω με τούτο το κείμενο: "Ο Γύρος της Αθήνας, τα θεάματα και ο δημοτικός πολιτικός πιθηκισμός" (βλ. το μηνιαίο περιοδικό "Ιλιαία" τεύχ. Ιουνίου 2007 (αναδημοσιεύεται στο έργο μου: "Κριτικά Κείμενα" εκδ. "Πελασγός" - Ι. Γιαννάκενας - Αθήνα 2013).
Το κείμενο εκείνο κατέληγε: "Συμπερασματικά θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι οι διαχρονικοί εξουσιαστές, οι με το αζημίωτο διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι αθλητοπατέρες και οι βιομηχανίες αθλητικών ειδών συνάπτουν ένα διαρκές συμβόλαιο χλωροφορμίασης των λαών με το όπιο του "αθλητισμού"… Αυτό το κοινωνικό απόστημα ποιος και πως θα το σπάσει;"
Χαμένα λόγια, σε μια Ελλάδα της αρλουμπολογίας, της τιποτολογίας και της αφάτου υποκρισίας με την οποία οι υποψήφιοι διακωμωδούν την περιβόητη λαϊκή συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: