Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Αλωνίζουν Ναμί και Οζερσάι, προβάλλοντας «συνιστών κράτος»

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η τουρκική πλευρά αλωνίζει και οι Ναμί και Οζερσάι γίνονται δεκτοί από κυβερνήσεις. Ως αποτέλεσμα και της λεγόμενης χιαστή διαδικασίας, δεν υπάρχουν πλέον οι όποιες αναστολές για επαφές στα διάφορα υπουργεία εξωτερικών με αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά με την εκστρατεία αυτή οικοδομεί σχέσεις του ψευδοκράτους με ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς.
Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, προβάλλοντας το «όραμα» τους για τη λύση του Κυπριακού, ουσιαστικά με την εν γένει στάση και συμπεριφορά τους λειτουργούν ως «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος». Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά τεχνοκρατική και οικονομική βοήθεια για να εναρμονιστεί με την Ε.Ε.
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, μεταβαίνει στη Γερμανία, λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε προηγηθεί ταξίδι του στις Βρυξέλλες (δυο φορές σε δέκα ημέρες). Γνωστοποίηση του «υπουργείου» εξωτερικών στο twitter αναφέρει ότι ο Οζντίλ Ναμί αναχωρεί για τη Γερμανία την ερχόμενη Κυριακή. Την επόμενη ημέρα θα έχει επαφές στο Βερολίνο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί. Ο Οζερσάι βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία με τη δική της παρέμβαση είχε «κλείσει» το κοινό ανακοινωθέν για τις διαπραγματεύσεις. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι μίλησε και στο πανεπιστήμιο Georgetown όπου ενημέρωσε
για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Επίσης συμμετείχε σε συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης στο Heritage Foundation και στο German Marshall Fund.
Στο μεταξύ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Χθες αργά το βράδυ, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον τέως ειδικό σύμβουλο του, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η συνάντηση διευθετήθηκε πριν ο Μπαν Κι Μουν αναχωρήσει για τη Μόσχα και το Κίεβο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ παρουσίαζαν τη συνάντηση εθιμοτυπική. Ο κ. Ντάουνερ  θα αποχαιρετήσει συνεργάτες του στη Νέα Υόρκη ενώ θα πραγματοποιήσει και επαφές με Μόνιμους Αντιπρόσωπους. Μεταξύ αυτών και αυτοί της Ελλάδος και της Τουρκίας. έχει προγραμματισμένες και αποχαιρετιστήριες συναντήσεις με διάφορους μονίμους αντιπροσώπους, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται ως γνωστό κι η ειδική αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Λίζα Μπέτενχαϊμ.
«Να μην δημιουργούνται νέες αδικίες»
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε χθες με νόημα πως «για να εξαλειφθούν κάποιες αδικίες δεν πρέπει να δημιουργούνται άλλες». Σε συνάντησή του με τον «Σύνδεσμο ζωής για υγεία και αξιοπρέπεια της Μόρφου», ο Ερογλου είπε ότι όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν αναζητεί μια συμφωνία η οποία «θα δυσκολέψει τη ζωή μας, αλλά μια συμφωνία που θα επιτύχει το άνοιγμά μας στο κέντρο».
Επεσήμανε δε τη σημασία να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα ξεπερνά τις ανησυχίες, θα προφυλάσσει τα δικαιώματα των Τ/κ και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν, όπως είπε. Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι σίγουρα θα υπάρξουν επιθυμίες της άλλης πλευράς που δεν θα επιδοκιμαστούν από τους Τ/κ, ήδη άρχισαν – όπως είπε – και αυτό θα συζητήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και είναι σημαντικό να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον «λαό».
Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, θα μοιράζονται κάποια πράγματα με την κοινή γνώμη μέσω του Τύπου σημειώνοντας ότι η συμφωνία στην οποία θα φτάσουν δεν θα εφαρμοστεί με την δική του υπογραφή, αλλά με την ψήφο του «λαού». Θα λάβουν υπόψη, κατέληξε, τις ευαισθησίες του συνδέσμου ως προς τις διαπραγματεύσεις.
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: