Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Ξεκινά το πάρε-δώσε»

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Μεγάλες κουβέντες λέει ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση μπροστά μας και οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη στην αρχή


Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει το πάρε-δώσε στις συνομιλίες, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της τουρκικής πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι. Παρά τη δυστοκία που παρατηρείται αυτήν τη στιγμή, σε ό,τι αφορά την επίτευξη συγκλίσεων στη διαπραγματευτική τράπεζα, η εφημερίδα «Κίπρις» γράφει πως ο Οζερσάι εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου, στις 31 Μαρτίου, μπορεί να σημάνει την έναρξη της διαδικασίας του πάρε-δώσε, αλλά αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους ίδιους.
Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, πάντως, κάνουν λόγο για μια μάλλον εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση, με βασικό στόχο την αξιολόγηση της… αξιολόγησης, της διαδικασίας «screening», δηλαδή, που γίνεται ως επί το πλείστον από την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλά ο Τ/κ διαπραγματευτής δήλωσε ότι «εφόσον έχουμε δει γρήγορα όλα τα θέματα και έχουμε ενημερωθεί για τις απόψεις του νέου Ε/κ ηγέτη σε όλα τα θέματα σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες για να περάσουμε σε ένα πάρε - δώσε είναι κατάλληλες».

Υποκεφάλαια
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε, επίσης, πως η ε/κ πλευρά θέλει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δύο υποκεφάλαια. Εάν υπάρξει πρόταση από την ε/κ πλευρά, σημείωσε, για να συζητηθούν δύο υποκεφάλαια, αυτό μπορεί να γίνει σε μια ή δυο συναντήσεις των διαπραγματευτών μετά τη συνάντηση των ηγετών, αλλά μετά θα δοθούν αμοιβαία γεφυρωτικές προτάσεις με το πάρε-δώσε. Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα διαπραγματευτικά κεφάλαια, ο Τ/κ διαπραγματευτής δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στα τέσσερα. Γενική συμφωνία, ανέφερε, υπάρχει στα θέματα δικαίου και αστυνομίας.
Τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε συγκεκριμένα, ως αυτά που δεν
υπάρχει συμφωνία είναι: Οι εκλογές της ομοσπονδιακής διοίκησης, η δημιουργία του μηχανισμού λήψης αποφάσεων, το εδαφικό, το περιουσιακό και εκτός της αστυνομίας, άλλα θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Γίνεται, πάντως, κατανοητό, πως οι αποκλίσεις δεν περιορίζονται στα θέματα αυτά, στα οποία αναφέρθηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι, αλλά, όπως διαφάνηκε από τη συνεκτίμηση που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ πιο ευρύ το πρόβλημα.

Τετ-α-τετ Οζερσάι-Ντάουνερ;
Η «Κίπρις» σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρει, ακόμη, ότι ο Κουντρέντ Οζερσάι, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε και με τον απερχόμενο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο νησί για αποχαιρετιστήριες συναντήσεις. Σημειώνεται ότι ο Ντάουνερ έχει προγραμματίσει για σήμερα συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου στις 10 το πρωί και με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μήνυμά του στο facebook, ο Τ/κ διαπραγματευτής δήλωσε ότι ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις για να βγει ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να είναι αμοιβαία αποδεκτό και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία τού να μπορείς να παράγεις ιδέες στις διαπραγματεύσεις και στην ενεργό διπλωματία, χαρακτηρίζοντας τις επαφές του στην Αμερική μέρος αυτής της διπλωματίας.

Όλα για τον τ/κ «λαό»
Κι ενώ ο Οζερσάι πιστεύει πως ωρίμασαν αρκετά οι συνθήκες ώστε να γίνει πάρε-δώσε, ο Ντερβίς Έρογλου φρόντισε να επιβεβαιώσει το χάσμα προσεγγίσεων, με τις χθεσινές του αναφορές. Όπως είπε, επιθυμία του είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία όπου ο τ/κ «λαός» θα μπορεί να ζει ήσυχα. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα διαφανεί εάν είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία, είπε, προσθέτοντας ότι πάνω απ' όλα, στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί», ο τ/κ και ο ε/κ, και είναι δικαίωμά τους να ζουν ελεύθερα, ήσυχα και με ασφάλεια σε αυτά τα εδάφη.

«Εμείς βλέπουμε και αποδεχόμαστε αυτήν την πραγματικότητα, και εάν η απέναντι πλευρά δει αυτήν την πραγματικότητα και κάνει ανάλογα τις κινήσεις της, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει μια συμφωνία», πρόσθεσε. Η δύναμη του «λαού» είναι πολύ σημαντική για τον ηγέτη του, ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου, σημειώνοντας ότι κατά την αναζήτηση της λύσης, το να αισθάνεται τη στήριξη του κόσμου είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν και θα αναζητήσει μια συμφωνία προς όφελος του «λαού».

Είμαστε ακόμη στην αρχή
Τις πεποιθήσεις των Τούρκων για το μέλλον των συνομιλιών φαίνεται, πάντως, να διαψεύδει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Αν και δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας των δηλώσεων Οζερσάι, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή». «Σε όσους πιστεύουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι έτοιμη, τους απαντώ ότι όχι μόνο δεν είναι έτοιμη, αλλά χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση, χρειάζονται συμμαχίες και επιμονή σε βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ», τόνισε. Σημείωσε, δε, πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Δευτέρας «θα γίνει μια ανασκόπηση για το πού βρισκόμαστε μέχρι τώρα στην κατάθεση απόψεων».

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε πως θέση της Κυβέρνησης είναι πως δεν τίθεται θέμα να διαπραγματεύεται δημοσίως. «Θα ήταν το χειρότερο σφάλμα να μπούμε σε μια δημόσια διαπραγμάτευση και ουσιαστικά να ανατρέπουμε και να ακυρώνουμε τα διαπραγματευτικά μας ατού και τις όποιες διαπραγματευτικές μας τακτικές και στρατηγικές», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο στην ιστορική εμπειρία.

Νέα δυναμική
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στις συνομιλίες θα επηρεάζει την ίδια τη διαπραγμάτευση σε όλα τα πλάτη και μήκη της και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φέρουμε την έννοια της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο τραπέζι. Χρειάζεται να δώσουμε μια νέα δυναμική, με τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνέχισε, σημειώνοντας πως «επιμένουμε, και έχει γίνει ήδη αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι ένα θέμα που θα δημιουργήσει την ώθηση στις συνομιλίες, θα αλλάξει το κλίμα, θα δημιουργήσει επιτέλους ένα κλίμα εμπιστοσύνης». Σε αυτό το θέμα, είπε, οι ενδείξεις είναι καλές, καθώς φαίνεται ότι ο διεθνής παράγοντας αντιλαμβάνεται αυτήν τη βασική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, όπως το συντομότερο να έχουμε απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συζήτηση Γκιουλ-Μπαν
Εν τω μεταξύ, αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν και το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, στο περιθώριο της συνόδου για τα πυρηνικά στη Χάγη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, «συζήτησαν την παρούσα φάση του παιγνιδιού και τον δρόμο προς τα εμπρός στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Συμφώνησαν αμφότεροι ότι είναι κρίσιμη η διατήρηση της τρέχουσας δυναμικής, μετά την έναρξη τον Φεβρουάριο ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως «ο ΓΓ ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεχίσει να εμπλέκεται ενεργά και εποικοδομητικά στο κυπριακό ζήτημα, και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους».

 
http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: