Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Δεν τα βρήκαν ούτε για την ατζέντα της Δευτέρας Μαυρογιάννης και Οζερσάι

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Δεν υπήρξε συμφωνία για την ατζέντα της συνάντησης της ερχόμενης Δευτέρας, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Είναι προφανές πως για μια ακόμη φορά η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει τις επαφές αυτές επικοινωνιακά.
Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος, Κουντρέτ Οζερσάι επικεντρώθηκαν χθες  στην προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως η συνάντηση αυτή δεν θα έχει χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, αλλά αξιολόγησης της μέχρι σήμερα πορείας της διαδικασίας. Επαναλαμβάνει δε πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται όπως έχει συμφωνηθεί στο επίπεδο των Μαυρογιάννη και Οζερσάι, τους οποίους πλαισιώνουν ομάδες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, προσπαθεί να μετατρέψει τη συνάντηση σε φιέστα και παρουσιάσει ως «πρόοδο» το γεγονός ότι θα συναντηθούν. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, επιχείρησε χθες να εισάξει διάφορα άλλα θέματα και να αποπροσανατολίσει τις συζητήσεις.
Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί μετέβη στη Γερμανία για επαφές. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί θα συναντηθεί με εκπροσώπους γερμανικών ΜΜΕ και δεξαμενών σκέψης. Δεν αναφέρεται εάν θα έχει επαφές πολιτικού επιπέδου. Σε δηλώσεις του στη «Φωνή της Αμερικής», ο Ναμί αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, θέλοντας να δείξει τη σημασία της συνεργασίας( και της Τουρκίας) και το ρόλο των ΗΠΑ. Είπε πως «μια σημαντική ποσότητα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών του νησιού και για την εξαγωγή τους στη διεθνή αγορά απαιτείται η συνεργασία με μεγάλες εταιρίες. Στο σημείο αυτό, ο ρόλος των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών
μπαίνει στο παιχνίδι». Αναφερόμενος και στα αποθέματα του Ισραήλ, είπε πως και αυτά μπορούν επίσης να εξάγουν στην Ευρώπη. «Είμαστε σε αυτή την περιοχή του κόσμου όπου πιστεύουμε ότι  Κύπρος, Ισραήλ, Ευρώπη, Τουρκία μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους  και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν για τη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας για τη συνεργασία.
Μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Κουντέτ Οζερσάι αναφέρθηκε στη σημασία οι δύο πλευρές  να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς χωρίς να αναμένουν τη λύση. Είπε πως ενισχύεται η άποψη μεταξύ των Ε/Κ ότι το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Σε σχέση με το 2004, ανέφερε, υπάρχει διαφοροποίηση στον τρόπο σκέψης των Ελληνοκυπρίων, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.
* Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναμένεται σήμερα στην Κύπρο σε αποχαιρετιστήριο ταξίδι. Αύριο αναμένεται να συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Όπως έχει ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την Πέμπτη ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνουν αύριο στη Νέα Υόρκη για επαφές. Όπως πληροφορούμαστε, οι δυο διπλωμάτες θα έχουν σειρά επαφών στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών με αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού. Θα συναντηθούν, επίσης, χωριστά με πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: «Στο δημοψήφισμα νομιμοποιήθηκε η ‘’ΤΔΒΚ’’»
Αντέδρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε στην παρομοίωση της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία, με το Χατάι, την Κύπρο και το Κόσσοβο. Ανέφερε επί τούτου πως «εάν σ’ αυτήν την περιοχή η εδαφική ακεραιότητα ανοίξει προς συζήτηση, θα προκύψουν παρόμοιες κρίσεις σε πολλές χώρες. Είναι απαράδεκτο να συγκρίνεται το Χατάι, με την τελευταία περίπτωση. Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική περίπτωση». Επί του ιδίου θέματος, η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφερόμενη στην τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και στην αντίδραση του στους παραλληλισμούς που γίνονται, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Κύπρου, αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες απόψεις που διατύπωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Νταβούτογλου ανέφερε πως  «το θέμα της Κύπρου δεν μπορεί να συγκριθεί, διότι σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε τότε να προσαρτήσουμε την Κύπρο. Η Τουρκία δεν έκανε καμία τέτοια ενέργεια. Στην Κύπρο το 2004 έγινε ένα δημοψήφισμα, υπό την επιτήρηση των Η.Ε. Στην Κριμαία, το δημοψήφισμα, πέραν του ότι δεν έγινε υπό την επιτήρηση των Η.Ε., δεν είναι και ένα δημοψήφισμα, το οποίο αποδέχεται η διεθνής κοινότητα. Είναι ένα μονόπλευρο δημοψήφισμα. Στην Κύπρο υπάρχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Επειδή στην Κύπρο το 2004 το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, έγινε υπό την επιτήρηση των Η.Ε., επιβεβαιώθηκε και η νομιμότητα της ‘’ΤΔΒΚ’’. Παρόλα αυτά η Τουρκία δεν προέβη σε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Ακόμα διατηρεί ανοιχτό το δρόμο των διαπραγματεύσεων. Όμως, στην Κριμαία υπάρχει μία αντίληψη, που κλείνει το δρόμο των διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά στο Χατάι, πριν αυτό ενωθεί με την Τουρκία, υπήρχε εκεί μία διοίκηση αποικίας. Δεν υπήρχε ένα ανεξάρτητο κράτος. Η Συρία ήταν αποικία της Γαλλίας. Εμείς δεν πήραμε το Χατάι από τη Συρία. Όταν αποσυρόταν το αποικιοκρατικό κράτος, το Χατάι θέλησε να ενωθεί με εμάς και εμείς το δεχτήκαμε. Όμως εδώ υπάρχει ένα κράτος, το οποίο λέγεται Ουκρανία και αναγνωρίζουν τα Η.Ε. Πέραν αυτού υπάρχει ένα κράτος, του οποίου διασφαλίστηκαν τα σύνορα, με τη συμφωνία Βουδαπέστης του 1994, από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το Χατάι έλαβε την απόφαση να ενταχθεί στην Τουρκία, ακόμα πριν προκύψει η Συρία. Η σύγκριση με το θέμα της Κριμαίας, δεν αποτελεί σωστό παράδειγμα.»
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: