Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Βασίλης Μιχαηλίδης – Επιλεγμένα ποιήματα στο Σπίτι της Κύπρου

Επιμέλεια: Λευτέρη Παπαλεοντίου
Το Σπίτι της Κύπρου και το περιοδικό Μικροφιλολογικά, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 και ώρα 20:00, θα παρουσιάσουν στο Σπίτι της Κύπρου,Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, το βιβλίοΒασίλης Μιχαηλίδης, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, σε επιμέλεια Λευτέρη Παπαλεοντίου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας, ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Δημήτρης Κοσμόπουλος και ο επιμελητής του τόμου Λευτέρης Παπαλεοντίου.
Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Στέλιος Ανδρονίκου.
Στον τόμο, επιχειρείται μια νέα εκδοτική πρόταση επιλεγμένων ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη· για πρώτη φορά αξιοποιούνται εδώ, σε αυτοτελή έκδοση, όχι μόνο οι δύο ποιητικές συλλογές, που εξέδωσε οι ποιητής όσο ζούσε, αλλά και οι πρώτες δημοσιεύσεις των ποιημάτων και τα σωζόμενα αυτόγραφά τους. Περιλαμβάνονται τριάντα πέντε ποιήματα του Β. Μιχαηλίδη· είκοσι ιδιωματικά (δηλαδή όλα σχεδόν όσα έγραψε), έντεκα μη ιδιωματικά (γραμμένα στη νεοελληνική «κοινή» της εποχής) και τέσσερα «μικτά». Ύστερα από έναν σχεδόν αιώνα από τον θάνατό του (1917), είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης υπήρξε η πιο ισχυρή ποιητική προσωπικότητα που ανέδειξε ποτέ η Κύπρος. Η ποίησή του (και ειδικότερα η ιδιωματική πτυχή της) αντέχει στον χρόνο, αν και δεν είχε ώς τώρα την εκδοτική ή την αναγνωστική τύχη που της ταιριάζει. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι να περάσουν τα πιο αξιόλογα ποιήματά του, τα γραμμένα στο κυπριακό ιδίωμα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να φτάσουν κυρίως στην Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: