Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Yπουργείο Εξωφρενικών Δυστυχώς ήταν Έλληνας…

Έπεσε στα χέρια μας μια πρόσκληση για το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Τζορτζτάουν για μια εκδήλωση με θέμα: «Η Κύπρος και η ανακάλυψη ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο: Ένας καταλύτης για την επίλυση της σύγκρουσης;».

Στο εισηγητικό, μάλιστα, σημείωμα αναφερόταν η ιστορία των ενεργειακών ανακαλύψεων στην Κύπρο και γίνονταν ειδική αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας ως «παράκτιου κράτους» και ως «κόμβου» μεταφοράς της ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές και αναλυόταν η ανάγκη λύσης του Κυπριακού ώστε να εξαλειφθεί το εμπόδιο σε αυτό τον σχεδιασμό.

Από περιέργεια περισσότερο αναζητήσαμε το όνομα του ομιλητή, καθώς φαντασθήκαμε ότι θα επρόκειτο για κάποιον από τους γνωστούς τούρκους καθηγητές που υπηρετούν την τουρκική εξωτερική πολιτική σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τελικά, ομιλητής ήταν ο... Έλληνας κ. Ιωάννης Γρηγοριάδης, καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλγκέ της Κωνσταντινούπολης…



****

— Τελικά δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί. Έχουμε ντε φάκτο αποδεχθεί ή όχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου; Μαθαίνουμε πως οι επίσημες δηλώσεις είναι ότι ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στις ελληνικές θέσεις, απλώς έγιναν κάποιες ρυθμίσεις για την αποδοχή κοσοβάρικων διαβατηρίων.

Η σύγχυση, πάντως (αν πρόκειται για σύγχυση), δημιουργήθηκε από τη συνέντευξη του πρέσβη Δ. Μοσχόπουλου, επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, στο πρακτορείο Τανγιούνγκ, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο...». Προφανώς, κάποιο μήνυμα ήθελε να στείλει ο κ. Μοσχόπουλος, αλλά, εν πάση περιπτώσει, ας το έκανε πιο διακριτικά και σε καλύτερο συντονισμό με την Αθήνα.

— Διαμαρτυρήθηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, πολιτευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κ. Μπακογιάννη και τώρα υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΔΗΜΑΡ Αχμέτ Ιλχάν, για την πρωτοβουλία του Άρη Σπηλιωτόπουλου να δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα, εφόσον εκλεγεί, για να αποφασίσουν οι αθηναίοι δημότες εάν επιθυμούν το τζαμί στον Βοτανικό.

Όσο κι αν θέλει κανείς να διαφωνήσει με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον Αχμέτ Ιλχάν, καθώς τελικά δεν ταιριάζει σε ένα αριστερό κόμμα, όπως η ΔΗΜΑΡ, να αμφισβητεί το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για θέματα που τις αφορούν. Και επίσης, δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τον Αχμέτ Ιλχάν ότι τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας δεν τίθενται σε δημοψήφισμα. Αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα να αποφανθεί εάν θέλει το μεγαλύτερο τζαμί της Ελλάδας να υψωθεί στη γειτονιά της.

— Διαφορετικά, τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής να αποφασίσει να κτίσει τον μεγαλύτερο ναό στο κέντρο του Εχίνου ή του Κενταύρου, χωρίς να ληφθεί υπόψη η τοπική κοινωνία…

— Προσπάθεια να βγει από την αφάνεια στην οποία έχει περιπέσει το κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης, το οποίο είχε ιδρύσει ο Σαδίκ Αχμέτ στη Θράκη, καταβάλλει ο νυν πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Έτσι, σε μια από τις «προεκλογικές» συγκεντρώσεις που οργάνωσε, είχε καλέσει για «κράχτη» τον γιο και τη χήρα του Σαδίκ, που αν μη τι άλλο συμβολίζουν ό,τι πιο ακραίο πέρασε από το πολιτικό προσωπικό της μειονότητας. Βεβαίως, το κόμμα, παρά τη στήριξη από το τουρκικό προξενείο, γνωρίζει ότι δεν έχει μεγάλη απήχηση στη μειονότητα. Έτσι επιχειρείται να εμφανιστούν υποψήφιοί του στη λίστα ευρωπαϊκών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν μειονοτικοί σχηματισμοί, αυτονομιστικά κινήματα κ.ά. και να ξεγελάσει με αυτό τον τρόπο πολίτες από όλη την Ελλάδα, που θα νομίζουν ότι ψηφίζουν ένα απλώς «φιλελεύθερο ψηφοδέλτιο».

— Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που ο πρόεδρος του DEB καλεί όλους τους μειονοτικούς υποψηφίους να μη συμμετέχουν με άλλα ψηφοδέλτια στις εκλογές, αλλά να κατευθύνουν οργανωμένα όλη τη μειονοτική ψήφο στο σχήμα που θα φιλοξενήσει το κόμμα του.

Βεβαίως, με την πόλωση που υπάρχει εν όψει ευρωεκλογών, μάλλον δεν έχει τίποτα να περιμένει ο κ. Αλή Τσαβούς…

— Ας συγκρατήσουν λίγο τον υφυπουργό Εξωτερικών Α. Γεροντόπουλο, που συμπαθής καθ' όλα μεν, αλλά το παράκανε το τελευταίο εικοσαήμερο με την περιοδεία του στην Αυστραλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, χωρίς καν να περάσει από την Ελλάδα. Είπαμε, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, αλλά όχι τώρα που βρέθηκε η ευκαιρία να γυρίσουμε τον κόσμο και μάλιστα χωρίς ουσία και στόχο. Έχουν άδικο μετά οι ομογενείς που φωνάζουν για τουριστικού περιεχομένου περιοδείες;

— Αφυπηρετούν αρκετοί πρέσβεις, με πρώτο τον πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Σταύρο Λακύδη, που παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών ως γενικός επιθεωρητής. Στον κατάλογο των αφυπηρετούντων είναι οι Σπύρος Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Ράλλης, Θάνος Δημίδης, Δημήτρης Μοσχόπουλος κ.ά.

Παρεμπιπτόντως, δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα για την προαγωγή σε πλήρη βαθμό πρέσβη των πληρεξουσίων υπουργών Α' Γιάννη Οικονόμου, διευθυντή της Διπλωματικής Ακαδημίας, Μιχάλη Δαρατζίκη, πρέσβη στο Βίλνιους και του Γιώργου Παπαδόπουλου, πρέσβη στο Βατικανό και σύζυγο της επικεφαλής της ΣΤ' Διεύθυνσης Προσωπικού Μαρίας Θεοφίλη.

Ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είναι από τους διπλωμάτες που πλήρωσαν ακριβά τη σύγκρουσή τους με τον Γ. Παπανδρέου και το περιβάλλον του πριν από το 2004 αλλά και τη σθεναρή στάση που κράτησε ως διευθυντής της Διεύθυνσης Α2 Κύπρου του ΥΠΕΞ.
— Εντός των ημερών αναμένονταν ανακοινώσεις για το ποια πόστα αδειάζουν και συνεπώς ποιοι πρέσβεις από αυτούς που συμπληρώνουν τα 35 χρόνια θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης παίρνοντας παράταση. Οι πολιτικές επιπλοκές έχουν καθυστερήσει τις συνεννοήσεις μεταξύ Β. Σοφίας και Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως, όσο κι αν βιάζονται μερικοί, σας ξανάλεμε ότι δύσκολα θα γίνει Ανώτατο Υπηρεσιακό πριν από τις εκλογές.

****
Πασοκικό μαγαζί έγινε το ΥΠΕΞ…
Όλοι αυτοί που περιφέρονται στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας -και έχουν σχέση μάλλον με το ΠΑΣΟΚ παρά με το ΥΠΕΞ- έχουν άραγε ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους που διακινούνται από απλά υπηρεσιακά έγραφα μέχρι άκρως απόρρητα έγγραφα και τηλεγραφήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και ευαίσθητα θέματα της εξωτερικής πολιτικής;

Δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός για κανέναν από τους συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών. Αλλά φαντασθείτε τι θα γινόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Φόρειν Οφις ή στο υπουργείο Εξωτερικών του… Μπουρούντι, εάν, χωρίς κανέναν έλεγχο, εμφανίζονταν στον χώρο που υπάρχουν και διακινούνται άκρως απόρρητα έγγραφα, κομματικά στελέχη του κόμματος στο οποίο ανήκει ο υπουργός…
www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: