Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Υπερψηφίστηκε ο "αντιρατσιστικός" στην επιτροπή της Βουλής!

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Β' ανάγνωσή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται μετά τις εορτές του Πάσχα, θα ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα.

«Δεν μπορεί να καταδικάζεται και δεν ποινικοποιείται η σκέψη και η έκφραση αλλά η εγκληματική πράξη που προκαλεί ο μισαλλόδοξος λόγος» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στους ισχυρισμούς του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη ότι το κόμμα του διώκεται για τα φρονήματά του και ότι δεν επιτρέπουν στα στελέχη του να πιστεύουν στον εθνικισμό.



Ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση αρκετών βουλευτών, να προστατευτούν από τον νόμο πρόσωπα που υφίστανται βία λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αντιτείνοντας ότι για το θέμα αυτό, θα καταθέσει αυτοτελές νομοσχέδιο.«Είναι ένα δύσκολο ζήτημα που θέλει ιδιαίτερη μελέτη ως προς τις έννομες συνέπειες που παράγει. Πρέπει να το μελετήσουμε το θέμα προσεκτικά, από τη νομική, κοινωνική και θρησκευτική του διάσταση» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτικές σκοπιμότητες στο πάγωμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που το επανέφερε μετά την αποχώρηση του κ. Μπαλτάκου» ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά στο γεγονός ότι προηγούνταν άλλες επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και του φόρτου εργασίας ενόψει της ελληνικής Προεδρίας.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Κατριβάνου επισήμανε ότι «έχει ευθύνες η κυβέρνηση που έβαλε για τέσσερις μήνες στο ψυγείο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» ενώ υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι ρατσιστικής βίας με θύματα μετανάστες αφορά την αστυνομία».

«Υπήρξαν πολλές δυνάμεις στον συντηρητικό χώρο που δεν ήθελαν να υλοποιηθεί αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε: «Θα ήταν θετικό βήμα να στηριχθεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση βάζοντας και τις δικές της πινελιές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Όλοι πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και όχι να ρίχνουμε νερό στον μύλο της νεοναζιστικής οργάνωσης που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τέτοια γεγονότα». Επίσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να επανακατατεθεί το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, που προέβλεπε τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε όλοι πώς αποσύρθηκε και ποια ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξει επαναδιατύπωση και κατάθεσή του. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα και μια απάντηση ουσιαστική για αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα».

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, επέμεινε στην ανάγκη συγκρότησης Μόνιμης Επιτροπής κατά του φασιστικού ρατσισμού τονίζοντας ότι έχει «προβλήματα η ρατσιστική νομοθεσία».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί η φυλετική διάκριση να ταυτίζεται με τον ρατσισμό και να είναι καταδικαστέα» καθώς, όπως είπε, «η ίδια η φύση δημιούργησε τη διάκριση, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα ορισμένων άρθρων.

«Υπάρχει πλήρης έλλειψη πολιτικής βούλησης να πατάξατε πραγματικά το ρατσιστικό έγκλημα» υπογράμμισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαίο που στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στη λέξη ρατσισμός, ενώ, ζήτησε να προσδιορίζεται επακριβώς στον νόμο η ρατσιστική συμπεριφορά και να ποινικοποιηθεί ως έγκλημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος πρότεινε, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστούν στις γενοκτονίες και αυτές που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή, δηλαδή των Ποντίων και των Αρμενίων.

«Να δοθεί ακριβώς ο ορισμός του ρατσιστικού εγκλήματος στο νομοσχέδιο ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για να μη γίνονται ερμηνείες κατά το δοκούν», ζήτησε η ανεξάρτητη βουλευτής, Χρυσούλα Γιαταγάνα.

πηγή: http://elkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: