Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο Τ. Λοκ και ο Κανόνας "Salus Populi Suprema Lex esto"

Ο  πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Άγγλος φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής και βασικός εκπρόσωπος του βρετανικού εμπειρισμού Τ. Λοκ (1632 - 1704), αναφερόμενος στον πιο πάνω κανόνα που σημαίνει: Η σωτηρία του λαού υπέρτατος νόμος των πάντων, έγραφε: "Είναι οπωσδήποτε τόσο δίκαιος, ώστε όποιος τον εφαρμόζει με ειλικρίνεια δεν μπορεί να υποπέσει σε επικίνδυνα λάθη" (βλ. το έργο του: "Δεύτερη Πραγματεία περί φύσεως", Αθήνα 1990, σελ. 208).
Αυτός ο πανάρχαιος ρωμαϊκός κανόνας όχι μόνο επιτρέπει αλλά και επιβάλει την επανάσταση όταν πρόκειται να σωθεί ο λαός που κινδυνεύει.
Πρόκειται για ένα παγκοσμίου ισχύος κανόνα των ανθρωπίνων κοινωνιών που δικαιολογεί την κατάλυση της κρατικής εξουσίας που δρα εναντίον τους.
Το ελληνικό Σύνταγμα στην παρ. 4 του άρθρου 120 κατοχυρώνει αυτό το δικαίωμα -υποχρέωση- του "κυρίαρχου" λαού ορίζοντας: "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".
Ετούτα τα χρόνια, σύσσωμη η ελληνική νομική επιστήμη, μεγάλο μέρος της Δικαιοσύνης και οι οιμωγές των λαϊκών στρωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την Τρόικα για άσκηση σατανικής βίας και παραβίασης του Συντάγματος.
Ο Άγγλος φιλόσοφος μας επιτάσσει και το Σύνταγμα προτρέπει: Λαέ ελληνικέ: Σήκω στους δρόμους να βρεις το δίκιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: