Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η ληστεία του «Σχεδίου Μάρσαλ» του 1947 και ο Η. Πετιμεζάς.

Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου

Η κλεπτοκρατία στην Ελλάδα των Ελλήνων χριστιανών και μάλιστα Ορθοδόξων έχει μεγάλες εθνικές παραδόσεις.
Έγραψα αρκετές φορές για τη ληστεία των δανείων της Ανεξαρτησίας, τα οποία σύναψαν οι αγωνιστές του 21 και ένα μεγάλο μέρος των οποίων «έγινε λούσια, πολυτέλειες και υποστατικά» όπως, γράφει στα «Απομνημονεύματα» του ο στρατηγός Μακρυγιάννης.
Το ίδιο ακριβώς, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση, έγινε και με το διαβόητο «Σχέδιο Μάρσαλ», που εφάρμοσαν από το 1947 και μετά οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα «για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου». Ιδού τι γράφει ένας άνθρωπος της «Δεξιάς», δεξί χέρι του Ν.Ζέρβα στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, υπεύθυνος του παρανόμου Τύπου του ΕΔΕΣ στην Αθήνα και υπουργός ΤΥΠΟΥ, μετά το 1945, ο Ηρακλής Πετιμεζάς, ο οποίος υπήρξε και ο μοναδικός παραιτηθείς της εποχής εκείνης. «Τότε, το 1946-1949, σώθηκε η Ελλάδα από ένα κίνδυνο, να περιέλθει στα χέρια των κομμουνιστών και να υποδουλωθεί στον Ανατολικό κόσμο. Δεν σώθηκε όμως από τον άλλο κίνδυνο, την υποδούλωση… σ’ένα κρατικό μηχανισμό διαχειριζόμενο ληστρικώς τα συμμαχικά δάνεια και υποχείριο στην ντόπια πλουτοκρατία η οποία διήρπαζε τον δημόσιο πλούτο, και ένα μέρος έστελνε στο εξωτερικό για καταθέσεις σε συνάλλαγμα, ενώ με το άλλο μέρος έκανε στο εσωτερικό επενδύσεις σε επαύλεις, θαλαμηγούς, πολυτελή διαμερίσματα, χλιδή και διασκεδάσεις».
Με σαρκασμό ο έντιμος αγωνιστής και ιδεολόγος, καυτηριάζει την πρόστυχη μέθοδο της τότε άρχουσας κλεπτοκρατίας, η οποία συνίστατο στο: «Εμείς οι λίγοι θα κλέβουμε τα πολλά – αφήνοντας τους πολλούς να κλέβουν τα λίγα» (βλ. το έργο του Ηρακλή Πετιμεζά: «Εθνική Αντίσταση και κοινωνική Επανάσταση. Ζέρβας και ΕΑΜ» εκδ. «Μέτρον», Αθήνα 1991, σελ. 25).
Τι δηλοί ο μύθος; Δηλοί ότι ό,τι έγιναν τα χρήματα του «Σχεδίου Μάρσαλ» έγιναν
και τα πακέτα Ντελόρ στη μεταπολίτευση του 1974. Μαζί με τις αστρονομικές μίζες ληστεύτηκαν και τα πακέτα Ντελόρ και κάθε λογής Εισροές.
Βέβαια σ’αυτό το φαγοπότι πήραν μέρος και οι κοπρίτες του Πάγκαλου που «τα έφαγαν μαζί» κατά τη γνωστή μέθοδο: «Εμείς τα πολλά και σεις τα λίγα». Φυσικά και οι «πατριώτες της Ν.Δ. είχαν το δικό τους «αγωνιστικό» μερίδιο! Άθλιοι των Αθηνών!» Να σημειώσω ότι ο «Νικήτας» της Κατοχής – το ψευδώνυμο του Ηρακλή Πετιμεζά – είναι απόγονος των αγωνιστών του ’21 και έγραψε ένα ογκώδες έργο με τίτλο: «Η Κλεπτοκρατία στην Ελλάδα 1830-1985».
Τον γνώρισα σε πολύ προχωρημένη ηλικία στα 1992 όταν με κάλεσε στο φτωχικό του δυάρι στην οδό Τσακάλωφ να εγγραφεί ως μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, την οποία τότε ιδρύσαμε με τον εκδότη των «Πολιτικών Θεμάτων» Κώστα Κύρκο. Εκεί μου έδωσε και τη συνδρομή! Ένα δυάρι φτωχικό γεμάτο χαρτιά, έγγραφα και βιβλία, που δεν θύμιζε τίποτα από έναν αγωνιστή ο οποίος χειρίστηκε τη διανομή χιλιάδων χρυσών λιρών που έδωσαν οι Άγγλοι στον ΕΔΕΣ.
Πέθανε αθόρυβα, ανώνυμος και χωρίς τιμές οι οποίες στην σάπια Ελλάδα δίνονται – κατά κανόνα – στους κλέφτες, τους απατεώνες και τους … προδότες!
Κι αυτοί είναι πολλοί, πάρα πολλοί και δεν υπάρχουν πια δρόμοι και πλατείες να δοθούν τα ονόματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: