Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σκόπια-Αχμέτι: «Περιμένουμε υποστήριξη για το όνομα από την Ευρώπη»



Αχμέτι: Είμαστε κοντά σε μια λύση για το όνομα, ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη



Σεπτέμβριος 29, 2014.

Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση,  εξέφρασε σήμερα την εκτίμησή του για την υποστήριξη, όπως είπε ο ίδιος, που παρείχε το κόμμα του κατά τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης στη χώρα.


«Η μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών μας αποτελεί οδικός χάρτης για εμάς, διότι οι πολίτες μας πιστεύουν και απαιτούν να οδηγήσουμε τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Αχμέτι.

Τόνισε ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, τη ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι τα κύρια κλειδιά για την τρέχουσα  κυβερνητική θητεία και ότι το κόμμα του δεν θα παραλείψει να προσβλέπει, συγχρόνως,  στην ευημερία των πολιτών και στην οικονομική ανάπτυξη.

«Αλλά, η ευρωατλαντική  ενσωμάτωση είναι μια περίπλοκη διαδικασία, διότι προηγουμένως απαιτείται η λύση στη διαφωνία του ονόματος με τον νότιο γείτονα, την Ελλάδα. Οι παγκόσμιες και περιφερειακές συνθήκες, η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, παρεμποδίζει τη διαδικασία της επίλυσης του ονόματος γιατί η εστίαση των διεθνών φίλων μας είναι σε αυτά τα προβληματικά σημεία», είπε ο αρχηγός του DUI  και κατέληξε ότι  εργάζεται συνεχώς για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, με τους εταίρους του συνασπισμού και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Αχμέτι χαιρέτισε την επίσκεψη του Ράσμουσεν, της Βικτόρια Νούλαντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Συγχρόνως ενθαρρύνουμε και παροτρύνουμε την εντατικοποίηση αυτής της διαδικασίας και αναμφίβολα εκφράζω την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί, αλλά οι σημαντικές διεργασίες που καθορίζουν το μέλλον των εθνών και των λαών, απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και υπομονή.


«Καλωσορίζω τη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς για τη γλώσσα και την ταυτότητα»
  


Επιτρέψτε μου, επίσης, να καλωσορίσω τη δήλωση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς που επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν την ταυτότητα και την γλώσσα, αλλά μόνο το όνομα του κράτους», είπε ο αρχηγός τουDUI.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του είναι κοντά στη λύση του ονόματος, αλλά αυτό απαιτεί άμεσες διαπραγματεύσεις με διεθνή μεσολάβηση.

  Περιμένουμε υποστήριξη από την Ευρώπη

«Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε την πλήρη υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή πολλών νέων συμβουλίων  της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Γιούγκερ, της κυρίας Μογκερίνι και του κ. Γιόχανες Χαν», κατέληξε ο Αχμέτι ελπίζοντας ότι στις 8 Οκτωβρίου η Επιτροπή για τη Διεύρυνση της ΕΕ, θα επαναλάβει τη σύσταση της για μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ευχή ότι η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μια ώθηση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σύμφωνα με τη σλαβική  TV Νόβα.


http://www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: