Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ξεπεσμός του πανάρχαιου θεσμού του δημάρχου

Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
(Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων)

Ανατρέχοντας κανείς στην ιστορία των δημάρχων των Αθηνών, αισθάνεται απογοήτευση και ντροπή για τη σημερινή κατάντια και του θεσμού και των ψηφοφόρων. (Όποιος έχει ενδιαφέρον να μάθε κάτι – δεν βλάπτει – ας προσπαθήσει να ανοίξει τις σελίδες του παλαιού βιβλίου του Γ.Παρασκευόπουλου: «Οι δήμαρχοι των Αθηνών», Αθήνα 1907).
Πόσοι «ώριμοι» και «δημοκρατικοί» «δημότες» των Αθηνών γνωρίζουν π.χ. ότι η Αθήνα είχε δημάρχους του αναστήματος ενός Π.Συγγρού, ο οποίος στα 1887 νίκησε τον Φ.Νέγρη, η ενός Σπ.Μερκούρη; 
Πόσοι δημοκρατικοί ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι η Αθήνα είχε δήμαρχο έναν Γ.Πλυτά και δεν ψήφισε ένα Ν.Κιτσίκη; Η Ελλάς των Ελλήνων Χριστιανών δεν χρεωκόπησε μόνο οικονομικά και ηθικά  αλλά και σε μπροστάρηδες ΟΛΩΝ των επιπέδων! Γεμίσαμε νάνους και … κουσουράτους! Πόσοι από τους χιλιάδες υποψηφίους που βρίσκονται στο χώρο της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν ότι πρώτος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα, αμέσως μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, εκλέχτηκε ο μπαρουτοκαπνισμένος στρατηγός Γιάννης Μαυρογιάννης τον οποίο στα 1837 απέλυσε με ειδικό διάταγμα ο πολύς γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κόμης Άρμασμπεργκ; (Άντε «σωτήρες» των Αθηνών και υπολοίπου Ελλάδος: Ανοίξτε το μελέτημά μου: «Η συμβολή του Γιάννη Μακρυγιάννη και του Δήμου Αθηναίων στην εθνική μας ανεξαρτησία, τη θέσπιση Συντάγματος και την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843» στην «Επιθεώρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τευχ. Σεπτεμβρίου 1990).
«Σωτήρες» των Αθηνών; Με άγνοια και άοσμες πορδές δεν αλλάζει ούτε η πόλη ούτε ο δημοτικά χλωροφορμιασμένος ψηφοφόρος.
Αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει μόνο ψευτοέργα, προμήθειες και παρελάσεις ανώμαλων στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: